Οι μετανάστες που έστειλε ο Ερντογάν στον Έβρο “έφυγαν όπως είχαν έρθει”: Ο απάνθρωπος καταυλισμός ξηλώθηκε…

FILE PHOTO: Τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στο Φυλάκιο 1 στις Καστανιές, την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020, ημέρα εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Στην εκκένωση από τις τουρκικές αρχές των προσφύγων στα σύνορα με την Ελλάδα, στον Έβρο, λόγω του κορωνοϊού, αναφέρεται η εφημερίδα Le Monde.

Σημειώνει, ότι οι χιλιάδες άνθρωποι, ενθαρρυμένοι  από την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, να «ανοίξει τις πόρτες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που περίμεναν κατά μήκος των τούρκο-ελληνικών χερσαίων συνόρων, με την ελπίδα να διασχίσουν την Ελλάδα, έφυγαν όπως είχαν έλθει, με λεωφορεία που είχαν ναυλωθεί από τις τουρκικές αρχές.

Σημειώνεται η σχετική δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Süleyman Soylu στις 27 Μαρτίου, στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, αλλά και η διευκρίνιση του Πρακτορείου ειδήσεων DHA, ότι αυτή η εκκένωση έγινε «μετά από αίτημα των προσφύγων» και ότι ο απάνθρωπος καταυλισμός ξηλώθηκε.

Θέλοντας να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, η Τουρκία ανακοίνωσε στις 28 Φεβρουαρίου ότι ανοίγει τα σύνορά της στην Ευρώπη, αφήνοντας χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων Αφγανοί.

 Η «κρίση των προσφύγων» για την Άγκυρα είχε τρεις στόχους: να αντισταθμίσει τις απώλειες του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ, να ασκήσει πίεση στην ΕΕ για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ως προς το μεταναστευτικό,  και τέλος να προσπαθήσει να πείσει την κοινή γνώμη, κουρασμένη από την παρουσία τους, ότι οι πρόσφυγες εγκατέλειψαν την περιοχή. 

Εξ ου και τα φανταστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στα μέσα Μαρτίου από τον Süleyman Soylu, σύμφωνα με τον οποίον σχεδόν 150.000 πρόσφυγες κατάφεραν να διασχίσουν την ελληνική πλευρά. Οι περισσότεροι από τους παγιδευμένους στα σύνορα, πολλοί από τους οποίους οικογένειες με μικρά παιδιά, οδηγήθηκαν τελικά σε κέντρα κράτησης σε εννέα επαρχίες της Τουρκίας, όπου τοποθετήθηκαν σε καραντίνα.

Ο Τούρκος υπουργός προειδοποίησε, ότι αυτή η απόφαση δεν σήμαινε αλλαγή πολιτικής της Άγκυρας και ότι οι πρόσφυγες θα ήταν ελεύθεροι να επιστρέψουν στα σύνορα, μόλις αποκλειστεί  η απειλή μιας πανδημίας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει, αν ορισμένοι από τους πρόσφυγες, που ζούσαν σε άθλιες υγειονομικές συνθήκες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, ήταν φορείς του ιού.

Από ελληνικής πλευράς, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ανακουφισμένος από την ξαφνική αυτή ηρεμία στα σύνορα, μετά από μία τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας και Μετανάστευσης και με το Γενικό Επιτελείο, τονίζοντας: «Μάλλον έκλεισε ένα κεφάλαιο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία: η μάχη συνεχίζεται».

Τα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν, ότι οι πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στο σημείο διέλευσης των συνόρων Pazarkule, από τις αρχές Μαρτίου, φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Βίντεο που κυκλοφόρησε η ελληνική κυβέρνηση δείχνει πως οι αυτοσχέδιες σκηνές, που στήθηκαν από τους μετανάστες στη νεκρή ζώνη, όπου είχαν, πριν από λίγες εβδομάδες, συγκεντρωθεί περί τους 10.000 ανθρώπους, κάηκαν τη νύχτας της  Πέμπτης προς την  Παρασκευή από την τουρκική αστυνομία, μετά την εκκένωση τους.

Παρά την εκκένωση αυτή, το Γενικό Επιτελείο και ο Πρωθυπουργός θέλουν να συνεχίσουν «να ενισχύσουν την προστασία των συνόρων του Έβρου» –  το όνομά τους από τον ποταμό που αποτελεί φυσικό φραγμό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Χρειαζόμαστε έναν ανθρώπινο, τεχνολογικό μηχανισμό για να διασφαλίσουμε, ότι τα σύνορά μας θα είναι και θα παραμείνουν πλήρως προστατευμένα, ώστε κανείς να μην απειλεί ξανά την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν τον περασμένο μήνα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την αρχή της κρίσης, έχει αναπτυχθεί στρατός στα 212 χλμ. Χερσαίων συνόρων, ο αριθμός των αστυνομικών έχει διπλασιαστεί και επιπλέον στάλθηκαν 100 ευρωπαίοι συνοριοφύλακες για ενίσχυση. Οι αιτήσεις για άσυλο δεν έχουν επανεξεταστεί, από την 1η Μαρτίου και, με την επιδημία κορωνοϊού, η απόφαση αυτή, η οποία υποτίθεται ότι θα διαρκέσει ένα μήνα αρχικά, μάλλον θα επεκταθεί. 

Εικόνες με τα έργα του Μηχανικού στον Έβρο: Η διμοιρία συντήρησης θωράκισε στο άψε-σβήσε τα σύνορα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: