Οι Πολιτείες του Τέξας και του Οχάιο απαγόρευσαν τις αμβλώσεις λόγω του κορωναϊού

Η απόφαση αυτή επικρίθηκε έντονα από τους προασπιστές του δικαιώματος των γυναικών να διακόπτουν την κύηση. EPA, LARRY W. SMITH




Οι Πολιτείες του Τέξας και του Οχάιο διέταξαν την αναβολή όλων των μη επειγουσών χειρουργικών επεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αμβλώσεων, λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Η απόφαση αυτή επικρίθηκε έντονα από τους προασπιστές του δικαιώματος των γυναικών να διακόπτουν την κύηση, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα «ιδεολογικό» τέχνασμα και υπενθυμίζουν ότι η άμβλωση δεν μπορεί να περιμένει.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ διέταξε από το Σάββατο να αναβληθούν οι ιατρικές πράξεις που δεν είναι άμεσα αναγκαίες ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για εκείνους που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 αλλά και προστατευτικός εξοπλισμός για το προσωπικό.

Η εντολή αυτή ισχύει και για τις αμβλώσεις, εκτός και αν η ζωή της γυναίκας διατρέχει κίνδυνο, διευκρίνισε ο γενικός εισαγγελέας Κεν Πάξτον. «Όσοι παραβιάζουν την εντολή του κυβερνήτη θα τιμωρηθούν με βάση τον νόμο», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για φυλάκιση έως και 180 ημερών και για πρόστιμο 1.000 δολαρίων.

«Δεν μας προκαλεί εντύπωση που ο γενικός εισαγγελέας χρησιμοποιεί οποιαδήποτε δικαιολογία για να εφαρμόσει το ιδεολογικό πρόγραμμά του», σχολίασε η Κάθι Μίλερ, η πρόεδρος του Texas Freedom Network, της τοπικής οργάνωσης που προασπίζεται το δικαίωμα στην άμβλωση. Επισημαίνοντας ότι το νόμιμο χρονικό περιθώριο εντός του οποίου μπορεί να γίνει μια άμβλωση είναι ήδη περιορισμένο, εκτίμησε ότι η «αναβολή» των επεμβάσεων ισοδυναμεί «με άρνηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των γυναικών».

Στο Οχάιο, ο τοπικός γενικός εισαγγελέας ενημέρωσε μέσω e-mail τρεις κλινικές αμβλώσεων ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφαση που απαγορεύει τις μη κατεπείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. «Το θέμα δεν αφορά τις αμβλώσεις, μια επιστολή εστάλη επίσης και σε μια ουρολογική κλινική», εξήγησε η εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα, η Μπέθανι ΜακΚορκλ.

Δύο από τις κλινικές, τις οποίες διαχειρίζεται η οργάνωση Planned Parenthood, διαβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν τους κανονισμούς, όμως πρόσθεσαν ότι οι αμβλώσεις «είναι κατεπείγουσες ιατρικές πράξεις». Οι διευθύντριές τους δεσμεύτηκαν ότι οι πόρτες των κλινικών τους θα παραμείνουν ανοιχτές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναγνώρισε το 1973 το δικαίωμα όλων των Αμερικανίδων στην άμβλωση, αλλά άφησε στις Πολιτείες το ελεύθερο να νομοθετούν όπως κρίνουν για το πώς θα εφαρμόζουν την πρακτική αυτή.

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

 

ΗΠΑ: Νέα Υόρκη καλεί Τραμπ για να επιβάλει καθολική καραντίνα σε όλη τη χώρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: