Ερευνα Cornell: Ο ιός είχε χτυπήσει πολύ πριν τις 20 Φεβρουαρίου, 69 έτη ο Μ.Ο των ασθενών

File Photo: Ανδρες του Ερυθρού Σταυρού στη Ρώμη, EPA/GIUSEPPE LAM




Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της πανδημίας covid-19 κατέγραψε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Cornell, συλλέγοντας πληροφορίες και δείγματα από περίπου 6.000 χιλιάδες ασθενείς στην περιοχή της Λομβαρδίας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα συνελέγησαν βάσει τυποποιημένων συνεντεύξεων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθώς και στενών επαφών τους. Καταγράφηκε το δημογραφικό προφίλ, τα κλινικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς, τα αποτελέσματα του δείγματος από την αναπνευστική οδό, η διάρκεια νοσηλείας στο νοσοκομείο και η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Λομβαρδία κατεγράφη το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου.

Ένα μήνα μετά και ενώ η μία χώρα μετά την άλλη μπαίνει σε καραντίνα, τα κρούσματα και οι νεκροί είναι χιλιάδες στην Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση της ερευνητικής ομάδας, μία σημειώνοντας ότι στις 27 Φεβρουαρίου, η περιοχή της Λομβαρδίας παρουσίαζε μία ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων.

Η έρευνα στηρίχθηκε στις πρώτες 5.830 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων από τη Λομβαρδία.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι η εμφάνιση της επιδημίας είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από την επιβεβαίωση του πρώτου ασθενούς στη Λομβαρδία, στις 20 Φεβρουαρίου.

Καθημερινός αριθμός κρουσμάτων σε Κοντόνιο, Κρεμόνα και Μπέργκαμο καθώς και στις εναπομείνασες περιοχές της Λομβαρδίας.

Μάλιστα τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ο νέος κορωναϊός είχε ήδη καταφέρει να εξαπλωθεί στο σύνολο των επαρχιών της Νότιας Λομβαρδίας.

  • Οσον αφορά στα χαρακτηριστικά της ασθένειας, πάντα με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Ιταλίας
  • Η μέση ηλικία των ασθενών είναι 69 ετών.
  • Το 47% των θετικών στο τεστ ατόμων, νοσηλεύθηκε.
  • Από το 47% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν, το 18% χρειάστηκε εντατική φροντίδα.
  • Ο μέσος χρόνος μετάδοσης εκτιμήθηκε στις 6,6 ημέρες.
  • Ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής (δηλαδή πόσα άτομα μπορεί να κολλήσει ένας ασθενής) εκτιμήθηκε στο 3,1.
  • Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά διαφορετικά ιϊκά φορτία στα ρινικά επιχρίσματα μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών ατόμων.

Συμπεραίνοντας οι επιστήμονες καταλήγουν ότι
– Το δυναμικό μεταδοτικότητας του COVID-19 είναι πολύ υψηλό.

– Ο αριθμός των κρίσιμων περιπτώσεων μπορεί να καταστεί σε μεγάλο βαθμό μη διαχειρίσιμος από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης πολύ βραχυπρόθεσμα.

-Παρατηρήθηκε μια ελαφρά μείωση του αριθμού αναπαραγωγής, που ενδεχομένως σχετίζεται με την αυξημένη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και την έγκαιρη επίδραση των παρεμβάσεων.

 

Απαιτούνται, καταλήγουν ι επιστήμονες, εξαιρετικά επιθετικές στρατηγικές περιορισμού για τον έλεγχο της εξάπλωσης και των καταστροφικών αποτελεσμάτων του συστήματος COVID-19 για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Ελλείψει φαρμάκου που θα επιδράσει καθοριστικά πάνω στον νέο κορωνοϊό και εμβολίου, ο μοναδικός τρόπος να ανακοπεί η ραγδαία εξάπλωσή του, είναι η καραντίνα, δηλαδή τα ακραία περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας και μετακίνησης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα του πανεπιστημίου Cornell

Το πολύ αλάτι “τρώει” το ανοσοποιητικό, προειδοποιούν επιστήμονες εν μέσω της πανδημίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: