Η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ είναι «μπούμερανγκ» για τον Ερντογάν: Τα πήρε όλα ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν πήγε σε τζαμί για να προσευχηθεί. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ως «μινιμαλιστική και επισφαλή» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Le Monde τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ, μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, Πούτιν και Ερντογάν.

Σημειώνει ότι οι διάρκειας έξι ωρών συζητήσεις δείχνουν τη δυσκολία επίτευξης ενός αποτελέσματος. Υπογραμμίζεται η αοριστία ως προς την διευκόλυνση επιστροφής των προσφύγων και ως προς την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και η επιβεβαίωση από τις δύο πλευρές στην προσήλωσή τους στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Σημειώνεται, ότι το κείμενο της συμφωνίας είναι προς το παρόν μόνο ένα σχέδιο, δεδομένου, ότι οι παράμετροι της λειτουργίας του διαδρόμου ασφαλείας θα καθοριστούν εντός μιας εβδομάδας από τους υπουργούς άμυνας των δύο χωρών, με τον Maxime Soutchkov, εμπειρογνώμονα σε θέματα  Μέσης Ανατολής στο ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων, να δηλώνει, ότι «αυτές οι πρόοδοι, ακόμη και ελάχιστες, είναι δύσκολο να τις “καταπιούν” από την τουρκική πλευρά».

  • Τονίζει ότι «το πιο σημαντικό, είναι, ότι δεν γίνεται καμία αναφορά για την τύχη του αυτοκινητοδρόμου Μ5», γεγονός, που κατά την άποψή του, «μπορεί να σημαίνει, ότι η Τουρκία αποδέχεται την απώλειά της»

Κατά την εφημερίδα, η ανάπτυξη ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας στις αρχές του μήνα, στης στρατηγικής σημασίας πόλη Saraqeb, που ενώνει τους ζωτικής σημασίας για το συριακό καθεστώς αυτοκινητοδρόμους Μ4 και Μ5, δείχνει την απόφαση του Κρεμλίνου για πλήρη έλεγχο αυτής της διαδρομής,  προκειμένου να εμποδίσει κάθε απόπειρα ανακατάληψης από την Τουρκία.

Κατά την εφημερίδα, η συμφωνία αποτελεί «μπούμερανγκ» για τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος, όπως τονίζει, βλέπει τα βασικά αιτήματά του να αγνοούνται, καθώς δεν αναφέρεται τίποτα για την τύχη των τουρκικών παρατηρητηρίων, περικυκλωμένων από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασάντ, δεν προβλέπεται τίποτα για τους πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν από τις μάχες και τέλος η Δαμασκός διατηρεί την κατοχή των πρόσφατα κατακτημένων περιοχών, ενώ η Άγκυρα απαιτούσε την υποχώρηση των δυνάμεων του καθεστώτος. 

  • Δεδομένης της τρωτότητας των Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, που έμειναν χωρίς κάλυψη από αέρος, ο Ερντογάν έφτασε στο Κρεμλίνο σε θέση μια αδυναμίας, αναγκασμένος να αποδεχθεί τη ρωσική ατζέντα, καθώς, μία επανάληψη των εχθροπραξιών ήταν πολύ διακινδυνευμένη, αναφέρει η εφημερίδα.
  • Πρόσθεσε ταυτόχρονα, ότι και από ρωσικής πλευράς δεν είναι η στιγμή για θριαμβολογίες, καθώς, ο Ρώσος Πρόεδρος φαίνεται να έχει σώσει τα βασικά, επιτυγχάνοντας μια συμφωνία που απομακρύνει την προοπτική μιας άμεσης αντιπαράθεσης με την Τουρκία, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, διότι η εταιρική σχέση που έχει επιτευχθεί με την Άγκυρα είναι  πολύ σημαντική για το Κρεμλίνο, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

Ωστόσο, για τον Alexandre Choumiline, διευθυντή του Κέντρου Μελετών Μέσης Ανατολής στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, η συμφωνία φαίνεται εύθραυστη, καθώς, κατά τη γνώμη του, «ο Πούτιν είναι μόνο μερικώς έξω από την παγίδα που έχει πέσει».

«Η άμεση επίλυση, η οποία επιβεβαιώνει τα πρόσφατα εδαφικά κέρδη του συριακού στρατού, είναι μάλλον ευνοϊκή γι ‘αυτόν, αλλά δεν υπάρχει τίποτα στη συνέχεια ..και το status quo είναι δύσκολο να διατηρηθεί και για τα δύο μέρη». 

Στην πραγματικότητα, αν και ο Πούτιν και ο Ερντογάν επέμεναν στην ικανότητα τους να συμφωνήσουν, παρά τις διαφορές, ο Τούρκος ηγέτης έχει ήδη προειδοποιήσει, ότι η χώρα του θα απαντήσει «με όλες τις δυνάμεις» σε κάθε επίθεση του συριακού καθεστώτος, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Maxime Soutchkov να χαρακτηρίζει «προσωρινή» την τήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ, υποστηρίζοντας, ότι «κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, ήταν αδύνατη μια διαρκής διαπραγμάτευση, καθώς οι φιλοδοξίες των δύο πλευρών απέχουν πολύ και είναι ασυμβίβαστες».

Τίτλος: Le fragile cessez-le-feu à Idlib, un revers pour Erdogan

Καταρρέει η εύθραυστη εικόνα της Τουρκίας και του Ερντογάν: Άρθρο καταπέλτης του πρακτορείου Bloomberg

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: