Η Ελλάδα, από κοινού με Βουλγαρία και Ρουμανία, μπορεί να αποτρέψει την υβριδική απειλή της Τουρκίας στον Έβρο

File photo: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή: Τουρκική Προεδρία




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ 

Η Τουρκία το είπε και το έκανε, παίζοντας το τελευταίο της χαρτί. Ο Ταγίπ Ερντογάν διαβλέπει τα ολέθρια αποτελέσματα της πολιτικής του στη Συρία να έρχονται πολύ πιο γρήγορα και απειλεί να προκαλέσει γενικευμένο χάος σε όλη την περιοχή. Η Τουρκία είναι η γέφυρα της Μέσης Ανατολής με τα Βαλκάνια. Και τα δύο περιφερειακά συστήματα είναι από τα πιο ευάλωτα στον κόσμο και επιρρεπή σε αστάθεια.

Το προσφυγικό ζήτημα ήταν το ”δώρο” της Γερμανίας προς την Τουρκία όταν η ΕΕ με οδηγό το Βερολίνο, υπέγραψε μια ετεροβαρή (σε βάρος των ελληνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων) συμφωνία με την Τουρκία, δίνοντάς της το δικαίωμα να εκβιάζει ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο.

Η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία στη Συρία έλαβε το φυσιολογικό της τέλος καθώς η μια χώρα χρησιμοποιούσε την άλλη. Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ουσιαστική στήριξη από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και προσπαθεί να την εκβιάσει ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου και εργαλειοποιώντας το προσφυγικό ζήτημα.

Τι χρειάζεται να κάνουμε στην Ελλάδα;

  • Η περιφεριοποίηση των εθνικών μας θεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο αναβάθμισε την διαπραγματευτική μας θέση και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
  • Η Ελλάδα καλείται να κάνει το ίδιο, και στα Βαλκάνια. Κατά τα πρότυπα των τριμερών μας συνεργασιών με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ιορδανία, η Ελλάδα καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην ανατολική πλευρά της Χερσονήσου του Αίμου, η οποία βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία μπορούν από κοινού να συντονίσουν ενέργειες οι οποίες θα αποτρέπουν τις υβριδικές απειλές της Τουρκίας.

Η σταθερότητα των Βαλκανίων είναι ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα η οποία δεν θα ήθελε να έχει μέτωπα στα βόρεια και βορειοδυτικά της σύνορα. Η Τουρκία επιλέγει ομάδες προσφύγων που θα στείλει. Στη Συρία έχει στείλει από το έδαφός της, πολλές δεκάδες χιλιάδες τζιχαντιστές.

Πρόσφατα, έκανε το ίδιο στη Λιβύη. Γνωρίζουμε πως σε Κόσοβο, Βοσνία και Αλβανία υπάρχουν θύλακες τζιχαντιστών. Η Βουλγαρία έχει και αυτή τον δικό της πονοκέφαλο στην ανατολική της επικράτεια καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και η Τουρκία έχει αρκετές φορές δηλώσει πως είναι η ”προστάτιδά” τους.

Ας δούμε το πρόβλημα της έλλειψης κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ ως ευκαιρία και ας προσεγγίσουμε χώρες της ΕΕ οι οποίες αφουγκράζονται και μοιράζονται τις ελληνικές ανησυχίες.

  • Μια τέτοια χώρα η οποία και ρόλο επιθυμεί να έχει -παραδοσιακά- στα Βαλκάνια, είναι η Αυστρία. Χωρίς ιδεοληψίες και χωρίς συναισθηματισμούς, κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον, χρειάζεται να επιλέξουμε τους συμμάχους μας.

Αν δεν λάβουμε στήριξη από τις Βρυξέλλες στο μείζον εθνικό μας ζήτημα, ας υποστηρίξουμε τη Γαλλία για την επ’ αόριστον αναβολή της ένταξης χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Σε τέτοιες περιστάσεις, τα σοβαρά κράτη εξετάζουν όλες τις διπλωματικές τους επιλογές.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Να μιλήσουμε στους Αμερικανούς για το τι θέλει η Τουρκία στη Θράκη: Και να απαιτήσουμε να λάβουν θέση…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: