Επιτέλους η Αμερική ξύπνησε και πήρε τη σωστή θέση: Η Ελλάδα έχει τη στήριξή μας στον Έβρο και στο Αιγαίο

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και οι συνεργάτες τους στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η νέα δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάθιου Πάλμερ ήταν όλα τα λεφτά. Μας ανάγκασε να τρίβουμε τα μάτια μας από έκπληξη και ικανοποίηση.

Μετά την Αθήνα, όπου έκανε τις «ποντιοπιλατικές» δηλώσεις του, που στενοχώρησαν πολλούς Έλληνες, οι οποίοι πιστεύουν στην ελληνοαμερικανική φιλία, ο κ. Πάλμερ επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη. Είναι μία πόλη που λατρεύουν οι Αμερικανοί, καθώς αναδεικνύεται σε κλειδί για τη στρατηγική τους στην ευρύτερη γειτονιά μας. Σε λίγο καιρό, αν όλα πάνε καλά, θα ομιλούμε για τη νέα Σούδα, μία βάση ορόσημο για τους Αμερικανούς. Ως γνωστόν, η Σούδα είναι μία εκ των πλέον σημαντικών βάσεων στον κόσμο όλο.

Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι τον περίμεναν με καίριες ερωτήσεις και απέσπασαν τα συγχαρητήρια όλων μας. Ρωτήθηκε, λοιπόν, ο κ. Πάλμερ αν με δεδομένη την παρούσα κατάσταση στα σύνορα, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας.

Απάντησε ως εξής:

  • «Όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος (Τραμπ), η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Προσωπικά έχω εντυπωσιαστεί από τον επαγγελματισμό των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα, με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν μια σειρά από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η Ελλάδα έχει τη στήριξη μας σε ό,τι κάνει τόσο εδώ, στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της».

Είναι χωρίς αμφιβολία μία εξαιρετική δήλωση και ο κ. Πάλμερ αξίζει επαίνων διότι είχε την τόλμη να διορθώσει με εντυπωσιακό τρόπο τα λεγόμενα του στην Αθήνα. Οι κουβέντες του ΔΕΝ μας άρεσαν καθόλου και γνωρίζει τους λόγους.

Την ίδια στιγμή ήταν αποκαλυπτικός και για τους …«μετανάστες» που μας στέλνει πεσκέσι ο Ταγίπ Ερντογάν, ο εγκάρδιος φίλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Είπε τα εξής:

  • «Η ανεξέλεγκτη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων που παραπλανήθηκαν ώστε να πιστεύουν ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ανοιχτός, είναι θεμελιωδώς αποσταθεροποιητική, μη βιώσιμη και πρέπει να αλλάξει».

Αν μου έδειχνε κάποιος τις δηλώσεις αυτές και μου ζητούσε να τις μελετήσω και αν με ρωτούσε να μαντέψω τον «πατέρα» τους, θα έλεγα αβίαστα ότι πρόκειται για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ακριβώς διότι δεν περίμενα ότι ένας Αμερικανός αξιωματούχος, όπως ο Μάθιου Πάλμερ, που έχει την αρμοδιότητα της ευρύτερης περιοχής μας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα αντιλαμβανόταν τόσο καθαρά όσα συμβαίνουν -και δημιουργεί η κατοχική δύναμη Τουρκία- στα σύνορά της με την Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν απόλυτος πάντως και οι δηλώσεις του είναι τόσο καθαρές που δεν βρίσκει κανείς ούτε ένα ψεγάδι:

«Οι ΗΠΑ», σημείωσε, «θεωρούν μη βιώσιμη και μη αποδεκτή την κατάσταση» (εννοεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα).

Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι του έθεσαν και ένα άλλο σημαντικό ερώτημα, που «άγγιξε» το βασικό ενδιαφέρον της Αμερικής. Ρωτήθηκε, λοιπόν, αν η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα μπορούσε να επηρεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο το οικονομικό και γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Πάλμερ έδειξε ποιες χώρες πραγματικά ευθύνονται για την αναταραχή: είναι η Ρωσία και η Τουρκία, λόγω της απαράδεκτης πολιτικής τους στη Συρία:

  • «Ελπίζουμε», τόνισε, «ότι θα δούμε να επιλύεται η κατάσταση στα σύνορα σε σχετικά σύντομο διάστημα και ιδίως ελπίζουμε ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ της ‘Αγκυρας και της Μόσχας στο Ίντλιμπ θα αποσυμπιέσει κάπως την κατάσταση, όπως και η βοήθεια που οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν προσφέρει για τη στήριξη των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει επιπρόσθετη βοήθεια 108 εκατ. δολαρίων ως βοήθεια για την UNHCR και τον ΙΟΜ, που στόχο έχει -κατά ένα μέρος- να βοηθήσει στην αποσυμπίεση της κατάστασης στα σύνορα».

Έδωσε και υποσχέσεις ο κ. Πάλμερ στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης ότι η Αμερική θα στηρίξει οικονομικά την περιοχή:

«Είμαστε εδώ», υπογράμμισε, «για να υπογραμμίσουμε τη σταθερή προσήλωσή μας σε αυτό το πρότζεκτ, σε αυτό το λιμάνι, να στηρίξουμε τις αμερικανικές επενδύσεις και να καταδείξουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους της Ελλάδας και της περιοχής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Πρόσθεσε και τα εξής:

«Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτό το πρότζεκτ, για τις ευκαιρίες, για τις προοπτικές να έρθουν εδώ οι αμερικανικές επιχειρήσεις και να επενδύσουν σ’ αυτό το λιμάνι, σ’ αυτή την περιοχή, να εμβαθύνουν τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας τόσο σε εμπορικό επίπεδο όσο και σε στρατηγική βάση», είπε ο κ. Πάλμερ.

Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται μια σειρά από έργα στην Αλεξανδρούπολη, τα οποία περιέγραψε ο πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος δίνει τη δική του μεγάλη μάχη για την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Πρόκειται, όπως είπε, για:

  • «Την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, για το οποίο υπάρχει ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα, την υλοποίηση της πλωτής μονάδας FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και (της ενεργειακής) ανεξαρτησίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, την υλοποίηση των αγωγών ΤΑΡ και IGB που αλλάζουν κυριολεκτικά τον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης και την προοπτική του να καταστεί η Αλεξανδρούπολη ξανά ένα μεγάλο κέντρο logistics και μεταφόρτωσης για την ευρύτερη περιοχή».

Όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά. Και είμαι βέβαιος ότι προκάλεσαν αναταραχή στη Ρωσία, αλλά και στην Τουρκία. Όσοι γνωρίζουν αυτό μου λένε. Οι Αμερικανοί στην Αλεξανδρούπολη μπαίνουν σφήνα στα ρωσικά σχέδια στην περιοχή. Και το πλέον σημαντικό θα την ελέγξουν στρατιωτικά. Εάν υλοποιηθούν όλα τα έργα, η περιοχή θα γίνει αμερικανική. Όπως η Σούδα στην Κρήτη.

Όμως -διότι υπάρχει πάντα ένα όμως και ένα αλλά- πρέπει η Ελλάδα να έχει πραγματικά οφέλη στο οικονομικό, στο στρατιωτικό και στο διπλωματικό επίπεδο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μας χρωστούν, δεν τους χρωστάμε. Και για να μην με παρεξηγήσουν οι φίλοι μου οι Αμερικανοί, έχω να τους θυμίσω ότι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί προβλέπουν πραγματική βοήθεια στα παραπάνω τρία πεδία. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν και να επιλέξουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

  • Ποιος είναι ο πραγματικός σύμμαχος, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Αμερικής; Ποια χώρα δεν δημιουργεί προβλήματα στην υπερδύναμη, αντίθετα τις λύνει προβλήματα; Μα, η Ελλάδα…
  • Και ποια χώρα πρόδωσε την Αμερική επιλέγοντας τους εχθρούς της, τη Ρωσία, το Ιράν, την Χαμάς και τη Χεζμπολάχ; Μα η Τουρκία, ποια άλλη;

Τα γνωρίζει όλα αυτά ο κ. Πάλμερ. Είναι καιρός να ομιλεί με τον ίδιο τρόπο που μίλησε στην Αλεξανδρούπολη και από τη θέση του να αρχίσει να τα υλοποιεί. Τα λόγια να γίνουν πράξη. Πρώτα και πάνω απ’ όλα θα προσφέρει την καλύτερη υπηρεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Και στη συνέχεια θα δοξαστεί διότι θα είναι ένας εκ των πρωτεργατών της αλλαγής μίας αδιέξοδης πολιτικής, που έχει χρεωκοπήσει: Η Τουρκία έχει από καιρό χαθεί για τη Δύση… Είναι μία εχθρική χώρα για την Αμερική…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στην Ουάσιγκτον ακούνε πολύ τον πρέσβη Πάιατ. Τα τηλεγραφήματα του διαβάζονται από τα «ανώτατα δώματα» τους Λευκού Οίκου, του Πενταγώνου και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όλες οι εισηγήσεις του καλύπτουν τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Ας γίνουν πράξη επιτέλους όλα όσα εισηγείται, διότι προσφέρουν και στην Ελλάδα τη θέση που δικαιούται στην πολύπαθη γειτονιά μας…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας έχουν τυφλωθεί; Τι συμβαίνει; Δεν βλέπουν την απειλή πολέμου από την Τουρκία στον Έβρο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: