Έλεος πια… Τι άλλο πρέπει να πει ο Μητσοτάκης στις Ελληνίδες και στους Έλληνες για να φερθούν υπεύθυνα; Ο κορωναϊός είναι πραγματική απειλή…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και στο δημοσιογράφο Γρηγόρη Τζιοβάρα, το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Από τη μία, πρωί-πρωί, «φάγαμε» μία ισχυρότατη γροθιά στο στομάχι και ήταν όλη δική μας. Ομιλώ για τη φωτογραφία της ιταλικής εφημερίδας La Republica (ΕΔΩ), που έδειχνε φορτηγά γεμάτα νεκρούς, θύματα του κορωναϊού.

Δεν μπορώ να βγάλω τη φωτογραφία από το μυαλό μου. Είναι χιλιάδες πλέον οι νεκροί στη γειτονική χώρα. Πεθαίνουν κάθε μέρα. Διότι η πολιτική ηγεσία άργησε να λάβει τη μεγάλη απόφαση να «κλείσει» την Ιταλία.

Από την άλλη, το βράδυ, ένας απελπισμένος, αλλά και αποφασισμένος Πρωθυπουργός, ζητούσε από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να φερθούν υπεύθυνα. Διότι βλέπει όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας και δεν θέλει με τίποτα η Ελλάδα να γίνει Ιταλία.

Είχαμε και το απόγευμα τον πρόεδρο της Αμερικής, τον Ντόναλντ Τραμπ, να προσφέρει φρούδες ελπίδες ότι υπάρχουν φάρμακα στην αγορά που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον θανατηφόρο ιό, που άφησε ανεξέλεγκτο, να φτάσει στα μήκη και τα πλάτη της Οικουμένης, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας. Κούνια που τον κούναγε…

  • Δεν έκρυψε τα λόγια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διότι γνωρίζει με ακρίβεια την κατάσταση. Όπως την γνωρίζουν και όλοι οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο. Η Καγκελάριος Μέρκελ, που στην αρχή το έπαιζε …άνετη και ωραία, όπως και ο κ. Τραμπ, είπε στους Γερμανούς και η φωνή της έφτασε παντού ότι η ανθρωπότητα δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι είμαστε σε πόλεμο. Και ο Αμερικανός Πλανητάρχης υποσχέθηκε ότι θα νικηθεί ο αόρατος εχθρός.

Τι συμπέρασμα να βγάλουν οι πολίτες απ’ όλα τα παραπάνω; Μα ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι χαμένοι στην άγνοια καθώς τα πολεμικά οπλοστάσια τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα ιό. Ενώ αν ξόδευαν το 1/10 των χρημάτων στην ιατρική βιομηχανία αντί στην πολεμική, ίσως να είχαν το εμβόλιο που θα σκότωνε τον «κινέζικο κορωναϊό», όπως τον χαρακτηρίζει ο κ. Τραμπ.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να ακούσουν τον πρωθυπουργό της χώρας και να αφήσουν κατά μέρος τις εξυπνάδες, και όλα αυτά τα αστεία με τα οποία κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα. Δεν είναι όλα πλάκα επιτέλους. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Οι χώρες κλείνουν τα σύνορα τους και καλούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους. Η Χιλή κήρυξε στρατιωτικό νόμο. Θα ακολουθήσουν και άλλες…

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα χθες σε όλους. Ζήτησε ενότητα, πειθαρχία και υπευθυνότητα. Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, τόνισε και υπογράμμισε:

  • «Πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες δραστικά μέτρα για να μειώσουμε τη διάδοση του ιού, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές και περίπλοκες αλλά όχι εφιαλτικές. Σας ζητώ, λοιπόν, να μη γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε το τελευταίο διάστημα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δεν κρύφθηκε και είπε την αλήθεια. Εάν δεν πειθαρχήσουμε, εάν δεν κάτσουμε στα σπίτια μας, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εφιαλτικές. Αυτή η λέξη δεν είναι ικανή να μας συνετίσει; Δεν λέω να μας φοβίσει, αλλά να μας βοηθήσει να συνέλθουμε τέλος πάντων.

Στην Ουάσιγκτον δεν έχει κηρυχθεί επίσημα κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όμως οι πολίτες παρακολουθούν τις δηλώσεις των σοβαρών κυβερνητικών αξιωματούχων -όχι του κ. Τραμπ- και αναλύουν μία-μία λέξη των λεγομένων τους. Και έκαναν το αυτονόητο. Κάθισαν στα σπίτια τους. Για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τους συμπολίτες τους.

Τα καταστήματα έκλεισαν. Παραμένουν ανοικτά τα φαρμακεία και τα σούπερμαρκετ και οι γιατροί βρίσκονται σε συναγερμό. Κανονική επιστράτευση. Ομολογώ πως τέτοια υπακοή δεν έχω συναντήσει σε πολίτες. Η Ουάσιγκτον έχει καταφέρει να μην έχει πολλά κρούσματα και πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες πειθάρχησαν.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Είναι φαιδρότητες αυτά που λέγονται ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μιμείται τη χούντα. Πρόκειται για ύβρη. Είμαι βέβαιος ότι τα ίδια μέτρα θα έπαιρνε και ο Αλέξης Τσίπρας αν ήταν πρωθυπουργός. Αυτό απαιτεί η υπευθυνότητα του Ηγέτη.

«Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, και πρόσθεσε;

«Το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί. Και αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούμε να τη σπάσουμε αν κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αν μείνουμε σπίτι, αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές».

Αυτό το απλό και ανώδυνο ζήτησε. Και πρέπει να εισακουστεί. Τώρα, διότι αύριο θα είναι πολύ αργά…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Εκτός του κορωναϊού, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πολλά θύματα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει στον Έβρο και την ασύμμετρη απειλή της Τουρκίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται εξαιρετικά μέχρι τώρα και τα μηνύματα είναι πολύ θετικά. Η Ελλάδα πρέπει να νικήσει και στα δύο μέτωπα. Αν οι πολίτες δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Θα σας μιλήσω για τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα και ας δυσανασχετούν οι οπαδοί τους… Καλά «το πάνε»…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: