Η Γερμανία βρίσκεται ενώπιον μιας βαθιάς κρίσης λόγω του ιού, αναφέρει το Συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων

File photo: Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. EPA, HAYOUNG JEON




Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης εκτιμά ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, γράφει το περιοδικό Der Spiegel.

Οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων θα καθορίσουν πόσο μεγάλη θα είναι η οικονομική πτώση το 2020 και 2021, σύμφωνα με την αξιολόγηση των λεγόμενων σοφών της οικονομίας. Θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα και την ευρύτητα των περιοριστικών μέτρων για την υγεία και από το πόσο γρήγορα θα ακολουθήσει η ανάκαμψη.

Στα σενάρια που περιγράφονται καθίσταται αναπόφευκτη η ύφεση στη Γερμανία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Κατά το βασικό σενάριο, το Συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων αναμένει κατά μέσο όρο ανάπτυξη -2,8% του ΑΕΠ για το 2020. Το 2021, το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί πάλι στο 3,7%.

Σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο των ερευνητών, η οικονομική κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πάλι το καλοκαίρι. Εάν όμως παραμείνουν κλειστές οι μεγάλες παραγωγικές μονάδες ή καταστούν απαραίτητα μακροχρόνια μέτρα προστασίας της υγείας, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος στο 5,4%.

Το 2021, τα αποτελέσματα της ανάκαμψης μπορεί να οδηγήσουν σε άνοδο του ΑΕΠ 4,9%. Εάν τα μέτρα προστασίας διαρκέσουν πέραν του καλοκαιριού, θα επακολουθήσει μια μεγαλύτερης διάρκειας κρίση και η οικονομική ανάπτυξη δεν θα ξεκινήσει πριν το 2021.

Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και η παγίωση της αβεβαιότητας, πιθανόν να φρενάρουν τις επενδύσεις και να οδηγήσουν σε καταναλωτική εγκράτεια τα νοικοκυριά. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η ανάπτυξη το 2020 θα αγγίξει -4,5%. Το 2021, το ΑΕΠ θα σημειώσει αργή ανάπτυξη 1%.

Για το ίδιο θέμα η SZ γράφει: Βαθιά ύφεση προβλέπουν για την γερμανική οικονομία οι «πέντε σοφοί», σύμβουλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης: η ύφεση για το τρέχον έτος θεωρείται αναπόφευκτη, σημειώνουν σε γνωμοδότησή τους, χωρίς να μπορούν, ωστόσο, να υπολογίσουν το μέγεθός της.

Ως επικρατέστερο, προς στιγμήν, σενάριο θεωρούν πως είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην περίπτωση που επικρατήσει ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο η ύφεση θα είναι βαθιά και η ανάκαμψη θα επέλθει με αργούς ρυθμούς εντός του 2021.

Σταϊκούρας: Δεν χρειάζεται προσφυγή στο μαξιλάρι ασφαλείας, η ύφεση θα είναι παροδική

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: