Μόνον έτσι θα κυκλοφορούμε στο δρόμο: Πώς θα μπορούμε να δηλώνουμε τις μετακινήσεις μας

File Photo: Μόνο για συγκεκριμένο λόγο θα επιτρέπεται η κυκλοφορία. File Photo: Μόνο για συγκεκριμένο λόγο θα επιτρέπεται η κυκλοφορία. File Photo: Μόνο για συγκεκριμένο λόγο θα επιτρέπεται η κυκλοφορία. HELLAS JOURNAL




Από αργά το βράδυ της Κυριακής οι πολίτες μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα, forma.gov.gr στην οποία θα βρουν τα σχετικά έγγραφα για τη δήλωση τύπου Α και Β για τις μετακινήσεις μας.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και συμπλήρωσε: «Η συλλογική μας μοίρα εξαρτάται απόλυτα από την ατομική μας ευθύνη. Ο αγώνας έναντι στην πανδημία επιβάλλει σήμερα, για να μπορούμε αύριο να βρούμε αυτά που τώρα στερούμαστε. Έτσι οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλο τρόπο.



Ήδη έχει αναρτηθεί ένας ιστότοπος, forma.gov.gr όπου όλες οι οδηγίες αναφέρονται αναλυτικά. Σε αυτήν την ιστοσελίδα βρίσκονται οι δυο τύποι των εγγράφων, η βεβαίωση κίνησης τύπου Α που αφορά τους εργαζόμενους. Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων η βεβαίωση τύπου Α συμπληρώνεται άπαξ, μια φορά, και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντα από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και εργασίας του εργαζομένου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης κι αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος την φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμπλήρωσε ότι για τις υπόλοιπες μετακινήσεις τύπου Β, υπάρχουν έξι λόγοι για κατ εξαίρεση μετακίνηση και έχουν προβλεφθεί τρεις εναλλακτικές διαδικασίες :

Πρώτος τρόπος είναι η φόρμα που βρίσκεται στο site, forma.gov.gr, ο δεύτερος είναι ένα λευκό χαρτί στο οποίο μπορεί κανείς να γράψει απλώς μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμό του κι ο τρίτος τρόπος αφορά την αποστολή sms σε έναν πενταψήφιο αριθμό, τον 13033 όπου γράφει κανείς έναν από τους 6 αριθμούς (λόγους), 1-6 κενό κι έπειτα το ονοματεπώνυμό του και την διεύθυνση κατοικίας του. Οι οδηγίες αυτές βρίσκονται στο forma.gov.gr.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το sms στο 13033 είναι δωρεάν, καθώς και το ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα των πολιτών. «Τα δεδομένα αυτά διαγράφονται αυτομάτως. Χρησιμοποιούμε το sms μόνο σαν απόκομμα αντί χαρτιού για να μπορεί ο κάθε πολίτης χρησιμοποιήσει την τεχνολογία».

Οι έξι λόγοι για κατ΄εξαίρεση μετακίνηση είναι οι παρακάτω:

Λόγος 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

Λόγος 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους

Λόγος 3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

Λόγος 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

Λόγος 5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

Λόγος 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

Κλείνοντας ο κ. Πιερρακάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «πολεμάμε μαζί, κράτος και πολίτες την πανδημία, τον αόρατο εχθρό» και κάλεσε «να κάνουμε όλοι το καθήκον μας και να κάνουμε την δουλειά μας ώστε να είμαστε σε θέση να χτίσουμε ένα αύριο με ελπίδα και εμπιστοσύνη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι 8 λόγοι και τα 2 έγγραφα με τα οποία μπορούμε να κυκλοφορούμε: Αυστηροί έλεγχοι και κυρώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: