Για τη “διπλή κόλαση της Λέσβου” ομιλούν οι Γερμανοί: Εκρηκτικό μείγμα το μεταναστευτικό και ο κορωναϊός

File Photo: Πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάζονται σε λεωφορεία, από το ΚΥΤ Μόριας, για το λιμάνι της Μυτιλήνης, για να ταξιδέψουν προς Πειραιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Εξαιρετικά εκτενές ρεπορτάζ φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της εφημερίδα του Βερολίνου Der Tagesspiegel (K. Demirci, Fr. Jansen, Ann. Koegel, S. Leber, K. Mueller) υπό τον τίτλο “Η διπλή κόλαση της Λέσβου” και αναφέρεται στην αυξημένη πιθανότητα η πανδημία του κορωνοϊού να πλήξει εντός ολίγου και τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.

Όπως επισημαίνεται, τη στιγμή που στο συγκεκριμένο χώρο διαβιούν περίπου 20.000 άνθρωποι, σε συνθήκες που αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση φαινομένων βίας, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό προειδοποιούν για το γεγονός ότι είναι ζήτημα χρόνου και η εκδήλωση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όσοι μιλούν στην εφημερίδα, επισημαίνουν ότι ο συνωστισμός και στις εξαιρετικά ελλιπείς συνθήκες υγιεινής, που επικρατούν στον καταυλισμό, υπονομεύουν ούτως ή άλλως την υγεία των προσφύγων και μεταναστών, και ιδιαίτερα των 8.000 περίπου παιδιών που βρίσκονται εκεί.

Το δημοσίευμα εστιάζει, μεταξύ άλλων, στις περιπτώσεις τοπικών οργανώσεων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αναφέρεται αναλυτικά και στα περιστατικά βίαιης αντιπαράθεσης που εκτυλίχθηκαν το τελευταίο διάστημα στο νησί, με τη συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών, ντόπιων και αστυνομικών δυνάμεων.

Όπως επισημαίνεται, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται και μεταστροφή της στάσης του ντόπιου πληθυσμού έναντι των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και όσων τους προσφέρουν βοήθεια, ενώ παρατίθενται και επικριτικά σχόλια όσων μιλούν στην εφημερίδα αναφορικά με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα.

Τίτλος: Coronavirus trifft auf Flüchtlingskrise – Die doppelte Hölle von Lesbos

Υπερβολική η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή των λειτουργιών, σχολιάζει ο Μητροπολίτης Δράμας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: