Fake News ξανά: Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι η Ελλάδα απέσυρε το βέτο εναντίον της ενίσχυσης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

File Photo: Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. EPA, WILL OLIVER




“Η Ελλάδα απέσυρε το βέτο της που αφορούσε τη στήριξη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία”, ισχυρίστηκε ΧΩΡΙΣ να παρουσιάσει αποδείξεις το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού με ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο: “Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν το ΝΑΤΟ να προσφέρει υποστήριξη στην αεροπορική άμυνα της Τουρκίας”. Εννοεί την παραχώρηση των Πάτριοτ…

Αποδείχθηκε ότι ήταν ακόμα ένα fake news από την Τουρκία. Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να είμαστε οι δημοσιογράφοι κυρίως, ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι δημοσιογράφοι γράφουν συχνά fake news, για το θέμα αυτό απαιτείται η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης που θα ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Τι ακριβώς συνέβη; Ήταν βέτο; Ήταν απλώς μία διαμαρτυρία;

Σημειώνουμε επίσης ότι η εφημερίδα Σαμπάχ έγραψε ότι δεν είναι ορθή η είδηση του τηλεοπτικού δικτύου NTV που είχε αναφερθεί πρώτο για την απόσυρση του ελληνικού βέτο. Η Σαμπάχ απέσυρε σχετική είδηση που έγραψε. Όμως, το Αναντολού δεν απέσυρε ακόμα τη δική του ανάρτηση.

Η ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

Υπενθυμίζουμε ότι η εφημερίδα Καθημερινή έγραψε χθες ότι η Ελλάδα άσκησε βέτο στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο ΝΑΤΟ όπως αποφασίστηκε το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες σε επίπεδο αναπληρωτών Μόνιμων Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα προχώρησε σε αυτή την απόφαση καθώς ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία διαφωνούσαν στο να περιληφθεί αναφορά στο προσφυγικό.

ΚΑΙ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ:

Σημειώνεται ότι οι πρώτες ώρες διαβουλεύσεων ανάμεσα στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των κρατών-μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σχετικά με την επίκληση του άρθρου 4 από την Αγκυρα, για διαβουλεύσεις, κύλησαν σε κλίμα απόλυτης κατανόησης, τουλάχιστον από τις Μεγάλες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

  • Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Αγκυρα προσήλθε στη συζήτηση καταθέτοντας ένα ευρύ πακέτο αιτημάτων, επικεντρωμένο κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της αεράμυνάς της, αλλά και, μεταξύ άλλων, της επιτήρησης του εναερίου χώρου της από τις αεροπορίες συμμαχικών χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η κίνηση προέκυψε αμέσως μετά τον βομβαρδισμό τουρκικού τάγματος που έχει οδηγήσει σε απώλειες 33 στρατιωτών. Πιθανότατα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί έτι περαιτέρω, καθώς υπάρχουν ακόμα πτώματα θαμμένα κάτω από χαλάσματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όταν ρωτήθηκε στην πρωινή εκπομπή του AΝΤ1 αν η Ελλάδα άσκησε βέτο, δήλωσε τα εξής:

«Κοιτάξτε, είναι μια παρεξηγημένη έννοια το βέτο, δεν ασκήσαμε βέτο, δεν υπήρξε όμως ομοφωνία».

Επιτέλους, ελληνικό βέτο: Η Αθήνα σταμάτησε έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: