Η Κολομβία απελαύνει Ευρωπαίους: Η Αργεντινή απαγορεύει την είσοδο σε μη μόνιμους κατοίκους και υπηκόους της

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernandez κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα με τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Santiago Cafiero (A) και τον υπουργό Εσωτερικών Eduardo de Pedro (Δ). EPA, Argentina’s Presidency HANDOUT




Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι απαγορεύει καταρχήν για τριάντα ημέρες την είσοδο στην επικράτεια της σε μη μόνιμους κατοίκους και υπηκόους της που έχουν ταξιδέψει σε κράτη τα οποία πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού μέσα στις τελευταίες 14 ημέρες.

Η απόφαση περιέχεται σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Δεν διευκρινίζεται στο διάταγμα ποιες είναι οι χώρες στους ταξιδιώτες από τις οποίες απαγορεύει την είσοδο το Μπουένος Άιρες. Ωστόσο, οι αρχές της Αργεντινής έχουν προσωρινά σταματήσει να χορηγούν θεωρήσεις διαβατηρίου σε ταξιδιώτες προερχόμενους από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Στην Αργεντινή, χώρα που βίωνε οικονομική κρίση ήδη προτού αρχίσει να εξαπλώνεται η πανδημία, οι αρχές καταμετρούσαν μέχρι χθες Σάββατο 45 κρούσματα, υπερδιπλάσια από τα 21 που καταγράφονταν την Πέμπτη.

Η Κολομβία θα απελάσει τέσσερις Ευρωπαίους διότι παραβίασαν την καραντίνα

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι θα απελάσει τέσσερις Ευρωπαίους, διότι παραβίασαν τα υποχρεωτικά πρωτόκολλα καραντίνας που έχουν σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, μερικές ώρες αφότου έκλεισε τα σύνορα της χώρας των Άνδεων με τη Βενεζουέλα.

Οι άνθρωποι αυτοί, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, γαλλικής και ισπανικής υπηκοότητας, θα απελαθούν διότι αψήφησαν τις εντολές να παραμείνουν σε απομόνωση και βγήκαν από τα ξενοδοχεία τους, παρότι το προσωπικό τους προειδοποίησε επανειλημμένα πως όφειλαν να μην το πράξουν, διευκρίνισε η υπηρεσία μετανάστευσης.

Στην Κολομβία καταγράφονταν ως χθες 22 κρούσματα του SARS-CoV-2 και η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να περιορίσει τη διασπορά του. Στα μέτρα που ανήγγειλε περιλαμβάνεται η απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων 500 προσώπων και άνω και η απαγόρευση στα κρουαζιερόπλοια να ελλιμενίζονται.

Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αποφάσισε η Κολομβία να κλείσει τα σύνορά της με τη Βενεζουέλα χθες, ενώ από αύριο Δευτέρα θα απαγορεύεται η είσοδος σε όλους τους ταξιδιώτες που διέμειναν στην Ευρώπη ή στην Ασία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με μοναδικές εξαιρέσεις τους μόνιμους κατοίκους και τους υπηκόους της χώρας.

Τα 46 έφθασαν τα κρούσματα στο Μεξικό, οι διακοπές του Πάσχα αρχίζουν νωρίτερα και θα διαρκέσουν περισσότερο για 33 εκατ. μαθητές και φοιτητές

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 41, από 26 την Παρασκευή και 15 την Πέμπτη, χωρίς κάποιο να έχει αποδειχθεί θανατηφόρο μέχρι σήμερα, εξέλιξη η οποία εξώθησε τον υπουργό Παιδείας Εστέμπαν Μοκτεσούμα να ανακοινώσει ότι οι διακοπές του Πάσχα των καθολικών για τα 33 εκατ. μαθητές και φοιτητές στη χώρα θα αρχίσουν φέτος νωρίτερα και διαρκέσουν τον διπλάσιο χρόνο, στο πλαίσιο των μέτρων με στόχο να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Οι διακοπές θα αρχίσουν την Παρασκευή 20ή Μαρτίου και θα διαρκέσουν 30 ημέρες αντί για τις συνηθισμένες 15, διευκρίνισε ο Μοκτεσούμα. Άλλα μέτρα που προβλέπονται είναι μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης των Μεξικανών, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων, για την ατομική υγιεινή.

Αυτό που «δεν θέλουμε» είναι οι μαθητές και οι φοιτητές «να αρχίσουν διακοπές και να είναι όλοι παρέα», υπογράμμισε ο Μοκτεσούμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, τονίζοντας πως τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις στενές επαφές. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι «προληπτική απομόνωση», εξήγησε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ελ Σαλβαδόρ, ο Παναμάς και το Περού ανακοίνωσαν πως διακόπτουν τη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ πολλές άλλες χώρες του κόσμου, ειδικά στην Ευρώπη και στην Ασία, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, εφαρμόζουν παρόμοια μέτρα.

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό διεθνώς πλησιάζουν τους 154.000 ενώ ο αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει περί τους 5.800, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Το υπουργείο Υγείας και η ομοσπονδία ποδοσφαίρου του Μεξικού ανακοίνωσαν πως κάποιοι αγώνες πρωταθλήματος θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών αυτό το Σαββατοκύριακο, μέτρο που ενδέχεται να διευρυνθεί.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπουένος Άιρες, Argentina – Μπογοτά, Colombia – Μεξικό, Mexico

10 νέοι θάνατοι στην ηπειρωτική Κίνα, 29 στην Ιαπωνία και 2 στη Νότια Κορέα: 1579 νέα κρούσματα στις τρεις χώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: