Η Κύπρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς κόμβους, στη “γειτονιά” της, λέει ο κ. Στέλιος Φοντριέ

Ο Στέλιος Φοντριέ, project manager της εταιρείας ROTA Exhibitions. Φωτογραφία από το αρχείο του




Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Στις 7-9 Απριλίου, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο, η πρώτη ολοκληρωμένη εκδήλωση (έκθεση – συνέδριο), στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, από τις εταιρείες ROTA Exhibitions και την ιταλική εταιρεία, IES – International Exhibition ServicesSRL.

Σήμερα, στην ιστοσελίδα μας, ο κύριος Στέλιος Φοντριέ, project manager της εταιρείας ROTA Exhibitions, μιλάει για πρώτη φορά και μας αποκαλύπτει, όλα όσα δεν γνωρίζουμε για το συνέδριο- έκθεση, τους λόγους που επιλέχθηκε η Κύπρος από τους οργανωτές της Εκδήλωσης EMC αλλά και για την σύμπραξη, Ελλάδα – Ιταλία – Κύπρος..

  • «Το EMC 2020 – Eastern Mediterranean Offshore Conference & Exhibition, θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Απριλίου στο εκθεσιακό κέντρο CYPRUSEXPO και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Εθνικός υποστηρικτής της εκδήλωσης είναι η Cyprus Hydrocarbons Company / CHCκαι χορηγοί της έκθεσης είναι οι εταιρείες Schlumberger, Oceaneering, Oil works, Ocean Infinity.

Η EMC 2020 – Η Eastern Mediterranean OffshoreConference & Exhibition αναμένεται να αποτελέσει την ιδανική πλατφόρμα για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών Oil & Gasσε μια από τις πιο δυναμικές και ραγδαία αναπτυσσόμενες ενεργειακές αγορές. Στην έκθεση και στο συνέδριο αναμένεται πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλες τις τελευταίες τεχνολογίες εξελίξεις, προϊόντα και υπηρεσίες από τις κορυφαίες επιχειρήσεις εκθέτες της ενεργειακής βιομηχανίας. Kατά τη διάρκεια της εκδήλωσης , η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών, θα παρουσιαστούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στους τομείς έρευνας, εξόρυξης, παραγωγής, ναυτιλίας, μεταφοράς, αποθήκευσης, διανομής, τεχνολογίας, ψηφιακού εξοπλισμού και πιστοποίησης», λέει ο κύριος Στέλιος Φοντριέ.

Και συνεχίζει:

«Η Κύπρος αποτελεί σημαντικό ενεργειακό σταυροδρόμι την Ανατολική Μεσόγειο. Τα νέα ευρήματα υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου και η γεωγραφικά στρατηγική θέση της Κύπρου την καθιστούν σημαντικό ενεργειακό κόμβο τόσο για την παραγωγή όσο και για τη μεταφορά δια μέσου της Κύπρου φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης. Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο, το νησί έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό κορυφαίων διεθνώνενεργειακών εταιρειών.

  • Τα τελευταία χρόνια οι ανακαλύψεις ενεργειακών αποθεμάτων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου την έχουν αναδείξει ως μια από τις πιο δυναμικές νέες περιοχές για την ενεργειακή βιομηχανία παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα η οικονομική και στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας για την Ευρώπη, ενισχύουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις και τις διεργασίες που συντελούνται σε γεωπολιτικό, εθνικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα- Κύπρος- Ιταλία- Ισραήλ- Αίγυπτος, συνεργάζονται μεθοδικά για την ανάπτυξη της περιφερειακής ενεργειακής αγοράς. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό οι προαναφερθείσες χώρες ένωσαν πρόσφατα τις δυνάμεις τους, θεσμοθετώντας το Eastern MediterraneanGas Forum ( EMGF) με σκοπό τον συντονισμό των από κοινού ενεργειών τους για την αειφόρο ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Προσθέτει:

«Το συνέδριο έχει τίτλο “Οι προοπτικές της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ως πηγή και κόμβος ενέργειας – Η ανάδειξη της Κύπρου ως μείζον ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου”. Μεταξύ των συνέδρων, περιλαμβάνονται Ρυθμιστικές αρχές, Κυβερνητικοί φορείς, μεγάλες εθνικές και διεθνείς εταιρείες ενέργειας, παγκόσμια αναγνωρισμένες. Στόχος του συνεδρίου είναι η συζήτηση για το ρόλο του φυσικού αερίου και του LNG ως βιώσιμου καυσίμου με αισθητά χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα για τον πλανήτη.

Με δεδομένη την προνομιακή θέση της, η Κύπρος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Ευρώπης, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής μεταφέροντας δια θαλάσσης ή μέσω του Αγωγού East Med, φυσικό αέριο, επιτυγχάνοντας έτσι δυνατές στρατηγικές συμφωνίες» μεταξύ των όμορων χωρών της περιοχής”.

Τα Rafale του Charles de Gaulle «έκρυψαν» τον ήλιο μαζί με τα F-16 Block 52+ της Π.Α. [εικόνες, βίντεο]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: