Europol: Οργιάζει η απατεωνιά και η εγκληματικότητα στην ΕΕ με αφορμή τον κορωναϊό

Κολόνιες άγνωστης περιεκτικότητας σε αλκοόλ πωλούνται ως απολυμαντικά σε μαγαζί στην Τουρκία. EPA/ERDEM SAHIN




Άνοδο της εγκληματικής εξαπάτησης πολιτών με αφορμή την κρίση του COVID19 καταγράφει σημερινή έκθεση της Europol σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο εγκληματικό τοπίο στην ΕΕ.

“Οι εγκληματίες χρησιμοποίησαν γρήγορα τις ευκαιρίες να εκμεταλλευτούν την κρίση προσαρμόζοντας τη λειτουργία τους ή στρεφόμενοι σε νέες εγκληματικές δραστηριότητες”, καταγράφει η Europol και προειδοποιεί αρχές και πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Αναλυτικά, η Europol καταγράφει ότι αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων κατά οργανώσεων και ατόμων είναι σημαντικός και αναμένεται να αυξηθεί.

Οι εγκληματίες χρησιμοποίησαν την κρίση του COVID-19 για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής με θέμα την πανδημία για τη διανομή διαφόρων πακέτων κακόβουλων προγραμμάτων (malware).

“Οι κυβερνοεγκληματίες είναι επίσης πιθανό να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν έναν αυξανόμενο αριθμό φορέων επίθεσης καθώς ένας μεγαλύτερος αριθμός εργοδοτών εγκαθιστά την τηλεργασία και επιτρέπει συνδέσεις με τα συστήματα των οργανώσεών τους”, αναφέρει.

Ως παράδειγμα η Europol αναφέρει  ότι η Τσεχική Δημοκρατία ανέφερε ένα cyberattack στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μπρνο, το οποίο ανάγκασε το νοσοκομείο να κλείσει ολόκληρο το δίκτυο πληροφορικής του, να αναβάλει επείγουσες χειρουργικές παρεμβάσεις και να νέους βαριά ασθενείς σε κοντινό νοσοκομείο.

“Οι απατεώνες έχουν προσαρμόσει πολύ γρήγορα τα γνωστά καθεστώτα απάτης για να αξιοποιήσουν τις ανησυχίες και τους φόβους των θυμάτων καθ` όλη την κρίση. Αυτές περιλαμβάνουν διάφορους τύπους προσαρμοσμένων εκδόσεων τηλεφωνικών προγραμμάτων απάτης, απάτες εφοδιασμού και απάτες απολύμανσης.

Ένας μεγάλος αριθμός νέων ή προσαρμοσμένων προγραμμάτων απάτης αναμένεται να προκύψει τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν περαιτέρω τις ανησυχίες των ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη”, προειδοποιεί η Europol.

  • Ως παράδειγμα αναφέρει τη μεταφορά 6,6 εκατομμυρίων ευρώ από μια εταιρεία σε μια εταιρεία στη Σιγκαπούρη για να αγοράσει πηκτές αλκοόλης και μάσκες FFP3 / 2. Τα εμπορεύματα δεν παραλήφθηκαν ποτέ

Επιπλέον η πώληση προϊόντων απομίμησης υγειονομικής περίθαλψης και υγιεινής, καθώς και ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας και τα παραποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα αυξήθηκαν πολλαπλά από την εμφάνιση της κρίσης.

  • “Υπάρχει ο κίνδυνος οι παραχαράκτες να χρησιμοποιούν ελλείψεις στην προμήθεια ορισμένων αγαθών ώστε να παρέχουν ολοένα και περισσότερες παράτυπες εναλλακτικές λύσεις, τόσο σε απευθείας σύνδεση όσο και εκτός σύνδεσης”, προειδοποιεί.

Ως παράδειγμα αναφέρει ότι από τις 3-10 Μαρτίου 2020, πάνω από 34.000 παραποιημένες χειρουργικές μάσκες κατασχέθηκαν από τις αρχές επιβολής του νόμου παγκοσμίως στο πλαίσιο της επιχείρησης PANGEA υποστηριζόμενης από την Europol.

Ακόμη, διάφοροι τύποι συστημάτων που περιλαμβάνουν κλοπές έχουν προσαρμοστεί από εγκληματίες για να εκμεταλλευτούν την παρούσα κατάσταση. Τα τεχνάσματα περιλαμβάνουν τις γνωστές απάτες που αφορούν την πλαστοπροσωπία των εκπροσώπων των δημόσιων αρχών. Οι εμπορικοί χώροι και οι ιατρικές εγκαταστάσεις αναμένεται να γίνουν στόχος για όλο και περισσότερο σε οργανωμένες διαρρήξεις, προειδοποιεί η Europol.

“Παρά την εισαγωγή περαιτέρω μέτρων απομόνωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, η απειλή εγκληματικών ενεργειών παραμένει δυναμική και νέες ή προσαρμοσμένες μορφές εγκληματικών δραστηριοτήτων θα συνεχίσουν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά από αυτήν”, σημειώνει η έκθεση. “Σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, οι δράστες αποκτούν πρόσβαση σε κατοικίες, παριστάνοντας το ιατρικό προσωπικό που παρέχει ενημερωτικό υλικό ή προϊόντα υγιεινής ή διεξάγοντας εξετάσεις για τον COVID19″.

H εκτελεστική διευθυντής της Europol, Catherine De Bolle δήλωσε σχετικά ότι ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν δεσμευτεί να καταπολεμήσουν αυτή την κρίση και να βοηθήσουν τα θύματα, υπάρχουν και εγκληματίες που έσπευσαν γρήγορα να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες εκμετάλλευσης της κρίσης. Αυτό είναι απαράδεκτο: οι εγκληματικές αυτές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια κρίσης της δημόσιας υγείας είναι ιδιαίτερα απειλητικές και μπορούν να επιφέρουν πραγματικούς κινδύνους για τις ανθρώπινες ζωές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει σημασία περισσότερο από ποτέ να ενισχυθεί η καταπολέμηση του εγκλήματος. Η Europol και οι συνεργάτες της στον τομέα της επιβολής του νόμου συνεργάζονται στενά για να εξασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια όλων των πολιτών”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Αθανασίου/ΓΧΡ
Βέλγιο, Βρυξέλλες

Πρόπολη, γαργάρες και κράτημα της αναπνοής: Προσοχή στις… μαγικές αντικορωναϊκές «συνταγές» του διαδικτύου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: