Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν για τον ιό και προειδοποίησαν τον Τραμπ: Αυτό ΔΕΝ μειώνει τις τεράστιες ευθύνες της Κίνας…

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου. EPA, Stefani Reynolds / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η επιμονή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ να αναφέρεται στον «κινέζικο ιό», ενώ δεν είναι ψέμα -για να είμαστε δίκαιοι- δίνει την ευκαιρία σε όσους αρέσκονται στα σενάρια συνωμοσίας να διασπείρουν φήμες και να προωθούν σενάρια τα οποία δεν μπορεί να συλλάβει η φαντασία και του μεγαλύτερου παραμυθά.

Βέβαια, ο πρόεδρος της Αμερικής δεν υπονόησε, μέχρι της στιγμής τουλάχιστον, οτιδήποτε που να οδηγεί τη σκέψη σε «συνωμοσία εναντίον της ανθρωπότητας» εκ μέρους των κομμουνιστών της Κίνας. Όμως, το γεγονός ότι το Πεκίνο δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, άμεσα τις υπόλοιπες χώρες για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, ενοχοποιεί την κινεζική κυβέρνηση και κάνει αρκετούς ανθρώπους δύσπιστους.

Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο. Και είναι ένα γεγονός που δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Δεν θα ήταν σοβαρές οι κυβερνήσεις των μεγάλων κυβερνήσεων εάν δεν εξέταζαν αυτή την πιθανότητα που διακινούν όσοι βλέπουν «συνωμοσίες» σε κάθε πράξη της ζωής τους. Και σε αυτό βοηθά και το Διαδίκτυο, που είναι πλέον ανεξέλεγκτο.

Την Παρασκευή η εφημερίδα Washington Post έκανε μία μεγάλη αποκάλυψη (ΕΔΩ). Και δεν είναι ένα μικρό μέσο μαζικής ενημέρωσης αλλά μία εκ των εφημερίδων που αγαπά να …μισεί ο Πρόεδρος Τραμπ. Έγκυρη, σοβαρή, που αποδεδειγμένα έχει πηγές.

Έγραψε λοιπόν η εφημερίδα:

  • Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προχώρησαν σε δυσοίωνες και διαβαθμισμένες προειδοποιήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σχετικά με τον παγκόσμιο κίνδυνο που παρουσιάζει ο κορωναϊός.
  • Ο Πρόεδρος Τραμπ και οι Αμερικανοί νομοθέτες υποβάθμισαν την απειλή και απέτυχαν να αναλάβουν δράση που θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξάπλωση του παθογόνου αυτού παράγοντα.

Σύμφωνα με την Washington Post:

  • Οι εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών δεν προέβλεπαν πότε θα μπορούσε να «προσγειωθεί» ο ιός στις ακτές των ΗΠΑ ούτε πρότειναν συγκεκριμένα βήματα που έπρεπε να λάβουν οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας, καθώς αυτά δεν είναι θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες πληροφοριών. Ωστόσο, παρακολούθησαν την εξάπλωση του ιού στην Κίνα και αργότερα σε άλλες χώρες και προειδοποίησαν ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι φαίνεται να ελαχιστοποιούν τη σοβαρότητα της επιδημίας.
  • Συνολικά, οι αναφορές και οι προειδοποιήσεις ζωγράφιζαν μια πρώιμη εικόνα ενός ιού που έδειχνε τα χαρακτηριστικά μιας πανδημίας που περιβάλλει τον πλανήτη και που θα μπορούσε να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να λάβουν γρήγορα μέτρα για να την περιορίσουν. Ωστόσο, παρά τη συνεχή ροή αναφορών, ο κ. Τραμπ συνέχισε δημόσια και ιδιωτικά να μειώνει την απειλή που έθετε ο ιός για τους Αμερικανούς. Επίσης, οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν αντιμετώπισαν σοβαρά τον ιό μέχρι αυτό το μήνα.

Η αποκάλυψη εκνεύρισε τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς στην πραγματικότητα είχε υποβαθμίσει τον κορωναϊό, αν και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και οι συνεργάτες του, προειδοποιούσαν για την ανάγκη να ερευνηθεί το θέμα και να αντιμετωπιστεί.

Είναι θέμα συζήτησης γιατί ο Αμερικανός Πλανητάρχης δεν κινητοποιήθηκε από τον Ιανουάριο, όταν οι μυστικές υπηρεσίες του παρουσίασαν τα στοιχεία, ότι δηλαδή ο «κινεζικός ιός» θα εξελιχθεί σε επιδημία. Απάντηση στο ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί, διότι θα εισέλθουμε και εμείς -και δεν το επιθυμούμε- στον κόσμο της αρρωστημένης συνωμοσιολογίας.

Απ’ εκεί και πέρα, και όταν συνειδητοποίησε ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει ειδικά στην Ιταλία, μία χώρα που του είναι συμπαθής, χρειάστηκε χώρο να χωνέψει ότι βρισκόταν ενώπιον μίας μεγάλης κρίσης και απέναντι σε ένα «αόρατο εχθρό», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όμως, δεν πρέπει να επιρρίπτουμε τις ευθύνες στον κ. Τραμπ και στην Αμερική, για ένα ιό που έκανε εξαγωγή η Κίνα. Διαβάσαμε τις θεωρίες ότι ο ιός είναι δημιούργημα των ΗΠΑ και ότι δήθεν τον έστειλαν στην Κίνα οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Να μου επιτρέψετε, όχι μόνο να διαφωνήσω, αλλά να μην ασχοληθώ με την κάθε βλακεία που διαδίδει ο κάθε ψεκασμένος τούτου του κόσμου. Διότι, σε ότι αφορά την προέλευση του ιού, δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία. Τον έστειλε η Κίνα σε όλο τον κόσμο, χωρίς να εννοώ ότι το έκανε επί τούτου. Αλλά έχει ευθύνη και ας ξεχνάμε αυτό το γεγονός επειδή άρχισε να στέλνει αεροπλάνα με ιατρικό υλικό στις χώρες, που υποφέρουν -και στην Ελλάδα.

Καλύτερο θα ήταν να εξηγούσε με σαφήνεια και να μοιραζόταν με όλες τις χώρες τρόπους για να σταματήσει αυτή η λαίλαπα. Παρά να έρχεται εκ των υστέρων και να ρίχνει …λάδι στα σημεία που ήδη μας έχει κάψει!

Διάβασα τις πανηγυρικές και ενθουσιώδεις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών της Ελλάδας, που διανθίστηκαν με φωτογραφίες του κινέζικου αεροσκάφους που μετέφερε το ιατρικό υλικό στη χώρα μας.

Ηρεμήστε κύριοι υπουργοί… Το Πεκίνο δεν έστειλε δα και τα εμβόλια για τη θεραπεία και τη σωτηρία των ασθενών. Προκάλεσε μία άνευ προηγουμένου λαίλαπα για όλο τον κόσμο και η αποστολή του λίγου υγειονομικού υλικού, είναι ένα τίποτα μπροστά στην τεράστια ζημιά που προκάλεσε…

Η Κίνα πολιτικοποιεί την τραγωδία που προκάλεσε η ίδια. Και πρέπει να προσέξουμε όλοι. Θα ήταν τραγικό να σταθεί κανείς στην αποστολή του ιατρικού υλικού και όχι στην εξαγωγή του νέου κορωναϊού…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Σε κακή ψυχολογική κατάσταση ο Τραμπ: Βρίζει τους δημοσιογράφους για να κρύψει τα λάθη στην αντιμετώπιση του ιού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: