Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις του στον τουρισμό, το μεταναστευτικό και η συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν δεσπόζουν στον Τύπο της Κύπρου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στήριξη στον Πρόεδρο» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι στήριξη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του στα τρία καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος (κλείσιμο οδοφραγμάτων λόγω κορωνοϊού, εποικισμός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, μεταναστευτικό) παρατηρήθηκε στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι επιφυλακτικοί παρουσιάζονται τόσο οι αρμόδιοι του τουρισμού όσο και η κυβέρνηση, αναφορικά με τις επιπτώσεις στον τουρισμό μας λόγω κορωνοϊού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν σε εκεχειρία στο Ιντλίμπ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Παραδοχή Προέδρου για πολιτική σκοπιμότητα» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι παρά το γεγονός ότι η απόφαση για προσωρινή αναστολή λειτουργίας συγκεκριμένων οδοφραγμάτων εξυπηρετεί στον πιο αποτελεσματικό έλεγχο για κρούσματα κορωνοϊού, αντιφατικές δηλώσεις-ενέργειες από πλευράς Προέδρου αφήνουν υπόνοιες πως ο απόηχος της εν λόγω απόφασης έχει σαφή πολιτική χροιά. Αλλού γράφει ότι σήμερα το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ θα συζητήσει μέτρα υπό τον φόβο πανδημίας λόγω κορωνοϊού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα θα αποφασίσει το Κακουργιοδικείο αν οι Αλέξης Μαυρομιχάλης και Ντίντι Ρούντολφ θα παραμείνουν υπό κράτηση ως υπόδικοι μέχρι την έναρξη της δίκης για την απόπειρα φόνου του Π. Παναγιώτου «Γλύκα».

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Συναγερμός στην Ευρώπη» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι συναγερμός σήμανε στην ΕΕ αφού τα δεδομένα γύρω από τον κορωνοϊό αλλάζουν πλέον ώρα με την ώρα και τα κράτη μέλη ανακοινώνουν το ένα μετά το άλλο αύξηση των κρουσμάτων στην επικράτειά τους. Αλλού αναφέρεται σε έντονη ενόχληση σε κυβέρνηση και κόμματα για την ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία αφήνει αιχμές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απόφασή της να κλείσει οδοφράγματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προχειρότητα η οποία αγγίζει το όριο της αδιαφορίας διαπιστώνεται σε αποφάσεις ιατροσυμβουλίων, τα οποία συγκροτούνται προκειμένου να εξετάσουν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, περιπτώσεις ατόμων τα οποία υποβάλουν αιτήσεις για παροχή σύνταξης ανικανότητας.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Πλήττουν βίαια το δικαίωμα της διαμαρτυρίας» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση απέναντι στους πολίτες που έλαβαν συμμετοχή στην εκδήλωση διαμαρτυρίας το περασμένο Σάββατο, στη Λήδρας, θυμίζουν άλλες εποχές, αναχρονιστικές και σκοτεινές με συλλήψεις για παράνομη συνάθροιση και οχλαγωγία. Αλλού αναφέρεται στην ανησυχία των κατοίκων του ακριτικού Πύργου Τυλληρίας καθώς και της ευρύτερης περιοχής Πόλης Χρυσοχούς για το ενδεχόμενο συνέχισης της αναστολής λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα 31 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού, με τις ελληνικές αρχές να βρίσκονται σε συναγερμό.

Η αγγλόγλωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Λογοκρισία ΗΕ για κλείσιμο οδοφραγμάτων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το κλείσιμο οδοφραγμάτων λόγω κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση αμυνόμενη επιμένει ότι το κλείσιμο έγινε για τον κορωνοϊό και όχι για πολιτικούς λόγους. Αλλού αναφέρεται στην κριτική που άσκησε ο Δήμος Λευκωσίας σε οπαδούς του ΑΠΟΕΛ που έγραψαν σε τοίχους στην πλατεία Ελευθερίας μετά τη διαδήλωση τους το βράδυ της Τετάρτης για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι οι θερμικές κάμερες για τον κορωνοϊό δεν συνιστώνται στα οδοφράγματα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Ώρα μηδέν στο μεταναστευτικό» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και τη συνεχή ροή μεταναστών από τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι η Λύση τίμησε τους άριστους μαθητές. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στην εφημερίδα, στην οποία τονίζει ότι «όλοι μας πρέπει να θέλουμε και να πιστεύουμε σε μια λύση του εθνικού μας θέματος, η οποία θα είναι λειτουργική».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Το ΕΛΑΜ διατάσσει και ο Πρόεδρος εκτελεί!» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι «το εδώ παράρτημα της φασιστικής Χρυσής Αυγής σέρνει τους κυβερνώντες από τη μύτη!» σημειώνοντας ότι «με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων με πρόφαση τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ξαναζούμε το φιάσκο με τον Κανονισμό της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα». Αλλού η εφημερίδα αναφερόμενη στην κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ γράφει ότι «εξέθρεψαν ξανά το τέρας του εθνικισμού και των παραγώγων του με αφορμή το μεταναστευτικό και προσφυγικό αλλά και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων με αφορμή τον κορωνοϊό». Σε άλλο θέμα γράφει ότι «φοβάται την αλήθεια ο Αβέρωφ για τα στημένα στο ποδόσφαιρο!».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» υπό τον τίτλο «Επίκειται εισβολή στην Κύπρο χιλιάδων ‘προσφύγων’», γράφει, το κύριο της θέμα, ότι εισβολή επίκειται στην Κύπρο, που τοποθετείται χρονικά το επόμενο χρονικό διάστημα και θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του υβριδικού πολέμου που ξεκίνησε ο Ερντογάν κατά της Ελλάδος, με τις χιλιάδες λαθρομετανάστες που έστειλε στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αλλού γράφει για μήνυμα πρακτικής στήριξης από την ΕΕ στην Ελλάδα για τη φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο ποίημα της συγγραφέας – ποιήτριας Ελένης Σιούφτα και τα μαζικά “block” από το Facebook μετά από οργανωμένες «καταγγελίες».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Μαρίνα Αντούνα
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: