Η Αμερική δίνει Patriot στους Τούρκους, αν στείλουν στη Μόσχα τους S-400: Ονειρεύονται επιστροφή της Τουρκίας!

File Photo: Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Τουρκίας Μαρκ Έσπερ και Χουλουσί Ακάρ στο ΝΑTΟ. Φωτογραφία via Twitter, @tcsavunma




Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να συνομιλεί με την Τουρκία για το αίτημα της για αποστολή του συστήματος Patriot, δήλωσε η υπεύθυνη για τα οπλικά συστήματα του Πενταγώνου, η οποία μόλις πέρυσι «σκότωσε» την ιδέα για το συγκεκριμένο ζήτημα: Δηλαδή την πώληση του αμερικανικού συστήματος στην κατοχική δύναμη.

“Συνεχίζουμε να τους μιλάμε για τους Patriot”, δήλωσε η κ. Ellen Lord, υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με την ιστοσελίδα al Monitor. Πρόσθεσε:

“Οι Τούρκοι είναι πολύ σημαντικοί για μας. Έχουμε πολλές διαφορετικές συνεργασίες μαζί τους σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Θα θέλαμε να δούμε την απομάκρυνση των ρωσικών S-400 και θα θέλαμε να δούμε τους Patriot να τους αντικαθιστούν. ”

Μετά την παραλαβή από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 τον Ιούλιο, η κυβέρνηση του κ. Τραμπ παρουσίασε στους Τούρκους μία ανταγωνιστική προσφορά αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσουν τους Patriot.

Η Τουρκία είχε προηγουμένως λάβει δανεικά τα αμερικανικά αμυντικά συστήματα κατά τη διάρκεια των εντάσεων στα νότια σύνορά της με τη Συρία το 2013. Τότε είχε λάβει δανεικά και ευρωπαϊκά συστήματα.

Μια πηγή που είναι εξοικειωμένη με το θέμα, δήλωσε στην Al-Monitor ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία, Jim Jeffrey, πρώην πρέσβης στην Άγκυρα, θέλει να δοθεί στην Τουρκία το σύστημα Patriot μέσω του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Jeffrey ταξίδεψε στη Συρία την Τρίτη με την μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Κέλι Κράφτ, αν και δεν είναι σαφές εάν η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η κ. Λόρντ είπε ότι παρά την απόφαση των ΗΠΑ να απομακρύνουν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 μετά την παραλαβή του S-400, οι οποίοι αποτελούν απειλή για το αμερικανικό μαχητικό, τα υπόλοιπα προγράμματα πωλήσεων στην σύμμαχο της Αμερικής στο ΝΑΤΟ δεν έχουν επιβραδυνθεί. Η Τουρκία θα πρέπει να στείλει επίσημη αίτηση στο Πεντάγωνο για να αγοράσει το σύστημα Patriot, είπε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Αλλά οι παρατηρήσεις της κ. Λόρντ θα μπορούσαν να δείξουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να βλέπει ακόμα μια ευκαιρία για την Τουρκία να απομακρυνθεί από το ρωσικό σύστημα, το οποίο η συμμαχία έχει πει ότι δεν είναι διαλειτουργικό με τα υπόλοιπα όπλα του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα ενεργοποιήσει τους S-400 στις αρχές Απριλίου, αφού στο μεταξύ τους έχει δοκιμάσει εναντίον των F-16 που αγόρασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι ακριβώς δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ για τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και την Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: