Ένα σχόλιο: Επειδή ο υπουργός Άμυνας επιμένει σε υψηλούς τόνους για το θέμα “τουρκικά F-16″…

File photo: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ




ΣΧΟΛΙΟ DEFENCE POINT

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζεται κατηγορηματικά ότι προχθεσινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υπερπτήσεις εντός Εθνικού Εναερίου Χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία υποτίθεται πως πέταξαν πάνω από Αλεξανδρούπολη μέχρι και Καβάλα -και δυστυχώς αναπαράγονται και σήμερα- είναι παντελώς ψευδή, αν όχι ευθέως υπονομευτικά για τα εθνικά συμφέροντα σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία.

Είναι εξωφρενικό ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης να διακινούν σενάρια εισόδου τουρκικών μαχητικών σε βάθος σχεδόν 100 ναυτικών μιλίων εντός του Εθνικού Εναερίου Χώρου και μάλιστα πάνω από χερσαίο έδαφος. Οι πάσης φύσεως παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών καταγράφονται και ανακοινώνονται καθημερινά προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, κατά πάγια διαδικασία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΓΕΕΘΑ, που εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει για τα αναγραφόμενα σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου της Πέμπτης 26 Μαρτίου 2020, που αφορούν σε υπέρπτηση τουρκικού αεροσκάφους άνωθεν ελληνικών εδαφών επί δρομολογίου Αλεξανδρούπολη – Καβάλα – Λήμνο – Λέσβο – Χίο με επιβεβαίωση από το ΓΕΕΘΑ και δήλωση στην ΕΡΤ από τον κ. Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι η ελληνική απάντηση θα είναι ισχυρή, τα ακόλουθα:

Ουδεμία υπέρπτηση από τουρκικά αεροσκάφη, πραγματοποιήθηκε την 25η Μαρτίου 2020 άνωθεν της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Λήμνου και της Χίου. Σημειώνεται η προφανής σύγχυση των σχετικών δημοσιευμάτων με το δρομολόγιο ζεύγους αεροσκαφών F–16 της ΠΑ άνωθεν των πόλεων Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.

Η ούτως ή άλλως απαράδεκτη πρακτική των υπερπτήσεων, παγίως γνωστοποιείται άμεσα από το ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία στους διαπιστευμένους στο ΥΠΕΘΑ δημοσιογράφους. Η εν λόγω διαδικασία ακολουθήθηκε και την 25η Μαρτίου 2020 για το σύνολο των υπερπτήσεων που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη. Ο κ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ουδεμία δήλωση έκανε στην ΕΡΤ ή σε άλλο τηλεοπτικό μέσο.

ΣΧΟΛΙΟ DP: Ασφαλώς μπορεί κανείς να κατανοήσει πολιτικά τους υψηλούς τόνους που συντηρεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για το θέμα. Ωστόσο, το υπουργείο εξακολουθεί να μην έχει δώσει στη δημοσιότητα την πορεία του αεροσκάφους που εισήλθε στις 11.32 χθες το πρωί. Αυτή θα ήταν η μοναδική σοβαρή απάντηση σε όσα γράφονταν στο ρεπορτάζ του SLpress.gr διότι εμείς αποκλειστικά σε αυτό αναφερόμαστε το οποίο και αναδημοσιεύσαμε. ΤΙΠΟΤΕ άλλο. Το τονίζουμε προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Επίσης, ο ίδιος έδειξε ως υπεύθυνο για το σφάλμα το Αθηναϊκό Πρακτορείο, γιατί δεν απευθύνεται εκεί; Με σημερινή του ανάρτηση το ΑΠΕ κατονομάζει και τον κατά τη γνώμη του υπεύθυνο δημοσιογράφο, το οποίο εμείς δεν το βρήκαμε -τουλάχιστον- κομψό. Όταν επί μία μέρα το επίσημο κρατικό πρακτορείο συντηρεί την είδηση χωρίς να διορθωθεί, όλα όσα αναφέρει ο υπουργός χάνουν το νόημά τους.

Το θέμα είναι ΑΣΤΕΙΟ και αθωώνει αυτόματα ακόμα και αν κάποιος “χειρίστηκε δημιουργικά” την είδηση του ΑΠΕ. Δεν θα μας τρελάνουν… Στα δικά μας μάτια παραπέμπει σε προσπάθεια να βρεθεί μια “Ιφιγένεια” ώστε να μην πληγεί οποιοσδήποτε άλλος από ενδεχόμενες ευθύνες για τον όλο ατυχή χειρισμό.

Το τονίζουμε, οι πληροφορίες στα σοβαρά δημοσιογραφικά γραφεία προέρχονται από πηγές, όσοι δημοσιογράφοι σέβονται τον εαυτό τους ΔΕΝ επινοούν ειδήσεις με στόχο την “κλικοθηρία”, εάν συζητάμε για διαδικτυακά μέσα. Κι ένας πολιτικός του βεληνεκούς του Παναγιωτόπουλου γνωρίζει. ΔΕΝ είναι χθεσινός.

Όμως, επιχειρούν να αναλύσουν με βάση ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ στοιχεία. Και φυσικά, ας προσπαθήσει να περάσει σε “δημοσιογραφικά παπούτσια” ο κ. ΥΕΘΑ και να απαντήσει στον εαυτό του, εάν θα του αρκούσε μια διάψευση, εάν δε συνοδεύεται από στοιχεία, ενώ χρονικά έρχεται καθυστερημένα.

Και κάτι άλλο: Θα απαντήσει ποτέ κανείς με ποιον τρόπο έφτασε η αναφορά στη λέξη “ΚΑΒΑΛΑ” στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο; Είναι δυνατόν να το επινόησε και να το ενέταξε στο αρχικό θέμα ο δημοσιογράφος;

Όλοι έχουμε καταθέσει τα ξεχωριστά μας διαπιστευτήρια. Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Οπότε η μέθοδος του “τσουβαλιάσματος” που επιλέγει ο υπουργός, δεν είναι μόνο λανθασμένη, είναι κατά την υποκειμενική μας άποψη και άδικη.

Δικαίωμά του ασφαλώς. Αλλά επειδή είναι έξυπνος άνθρωπος, ας αναλογιστεί ότι η κατάχρηση της αναφοράς σε “fake news”, όχι από τον ίδιο, γενικά μιλώντας, στο τέλος θα οδηγήσει σε μια “αστυνομία σκέψης”. Διότι στις μέρες μας τείνει να γίνει επάγγελμα. Όλα αυτά ισχύος υπό την προϋπόιθεση τήρησης στοιχειωδώς των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Εν ολίγοις, ο αγαπητός κ. ΥΕΘΑ, θεωρεί ότι είμαστε παράλογοι όσοι επισημάναμε ότι η διόρθωση του σφάλματος από το ΑΠΕ… άργησε μια μέρα, με αποτέλεσμα εντασσόμενο στη μεγάλη εικόνα της υπόθεσης να προσθέτει απορίες αντί να διευκρινίζει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Defence Point

Παναγιωτόπουλος: Εξωφρενικό ελληνικά ΜΜΕ να λένε για είσοδο τουρκικών μαχητικών εντός του Εθνικού Εναερίου Χώρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: