Επιτέλους η Ευρώπη θα ασχοληθεί με τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα: Ανακοινώσεις από Κομισιόν

File Photo: Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. EPA, OLIVIER HOSLET




Σε συνέχεια της επίσκεψης της Προέδρου της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν στον Έβρο και το έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν σχεδιάζει σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών.

Για την κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών στα ελληνικά νησιά, η Πρόεδρος της Κομισιόν συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και μαζί συμφώνησαν να εφαρμόσουν μια διαδικασία για να εξασφαλίσουν την προστασία και τη φροντίδα, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

  • Η Πρόεδρος ανέθεσε στην αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις Ύλβα Γιόχανσον να προωθήσει αυτή τη διαδικασία και ως εκ τούτου, η Επίτροπος θα ταξιδέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς και ενδιαφερόμενους. Σκοπός της επίσκεψης είναι η αναζήτηση λύσεων, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.
  • Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν, αφενός, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης άλλων Κρατών Μελών μέσω της εθελοντικής μετεγκατάστασης, αφετέρου στις βιώσιμες λύσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά που θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Η Κομισιόν δηλώνει είναι έτοιμη να παράσχει αυξημένη χρηματοδοτική και επιχειρησιακή στήριξη στην Ελλάδα και τα Κ-Μ από την άποψη αυτή. Θα πραγματοποιηθεί επίσης μια διάσκεψη με τα Κ-Μ την άνοιξη, με επίκεντρο τις προσπάθειες μετεγκατάστασης.

Συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε: “Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά φθάνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Η προστασία τους αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζήτησα από την Επίτροπο Γιόχανσον να ταξιδέψει στην Ελλάδα για να βρει λύσεις και να εξασφαλίσει την προστασία τους. Η Επίτροπος και εγώ θα συνεργαστούμε τώρα στενά με τα Κ-Μ για να βρούμε ένα ασφαλές μέρος για αυτά τα παιδιά “.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: “Για πολλούς μήνες, η ελληνική κυβέρνηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τραγωδία των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Ελλάδα. Είμαι πολύ ευτυχής που η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε την προσωπική της στήριξη στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σαφής απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία θα πρέπει να λάβει τη μορφή ενός εθελοντικού συμφώνου μετεγκατάστασης, με τον οποίο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα μεταφέρονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ουλές της ψυχής δεν είναι εύκολο να θεραπευτούν. Ας κάνουμε όλοι ό,τι είναι σωστό να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτό το πιο ευαίσθητο ζήτημα”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Δεκαεπτά μετανάστες διέσωσε το Λιμενικό στην Κω, 41 αφίξεις στη Λέσβο, συνελήφθη διακινητής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: