Φωνές “τρόμου” από τη Γαλλία: Πιο σοβαρή κρίση από το 2008, μόνο η ΕΚΤ μπορεί να μας σώσει από αυτή την κρίση

Ο Μάριο Ντράγκι (Α) και η Κριστίν Λαγκάρντ (Δ), ο πρώην και νυν επικεφαλής της ΕΚΤ. Photo via Twitter, @Lagarde




«Αυτό που βιώνουμε σήμερα, είναι ακόμη πιο σοβαρό από την κρίση του 2008 και απαιτεί επειγόντως κατάλληλη μεταχείριση, η οποία, προς το παρόν, δε συμβαίνει», σημειώνει η εφημερίδα Les Echos.

Τονίζει ότι «η κρίση του κοροναϊού είναι αρκετά διαφορετική, καθώς προσβάλλει άμεσα την πραγματική οικονομία, πρώτα τους πιο εκτεθειμένους τομείς της, εκείνους που πλήττονται άμεσα από τις διαταραχές των αλυσίδων παραγωγής και τους εντεινόμενους περιορισμούς».

Υποστηρίζει ότι, υπό αυτές τις σημερινές συνθήκες, φαίνεται να δικαιολογείται η ιδέα του Maurice Allais, Γάλλου οικονομολόγου βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά το 1988, ο οποίος πίστευε ότι η προσφορά χρήματος θα μπορούσε να ελεγχθεί καλύτερα, εάν η πίστωση, αντί να δίνεται από εμπορικές τράπεζες, δινόταν απευθείας από την κεντρική τράπεζα.

Θεωρεί, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να χορηγήσει οιονεί ίδια κεφάλαια, όσο χρειάζεται, αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας τις εμπορικές τράπεζες ως απλούς μεσάζοντες.

«Αλίμονο, τι απέγινε ο Mario Draghi; Ποιος θα μπορούσε σήμερα να κάνει αυτή την απλή ομιλία περί αποτελεσματικότητας και της κοινής λογικής;» διερωτάται καταλήγοντας η εφημερίδα.

Τίτλος: Seule la BCE peut nous sauver de cette crise

Ο Μητσοτάκης είπε όχι στην Επίτροπο Γιόχανσον για την μετακίνηση μεταναστών από τα ελληνικά νησιά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: