Εκθεση κόλαφος του State Department: Φόνοι, εξαφανίσεις, ύποπτοι θάνατοι, βασανιστήρια στην… Δημοκρατία του Ταγίπ

File Photo: EPA/ANDREJ CUKIC




Κόλαφος για την Άγκυρα είναι η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει αναφορές σε δολοφονίες, σε ύποπτους θανάτους ανθρώπων που βρίσκονταν υπό κράτηση, βίαιες εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων για υποτιθέμενους δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις ή απλώς και για την ειρηνική έκφραση της γνώμης τους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται βουλευτές της αντιπολίτευσης, πρώην βουλευτές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ξένοι πολίτες ακόμα και εργαζόμενοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Στην έκθεσή του το Στειτ Ντιπάρτμεντ κάνει ειδική αναφορά στην απόλυση 45.000 αστυνομικών και στρατιωτικού προσωπικού καθώς και 130.000 δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και την εκδίωξη του ενός τρίτου του δικαστικού σώματος, καθώς και τη σύλληψη ή τη φυλάκιση   περίπου 80.000 πολιτών και το λουκέτο περισσότερων από 1.500 ΜΚΟ με κατηγορίες για σχέσεις με την τρομοκρατία, κυρίως με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η έκθεση του State Department περιγράφει με μελανά χρώματα τα εξής ακόμη κρούσματα στη θαυμαστή δημοκρατία του Ερντογάν:

Καταπίεση ακαδημαϊκών,  σοβαρά προβλήματα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης,  σοβαροί περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, του Τύπου και του ίντερνετ. Βία και απειλές βίας κατά δημοσιογράφων, λουκέτο σε εγκαταστάσεις media, αυθαίρετες συλλήψεις δημοσιογράφων  και άλλων επειδή απλώς τόλμησαν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση.

Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό: Λογοκρισία, «μαύρο» και μπλοκάρισμα σε sites, τυποκτόνοι νόμοι, σοβαροί περιορισμοί στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, στον συνδικαλισμό και στα κινήματα.

Καταστολή προσφύγων, βία εναντίον γυναικών και λεσβιών, gay, και άλλων μειονοτήτων.

Αυτά για..ορεκτικό. Ολόκληρη την έκθεση του State Department μπορείτε να την δείτε εδώ 

Συναγερμός πλέον σε Έβρο και νησιά: Το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν είναι η κλιμάκωση και το επεισόδιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: