Για πρώτη φορά από το 1990 σημειώθηκε συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα

File photo: Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζιπίνγκ. EPA, IGOR KOVALENKO




Η Κίνα αποκάλυψε σήμερα μια σειρά δυσοίωνων οικονομικών δεικτών για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, με φόντο την πανδημία του κορονοϊού: η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε, για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια· οι πωλήσεις λιανικής κατέρρευσαν.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 13,5% σε ετήσια βάση, ενώ κατέγραφε αύξηση 6,9% τον Δεκέμβριο. Οι πωλήσεις λιανικής, αντανάκλαση της κατανάλωσης, μειώθηκαν κατά 20,5% τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, κατά την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

«Η επιδημία του νέου κορονοϊού έπληξε την οικονομική δραστηριότητα τους δύο πρώτους μήνες της χρονιάς», διαπίστωσε η κινεζική στατιστική υπηρεσία, «όμως, γενικά, οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες είναι διαχειρίσιμες».

Ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν αναμφίβολα πολύ πιο καταστροφικός από ό,τι προέβλεπαν αναλυτές που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. Οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά μόλις 3% και μείωση των λιανικών πωλήσεων κατά 4%.

Η δημοσιοποίηση των δεικτών αυτών καταγράφεται τη στιγμή που η Κίνα συνεχίζει τη μάχη εναντίον της πανδημίας, που παρέλυσε την οικονομία της το τελευταίο διάστημα λόγω των μέτρων που επέβαλε το Πεκίνο για να φρενάρει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πρωτοβουλίες που έχουν σκοπό να διευκολύνουν τον δανεισμό στις επιχειρήσεις, ώστε να υποστηριχθεί η λεγόμενη πραγματική οικονομία. Έτσι, μείωσε τον λόγο των διαθεσίμων που είναι υποχρεωμένες να κρατούν οι τράπεζες κατά μισή μονάδα, στο 1%. Αυτό αναμένεται να αποδεσμεύσει 550 δισεκ. γιούαν (70,6 δισεκ. ευρώ) που μπορούν θεωρητικά να διατεθούν σε δανειακές χορηγήσεις.

Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα είναι η πρώτη από το 1990.

Οι επενδύσεις σε πάγιο ενεργητικό εξάλλου μειώθηκαν κατά 24,5% σε ετήσια βάση, ενώ αναλυτές που είχαν ερωτηθεί από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προέβλεπαν ότι θα μειώνονταν κατά 2,8%. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 17,2% σε ετήσια βάση.

Αναλυτές θεωρούν ότι η κινεζική οικονομία θα χρειαστεί μήνες για να συνέλθει. Εξάλλου, η ταχύτατη εξάπλωση του κορονοϊού σε διεθνές επίπεδο προκαλεί φόβους για παγκόσμια ύφεση, άρα υποχώρηση της ζήτησης για αγαθά παραγόμενα στην Κίνα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν το μισό, στο 3,5% του ΑΕΠ από το 6% που καταγραφόταν το αμέσως προηγούμενο, σύμφωνα με αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Ρόιτερς. Το 2020 συνολικά, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 5,4% του ΑΕΠ, ρυθμό που εάν επαληθευτεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα είναι επίσης ο χαμηλότερος από το 1990.

Πληροφορίες από AFP-Reuters-Xinhua μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πεκίνο, China

Μείωση κατά μία μονάδα του βασικού επιτοκίου ανακοίνωσε η Fed λόγω των επιπτώσεων από τον κορωναϊό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: