Εντείνεται η κόντρα Μόσχας – Ριάντ για το πετρέλαιο: Έτοιμα και τα ΗΑΕ να αυξήσουν τον εφοδιασμό

File Photo: O σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco ανακοίνωσε ότι προβλέπει αύξηση της ικανότητας παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. EPA, EUGENE GARCIA




Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε σήμερα πως τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου «δεν είναι πιθανόν η καλύτερη επιλογή» καθώς οι διαφωνίες για την πολιτική παραγωγής πετρελαίου ανάμεσα στις δύο πετρελαιοπαραγωγές χώρες εντείνεται.

Η Σαουδική Αραβία «παίρνει την πρωτοβουλία να προωθήσει τα προϊόντα της» στις παγκόσμιες αγορές, είπε ο Νόβακ.

Ο Νόβακ πρόσθεσε πως η Ρωσία κάνει πολλές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ, αλλά κανείς εταίρος δεν έχει συμφωνήσει με την πρόταση της Ρωσίας να παραμείνουν αναλλοίωτες οι τρέχουσες περικοπές στην παραγωγή.

  • Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι έτοιμα να αυξήσουν τον εφοδιασμό με πετρελαίου κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Πετρελαϊκή Εταιρία του Αμπού Ντάμπι (Adnoc).

«Σύμφωνα με τη στρατηγική μας για την ανάπτυξη της ικανότητας παραγωγής (…) είμαστε σε θέση να εφοδιάσουμε την αγορά με τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εταιρία.

«Εξάλλου θα επισπεύσουμε τον στόχο μας για ικανότητα παραγωγής στα πέντε εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», διευκρίνισε η Adnoc, μια δημόσια επιχείρηση των ΗΑΕ, μέλους του ΟΠΕΚ που παράγει μέχρι τώρα περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Πριν από μερικές ώρες ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco ανακοίνωσε επίσης ότι προβλέπει επίσης αύξηση της ικανότητας παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στα 13 εκατομμύρια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Χθες, Τρίτη, η πρώτη χώρα στον κόσμο στην εξαγωγή πετρελαίου είχε ήδη ανακοινώσει την αύξηση της παραγωγής της κατά τουλάχιστον 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα προκειμένου να φθάσει το επίπεδο ρεκόρ των 12,3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από τον Απρίλιο.

Mε πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Κριστίν Λαγκάρντ προς τους “27”: Εξετάζουμε την «παρά πολύ φθηνή» χρηματοδότηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: