Η τελική επικύρωση για ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας: Η ΕΕ εκπληρώνει την υπόσχεσή της, λέει η Ούρσουλα

. Η τελική επικύρωση θα δοθεί σήμερα από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. ΚΥΠΕ
To Συμβούλιο των Κρατών Μελών ολοκλήρωσε τη γραπτή διαδικασία έγκρισης της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η τελική επικύρωση θα δοθεί σήμερα από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Κομισιόν χαιρετίζει την απόφαση και θα συνεχίσει να επιτηρεί την Αλβανία στα θέματα που απαριθμούνται από το Συμβούλιο “όπως είναι αναγκαίο για την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου και πριν από την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη”. Η Κομισιόν σημειώνει ότι “η Αλβανία έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο αυξάνοντας τις προσπάθειές της και αποφέροντας περαιτέρω απτά και βιώσιμα αποτελέσματα σε αυτούς τους βασικούς τομείς”.

  • Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η Αλβανία πρέπει “να υιοθετήσει πλήρως την εκλογική μεταρρύθμιση σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΑΣΕ / ODHIR, εξασφαλίζοντας τη διαφανή χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και εκλογικών εκστρατειών, να εξασφαλίσει τη συνεχή εφαρμογή της δικαστικής μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου, λαμβανομένης υπόψη της σχετικής διεθνούς εμπειρογνωμοσύνης, περιλαμβανομένων των ισχυουσών γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής της Βενετίας, και να οριστικοποιήσει τη δημιουργία ειδικευμένων δομών κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος”.

“Η Αλβανία θα πρέπει επίσης να ενισχύσει περαιτέρω την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ και μέσω του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των συστάσεων της Task Force Financial Action Task Force (FATF)”, αναφέρει το Συμβούλιο.

  • “Η αντιμετώπιση του φαινομένου των αβάσιμων αιτήσεων ασύλου και η διασφάλιση των επαναπατρισμών και η τροποποίηση του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας παραμένουν σημαντικές προτεραιότητες. Η Κομισιόν θα υποβάλει έκθεση σχετικά με αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της προόδου κατά την παρουσίαση του διαπραγματευτικού πλαισίου”, τονίζει το Συμβούλιο.

Όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα, “το διαπραγματευτικό πλαίσιο θα εγκριθεί από το Συμβούλιο και θα πρέπει να αντικατοπτρίζει ότι η Αλβανία έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία και τις πέντε βασικές προτεραιότητες όπως η κίνηση ποινικών διαδικασιών κατά των δικαστών και των εισαγγελέων που κατηγορούνται για εγκληματική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης, απόκτηση αξιόπιστων στοιχείων σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης των διαδικασιών και της ολοκλήρωσης των πρώτων διαδικασιών κατά υψηλόβαθμων δημόσιων υπαλλήλων και πολιτικών, απτή πρόοδο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου καθώς και μια τελική απόφαση σχετικά με τη νομιμότητα των τοπικών εκλογών της 30ής Ιουνίου 2019, καθώς και περαιτέρω πρόοδο στην έγκριση της υπόλοιπης νομοθεσίας εφαρμογής σχετικά με τον νόμο-πλαίσιο του 2017 για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, την έγκριση του νόμου την απογραφή του πληθυσμού σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και την προώθηση της διαδικασίας εγγραφής των ιδιοκτησιών”.

  • Το Συμβούλιο καλεί επίσης την Κομισιόν να συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο και τη συμμόρφωση σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την έναρξη διαπραγματεύσεων και να διεξάγει και να ολοκληρώνει τη διαδικασία αναλυτικής εξέτασης του κεκτημένου της ΕΕ με τη χώρα, ξεκινώντας με τη δέσμη των θεμελιωδών στοιχείων.
  • Μετά την απόφαση, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπληρώνει την υπόσχεσή της. Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν ό, τι τους ζητήθηκε και συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη του ταξιδιού σε μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή η απόφαση είναι προς το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Ολιβέρ Βαρχελί, συμπλήρωσε ότι η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών “στέλνει ένα δυναμικό και σαφές μήνυμα όχι μόνο στις δύο χώρες, αλλά στα Δυτικά Βαλκάνια συνολικά που επιβεβαιώνει και αποδίδει τη δέσμευση της ΕΕ στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής: Το παρόν της είναι με την ΕΕ και το μέλλον της είναι στην ΕΕ”. ”
Η Κομισιόν θα προχωρήσει γρήγορα και θα προτείνει σύντομα το σχέδιο διαπραγματευτικών πλαισίων με τις δύο χώρες που θα ενσωματώνουν τα στοιχεία της αναθεωρημένης μεθοδολογίας. Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει τη γεωστρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων και αποδεικνύει ότι η Ευρώπη είναι πρόθυμη και ικανή να λάβει γεωπολιτικές αποφάσεις ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας του κορωνοϊού”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Η Ευρωβουλή χαιρετίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Β. Μακεδονία και Αλβανία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal