Οι επιδράσεις από την πολυεπίπεδη κρίση λόγω του κορωναϊού θα είναι καταιγιστικές: Η Κύπρος δεν είναι αλώβητη…

File Photo: Ανέστειλε τη λειτουργία του για 48 ώρες το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έλαβε το κυβερνητικό επιτελείο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Κύπρο. ΚΥΠΕ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝ Ανέστειλε τη λειτουργία του για 48 ώρες το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ (*)

Η διάδοση του κορονοϊού προκαλεί μια πολυεπίπεδη παγκόσμια κρίση. Μια συνέπεια της κρίσης αυτής αφορά και τις εν δυνάμει επιδράσεις στα δημόσια οικονομικά. Δεν είναι μόνο οι έκτακτες δαπάνες που θα χρειαστούν για αντιμετώπιση του ιού.

Αυτές είναι ήδη πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα στα κράτη που επηρεάστηκαν περισσότερο. Οι οικονομικές επιδράσεις θα είναι αλυσιδωτές και θα επηρεάσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δημόσιες πολιτικές και οι δαπάνες του κράτους πρέπει να εξεταστούν στο στρατηγικό πλαίσιο της κρίσης.

Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τους θεσμούς της δημόσιας υγείας, τη στιγμή της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, ο τομέας αυτός μπαίνει σε κρίση, για την οποία θα διαφανεί κατά πόσο ήταν ή όχι προετοιμασμένος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν μεγάλα ποσά για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες.

  • Είναι αυτονόητο, αλλά όχι αναγκαία και κατανοητό την κρίσιμη ώρα όπου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις: Από τη στιγμή που η Κύπρος μπήκε στη δίνη του ιού, η Κυβέρνηση πρέπει να εκτιμήσει τις επιδράσεις που θα έχει μια αναδυόμενη κρίση στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να λάβει προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα. Σε πρώτη φάση ο τομέας της υγείας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αλλά η κρίση θα επηρεάσει και πολλούς άλλους τομείς.

Ένα μεγάλο μέρος του ΑΠΕ της χώρας βασίζεται στον τουρισμό και στην βιομηχανία που συνδέεται με αυτόν. Ο τομέας αυτός θα επηρεαστεί. Μαζί με αυτόν θα υπάρξουν κι άλλες συνέπειες, τις οποίες οι άνθρωποι στο Υπουργείο Οικονομικών και η επιχειρηματική κοινότητα, ανεξάρτητα αλλά και μαζί, πρέπει να εκτιμήσουν.

Ας αρχίσει το Υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάζει τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων, των Υφυπουργείων και των ΟΤΑ, να επανεξετάσει τις δαπάνες, να περιορίσει τα όποια αιτήματα για συμπληρωματικές πιστώσεις κ.ά. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και τα κόμματα ας αναλάβουν κι αυτοί τις ευθύνες τους και να συμβάλουν σε αυτό το έργο. Η εκ των υστέρων αναζήτηση ευθυνών δεν θα έχει καμία ωφέλεια για την κοινωνία.

  • Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι παγκόσμιες. Τα πρώτα δείγματα είναι πέρα από εμφανή σε όλο τον πλανήτη. Η αλληλεξάρτηση της διεθνούς οικονομίας επιφέρει συνέπειες.
  • Δεν χρειάζεται να μπει ξανά η Κύπρος σε εκείνη την πολύ επιβλαβή ψευδαίσθηση «θα μείνει αλώβητη η οικονομία της». Μακάρι να μείνει, αλλά ας είναι η πολιτεία και η επιχειρηματική κοινότητα πιο προνοητικοί.

Το κράτος πρέπει να αντιμετωπίσει τις όποιες δημοσιονομικές συνέπειες χωρίς να προσφύγει σε δανεισμό. Το δημόσιο χρέος είναι ήδη σε σημείο που επιβαρύνει τον στόχο οριστικής υπέρβασης των συνεπειών της κρίσης. Όπως και οι επιχειρήσεις πρέπει να ελέγξουν τις συνέπειες με οικονομική σωφροσύνη.

(*) Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. Δημοσιεύθηκε στις ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ έσφαλλαν: Ουσιώδη λάθη στην ερώτηση Νιαζί και Γεωργίου προς την Επιτροπή της Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: