Γιόχανσον: Προστασία των συνόρων και η προστασία του δικαιώματος στο άσυλο μπορούν να συμβαδίζουν

Fila photo: H Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Την εκτίμηση ότι η προστασία των συνόρων και η προστασία του δικαιώματος στο άσυλο μπορούν να συμβαδίζουν και μαζί με τη στήριξη στην Ελλάδα θα χρειαστεί και ανθρωπιστική στήριξη στους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα παρασυρόμενοι από ψευδείς υποσχέσεις, εξέφρασε η Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα η Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον, ενημερώνοντας την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και συγκεκριμένα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, δήλωσε πως είναι υποχρέωση της ΕΕ και των Κρατών Μελών να προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύουν το δικαίωμα στο άσυλο. Η ίδια εξήγησε πως εκτιμά ότι είναι απόλυτα εφικτό να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Ξεκαθάρισε δε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να είναι αυτή που θα αποφασίζει πότε να θέσει σε πίεση τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το πλέον επείγον καθήκον της ΕΕ είναι η ανθρωπιστική διάσταση του θέματος.

Η Επίτροπος έθεσε μάλιστα τρεις προτεραιότητες, (1) την ανθρωπιστική κατάσταση των ανθρώπων που παρασύρθηκαν στα σύνορα με ψευδείς υποσχέσεις και να βελτιωθούν οι συνθήκες στα νησιά, και για τους ίδιους του νησιώτες πολίτες της ΕΕ που δέχονται την πίεση, (2) να υποστηριχθεί η Ελλάδα η οποία προστατεύει τα σύνορα της ΕΕ απο πολιτικά καθοδηγούμενη πίεση και (3) να υποστηριχθεί ανθρωπιστικά και ο πληθυσμός στη Συρία.

Η Επίτροπος Γιόχανσον επεσήμανε τα κοινοτικά σχέδια για γρήγορη επιστροφή στις χώρες προέλευσης όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν, σημείωσε ότι ήδη 16 Κ-Μ στέλνουν υποστήριξη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ΕASO και Frontex αποστέλλουν προσωπικό, η δε Κομισιόν απελευθέρωσε οικονομική υποστήριξη για τη χώρα.

Η Επίτροπος υπενθύμισε ότι την Πέμπτη θα είναι στην Ελλάδα από κοινού με την Πρόεδρο Φον Ντερ Λάιεν και θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό και τις αρχές πως θα εφαρμοστεί το σχέδιο για τα σύνορα και πως η Ελλάδα θα συμμορφωθεί σε σχέση με τις υποχρεώσεις για το άσυλο.

Ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας παραμένει και οι πρέπει να προχωρήσουμε σε αποκλιμάκωση ρητορικής και να βρούμε κοινή βάση συζήτησης με τις τουρκικές αρχές. Επεσήμανε ότι οι γραμμές επικοινωνία ανοικτές και ενεργές και για να μειωθεί η πίεση στα σύνορα ο διάλογος με την Τουρκία είναι σημαντικός.

Επιπλέον εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι μεν ανησυχητική, αλλά δεν είναι τόσο άσχημη όσο το 2015, καθώς η ΕΕ είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Επεσήμανε ωστόσο ότι ακόμα λείπει ως συστατικό το κοινό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης. Δήλωσε μάλιστα ότι μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τα 27 Κράτη Μέλη σε αναζήτηση συμβιβασμού, είναι πλέον πιο αισιόδοξη και θα παρουσιάσει τις σχετικές προτάσεις μετά το Πάσχα.

Τέλος κατέληξε με αναφορά στο θέμα των ασυνόδευτων ανήλικων, απευθύνοντας έκκληση στα Κράτη Μέλη να τους υποδεχθούν και ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει το θέμα από κοινού με τη Φον Ντερ Λάιεν με τις ελληνικές αρχές.

ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

 

Εισαγγελική παρέμβαση για Έβρο και νησιά: Θα εξεταστούν οι καταγγελίες για την εμφάνιση νεοναζί και τη φωτιάς σε δομή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: