Η κυβέρνηση διαψεύδει την εφημερίδα New York Times για το “μυστικό κέντρο κράτησης”: Δεν υπάρχει, υποστηρίζει…

FILE PHOTO: Τα γραφεία της εφημερίδας New York Times, στη Νέα Υόρκη. EPA, JUSTIN LANE




Δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης στην Ελλάδα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Η αμερικανική εφημερίδα υποστήριξε ότι στο χωριό Πόρος υπάρχει αυτό το “μυστικό κέντρο κράτησης”, ενώ -σύμφωνα με διπλωματική πηγή- υιοθέτησε και την τουρκική προπαγάνδα για τη δολοφονία μετανάστη από τη Συρία, από Έλληνες φύλακες των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση πιστεύει ότι το δημοσίευμα “μπάζει από παντού”. Πηγή δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ότι το Μαξίμου απορρίπτει το δημοσίευμα στην ολότητά του.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ότι “πρόκειται για μια οργανωμένη τουρκική προπαγάνδα και διασπορά fake news”.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΠΡΕΣΣ ΡΟΥΜ

  • ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση δημοσίευμα των New York Times περί ύπαρξης μυστικού κέντρου κράτησης κοντά στο χωριό Πόρος, όπως και μαρτυρίες περί θανάσιμου πυροβολισμού ενός μετανάστη από Έλληνα συνοριοφύλακα.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά τους New York Times, φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι μια παγκόσμια εφημερίδα με μεγάλη επιρροή. Άρα, αν το γνωρίζουν οι New York Times, δεν βλέπω πόσο μπορεί να είναι μυστικό ένα τέτοιο κέντρο κράτησης. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης στην Ελλάδα.

Όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν είτε με την περιφρούρηση των συνόρων, είτε με τα θέματα ασφαλείας, είναι διαφανή. Εφαρμόζονται το Σύνταγμα, οι Νόμοι και το Κοινοτικό Κεκτημένο και δεν υπάρχει τίποτα κρυφό. Όσον αφορά την αναφορά σε τραυματισμούς ή και νεκρούς, που είχαμε ακούσει το προηγούμενο διάστημα, έχουμε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα, από πλευράς τουλάχιστον ελληνικής, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό.

Και όσο περνάει ο καιρός, φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνετε, ότι αυτό που από την πρώτη στιγμή είπαμε ισχύει. Δηλαδή, ότι πρόκειται για μια οργανωμένη τουρκική προπαγάνδα και διασπορά fake news. Φανταστείτε: Αν υπήρχαν τέτοια θύματα, δεν θα τα είχατε δει;

  • ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Το δημοσίευμα της New York Times, που υπογράφουν τέσσερις συντάκτες, μιλάει για ένα μυστικό κέντρο κράτησης στο οποίο κρατούνται μετανάστες και πρόσφυγες πριν σταλούν πίσω στην Τουρκία, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Όπως αναφέρει το άρθρο, πρόκειται για ένα από τα πολλά σκληρά μέτρα που έχουν παρθεί με σκοπό να σφραγιστούν τα σύνορα της Ευρώπης, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Το δημοσίευμα υιοθετεί δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι δηλώνουν πως τουλάχιστον τρεις μετανάστες έχουν πυροβοληθεί και σκοτωθεί, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Από όταν δηλαδή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα της Τουρκίας επιτρέποντας σε χιλιάδες πρόσφυγες να βρεθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

  • Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες δηλώνουν σε συνεντεύξεις τους ότι τους συνέλαβαν, τους πήραν όλα τα υπάρχοντα, τους χτύπησαν και τους έστειλαν στην Τουρκία, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο ή να μιλήσουν σε δικηγόρο, με μια παράνομη διαδικασία γνωστή ως επαναπροώθηση, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα, τα οποία συνοδεύονταν από εικόνες και βίντεο, που έκαναν λόγο για νεκρούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, το δημοσίευμα ξεκαθαρίζει πως οι ελληνικές αρχές τα αρνήθηκαν κατηγορηματικά.

Μάλιστα αναφέρονται στις δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος δεν σχολίασε την ύπαρξη αυτού που κρυφού κέντρου κράτησης, αλλά δήλωσε ότι η Ελλάδα συνέλαβε και απέλασε τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον τοπικό νόμο. Πρόκειται για μια πράξη που πέρασε στις 3 Μαρτίου, με προεδρικό διάταγμα, η οποία μεταξύ άλλων ανέστειλε τις αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα και παράλληλα επέτρεψε τις άμεσες απελάσεις.

Ξεπέρασε κάθε όριο θράσους η Άγκυρα: Κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για παραβιάσεις δήθεν τουρκικών χωρικών υδάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: