Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία κλείνουν σύνορα, παίρνουν μέτρα για τον κορωναϊό

Μετά τα περιοριστικά μέτρα και τους αυστηρούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού – η φωτογραφία από τα σύνορα της Λιθουανίας με την Λετονία δύο ημέρες νωρίτερα- τώρα ο Λιθουανός πρωθυπουργός Σάουλιους Σκβερνέλις ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς από σήμερα. EPA/Valda Kalnina




Η Εσθονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους στους αλλοδαπούς, με κάποιες εξαιρέσεις, ενώ και η Λετονία επίσης αποφάσισε περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους σε όλα τα σύνορα της χώρας», δήλωσε ο Εσθονός πρωθυπουργός Γιούρι Ράρας.

Βάσει των ελέγχων αυτών απαγορεύεται η είσοδος στο έδαφος της Εσθονίας σε όλους τους αλλοδαπούς. Θα επιτρέπεται μόνο στους Εσθονούς, σε όσους διαθέτουν άδεια παραμονής και στους αλλοδαπούς ένα μέλος της οικογένειας των οποίων ζει στην Εσθονία, οι οποίοι και πάλι θα πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη.

Η Εσθονία, μία χώρα της Βαλτικής με 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει 115 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.
Οι αλλοδαποί θα μπορούν να διασχίζουν την Εσθονία για να επιστρέψουν στη χώρα τους με την προϋπόθεση ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από την covid-19. Το ίδιο θα ισχύει και για τις διεθνείς μεταφορές.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας είχε ήδη αποφασίσει να κλείσει τα σχολεία, τα μουσεία, τους κινηματογράφους, τα κέντρα διασκέδασης και άθλησης και είχε απαγορεύσει όλες τις δημόσιες συναθροίσεις ως την 1η Μαΐου.

Στη Λιθουανία ο πρωθυπουργός Σάουλιους Σκβερνέλις ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς από σήμερα στις 12:00 ώρα Ελλάδας, με εξαίρεση όσους διαθέτουν άδεια παραμονής, τους εργαζόμενους σε διπλωματικές αποστολές και τους στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ.

Από τα μέτρα δεν θα επηρεαστεί η μεταφορά προϊόντων, πρόσθεσε ο Σκβερνέλις.

«Στόχος μας είναι να περιορίσουμε όσο είναι δυνατό την εξάπλωση του ιού στο εσωτερικό της χώρας και να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις», εξήγησε ο Λιθουανός πρωθυπουργός.
Η χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων είχε καταγράψει ως χθες το Σάββατο εννέα κρούσματα του νέου κορονοϊού. Το Βίλνιους είχε αποφασίσει ήδη από την Παρασκευή να κλείσει όλα τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα πανεπιστήμια και να απαγορεύσει τις μεγάλες δημόσιες συναθροίσεις.

Από αύριο Δευτέρα όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα περισσότερα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, όμως θα μπορέσει να συνεχιστεί η διανομή φαγητού κατ’ οίκον. Τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία θα μείνουν ανοικτά.

Εξάλλου η κυβέρνηση της Λιθουανίας θα παρουσιάσει αύριο ένα σχέδιο στήριξης της οικονομίας, «τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».

Η Λετονία, όπου έχουν καταγραφεί 26 κρούσματα της covid-19 σε σύνολο 1,9 εκατομμυρίου κατοίκων αναμένεται να αναστείλει από αύριο Δευτέρα όλες τις διεθνείς πτήσεις καθώς και τις οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές.

«Τα σύνορα θα παραμείνουν ανοικτά για τα τουριστικά οχήματα καθώς και για τις διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων», επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Λετονός υπουργός Μεταφορών Σάλις Λινκάιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.
Ταλίν, Εσθονία

Σταματήστε τις αγορές λένε τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία για τον κορονοϊό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: