Η Αθήνα αντιστέκεται στην είσοδο κύματος μεταναστών, γράφει ο Economist: Ελλάδα-Ευρώπη βασίζονται στην αποτροπή

File Photo: Βάρκα με μετανάστες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Η Τουρκία απειλεί να αφήσει τους αναζητούντες άσυλο να κατακλύσουν την Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα και η Ε.Ε. αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδό τους, αναφέρει το περιοδικό Economist.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που πίστεψαν τις κενές υποσχέσεις του Erdogan για ελεύθερη είσοδο στην Ευρώπη έχουν παγιδευτεί σε ένα διεθνές αδιέξοδο. Η Τουρκία φιλοξενεί 3.6 εκατ. πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Τούρκων θέλει να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Η Τουρκία, παράλληλα, δηλώνει ότι άνοιξε τα σύνορα προς την Ελλάδα εν όψει εισροής άλλου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από το Ιντλίμπ και το πιθανότερο είναι πως θέλει να στρέψει την προσοχή από τα στρατιωτικά της προβλήματα στην περιοχή. Ως απάντηση, η Ελλάδα άρχισε να αποτρέπει βίαια τους μετανάστες στέλνοτας αστυνομικές δυνάμεις, οπλισμένα οχήματα, χίλιους στρατιώτες στα σύνορα και αναστέλλοντας το δικαίωμα κατάθεσης αιτημάτων ασύλου για ένα μήνα, ενώ Ε.Ε. συντάχθηκε αμέσως με το πλευρό της Ελλάδας.

Η Τουρκία και η Ε.Ε. είναι εγκλωβισμένες σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση για τους πρόσφυγες , σημειώνεται στο άρθρο με αναφορά στη συμφωνία του 2016 μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ο Erdogan δηλώνει πως απέρριψε συμφωνία 1 δις επιπλέον ως μη επαρκές ποσό με την Ε.Ε. να αρνείται πως προέβη σε μια τέτοια προσφορά.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, μια βιώσιμη λύση θα απαιτήσει τη συμμετοχή περισσότερων ατόμων, που ενδεχομένως θα πληρωθούν από την Ευρώπη συνολικά, για την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου ώστε η Ε.Ε. να είναι λιγότερο ευάλωτη σε εκβιασμούς.

Παράλληλα, απαιτείται μια νέα συμφωνία με την Τουρκία. Μερίδα υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. υποστηρίζει μια no-fly zone στο Ιντλίμπ ως τμήμα της προσπάθειας για αποτροπή προσφυγικών ροών, μια εξέλιξη που φοβάται η Τουρκία. Λιγότερες ήταν οι συζητήσεις για μια πιο γενναιόδωρη βοήθεια προς την Τουρκία κάτι που είναι μη αρεστό στους ευρωπαίους ψηφοφόρους οι οποίοι τείνουν να αντιπαθούν τον αυταρχικό Erdogan.

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα και η Ευρώπη βασίζονται στην αποτροπή. Η Τουρκία ισχυρίζεται πως 130χιλ. πρόσφυγες ήδη έχουν φύγει προς την Ελλάδα, ένας φουσκωμένος αριθμός που στοχεύει να ικανοποιήσει την εγχώρια πίεση κατά των μεταναστών. Κανείς δεν γνωρίζει τους πραγματικούς αριθμούς ούτε πόσοι κατάφεραν να περάσουν. Όσοι πέρασαν και συνελήφθησαν επιστρέφουν με θλιβερές ιστορίες.

Η Ελλάδα μπορεί να αποφεύγει άλλη μια μεταναστευτική κρίση, αλλά διακινδυνεύει να βυθίσει την Ευρώπη σε μια κρίση συνείδησης.

Τίτλος: Turkey threatens to let asylum-seekers flood into Europe- “You shall not pass”

Τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στην Ιντλίμπ: Επικρατεί «σχετική» ηρεμία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: