Η Γη κουράστηκε, αναζητούσε ηρεμία και ισορροπία: Ο κορωνοϊός ίσως να είναι μια ευκαιρία για επανεκκίνηση

Αποκλεισμένοι δημόσιοι χώροι στην Ιταλία, όπου τα κρούσματα του κορωναϊού ανήλθαν σε πολλές χιλιάδες. EPA, ANSA, CLAUDIO PERI




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Πόσα να αντέξει η Γη μας. Κουράστηκε κι αυτή από καιρό. Χρόνια τώρα έδειχνε θυμωμένη για την ανθρώπινη βαρβαρότητα. Προειδοποίησε πολλές φορές, αλλά η οργή της δεν στάθηκε ικανή να συνετίσει την παγκόσμια κοινότητα.

Οι ειδικοί έκρουαν επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή ότι ο χρόνος για τον πλανήτη τελειώνει. Πριν δυόμισι περίπου χρόνια, δεκαπέντε χιλιάδες επιστήμονες, μέσα από ένα γράμμα προς την ανθρωπότητα, προειδοποίησαν ότι «ούτε οι κυβερνήσεις ούτε οι πολίτες ούτε κανείς άλλος δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει το κακό».

Η Γη έστελνε τα μηνύματά της ότι κάτι ανεξέλεγκτο και άγριο θα μπορούσε να συμβεί, αλλά η απληστία υπερτερούσε του κινδύνου. Ακόμα και οι μέλισσες είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται.

  • Η παγκοσμιοποίηση αντί να ενώσει τον πλανήτη τον αποδιοργάνωσε. Ο άκρατος ανταγωνισμός ανάμεσα σε κράτη και οικονομικούς κολοσσούς δημιούργησε εκρηκτικές καταστάσεις χωρίς κανόνες Δικαίου και Ηθικής.

Η διόγκωση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων οδήγησε στις πιο ακραίες μορφές φτώχειας, σε μικρές και μεγάλες χώρες, σε πλούσιες, αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες.

  • Στις εξουσίες ισχυρών κρατών βρέθηκαν πρόσωπα του αυταρχισμού που έδειχναν ανέτοιμα και συνάμα επικίνδυνα μπροστά σε πρωτοφανείς κρίσεις.

Πολλά αλλόκοτα πράγματα συνέβησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Ούτε καν το βήμα που χώριζε τον φανατισμό από τη βαναυσότητα δεν υπήρχε πια.

Η τραγωδία της Συρίας και οι στρατιές των ξεριζωμένων μαζί με τα ανθρώπινα ποτάμια μεταναστών στη Λατινική Αμερική ήταν μόνο μερικά από τα κομμάτια που συνέθεταν το παζλ της απέραντης δυστυχίας.

  • Η Γη έδειχνε συνεχώς ότι οι αντοχές της λιγοστεύουν και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Φαίνεται λοιπόν ότι έφτασε η ώρα που αποφάσισε ότι χρειάζεται μια παύση, μια ανάπαυλα για να ταρακουνηθεί το σύμπαν. Για να σταματήσει η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο βιασμός της φύσης, για να επιστρέψει η αλληλεγγύη και η ειρήνη.

Μέρα με τη μέρα, ο κορωνοϊός αλλάζει τον τρόπο ζωής μας, χωρίς ταξικές διακρίσεις. Τα χρηματιστήρια γκρεμίζονται, τα αεροπλάνα καθηλώνονται, οι χώρες νεκρώνουν.

Η Γη αναζητούσε ηρεμία και ισορροπία. Ο κορωνοϊός ίσως να είναι μια ευκαιρία για ένα reset, για την επανεκκίνηση και τη σωτηρία της.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο ιός του πολιτικού ψεύδους και της ανυπαρξίας πραγματικών ηγετών είναι πιο επικίνδυνος από τον κορωναϊό

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: