Έκκληση για αποσυμφόρηση των τουρκικών φυλακών από τη σύζυγο του φυλακισμένου Ντεμιρτάς

File Photo: Η σύζυγος του Σελαχατίν Ντεμιρτάς προειδοποιεί επίσης για τον κίνδυνο που διατρέχουν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. EPA, ERDEM SAHIN




Κραυγή αγωνίας και έκκληση για κινητοποίηση ώστε να μην υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τη διασπορά του κορονοϊού στις τουρκικές φυλακές απευθύνει η σύζυγος του προφυλακισμένου πρώην συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, η Μπασάκ Ντεμιρτάς, με προσωπικό βίντεο που έχει αναρτήσει στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη από τις 4 Νοεμβρίου 2016 για σειρά κατηγοριών, όπως “διασπορά προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης”, για τις οποίες οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει ποινή κάθειρξης 142 ετών.

  • Η Μπασάκ Ντεμιρτάς αναφέρει ότι λόγω του υπερπληθυσμού των τουρκικών φυλακών και των ανθυγιεινών συνθηκών στις οποίες ζουν οι κρατούμενοι, πολλοί έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

“Υπάρχουν ακατάλληλες συνθήκες, εκατοντάδες παιδιά με μητέρες. Υπάρχει συνωστισμός στις φυλακές, ανεπαρκής αερισμός και οι κρατούμενοι έχουν ελάχιστη έκθεση στο ήλιο. Δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινό φαγητό. Ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες. Οι συνθήκες αυτές προκαλούν ασθένειες του αναπνευστικού. Ο κορονοϊός πλήττει το αναπνευστικό σύστημα και κρατούμενοι με υποκείμενα προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο,” προειδοποιεί η Μπασάκ Ντεμιρτάς.

  • Η σύζυγος του Σελαχατίν Ντεμιρτάς προειδοποιεί επίσης για τον κίνδυνο που διατρέχουν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

“Εργάζονται σε τρεις βάρδιες και έρχονται συνεχώς σε επαφή με τους κρατουμένους. Είναι προφανές ότι η διασπορά της μόλυνσης στις φυλακές θα οδηγήσει σε καταστροφή. Επομένως, πρέπει άμεσα να ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως ακύρωση της εκτέλεσης ποινής και απελευθέρωση κρατουμένων εν αναμονή δίκης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο ανθρωπισμός απαιτούν άμεση δράση. Όλοι πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας για να εμποδίσουμε τους θανάτους στις φυλακές πριν να είναι πολύ αργά,” αναφέρει στην ανάρτησή της στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

  • Στο μεταξύ το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο για την μείωση της ποινής κρατουμένων ορισμένων κατηγοριών ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των τουρκικών φυλακών, όπου κρατούνται περίπου 300.000 άτομα.

Από σήμερα εκπρόσωποι του ΑΚΡ θα έχουν σειρά συναντήσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πιθανόν να οδηγήσει και σε μείωση του πληθυσμού των φυλακών κατά 40%. Μετά τη φάση της διαβούλευσης με τα άλλα κόμματα η πρόταση πρέπει να περάσει από την διακοινοβουλευτική επιτροπή Δικαιοσύνης και μετά να έρθει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος νόμος θα εξαιρεί κρατουμένους για αδικήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία, ναρκωτικά, βία εναντίον γυναικών και παιδιών, σεξουαλική κακοποίηση. Ωστόσο με την κατηγορία της τρομοκρατίας βρίσκονται είτε με απόφαση δικαστηρίου είτε εν αναμονή της δίκης τους εκατοντάδες κρατούμενοι πολιτικοί, διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί ή δημοσιογράφοι όπως ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο συγγραφέας Αχμέτ Αλτάν και ο επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ακτιβιστής, Οσμάν Καβάλα.

  • Πάντως ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ είχε δηλώσει στις 20 Μαρτίου ότι δεν υπήρχε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στις φυλακές της χώρας.

“Όλα τα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί. Στους κρατούμενους έχουν δοθεί δωρεάν αντισηπτικά”, υποστήριξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Αριάνας Φερεντίνου
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Πλαφόν επιβατών σε λεωφορεία και σούπερ μάρκετ επέβαλε η Αγκυρα που «ανακαλύπτει» με καθυστέρηση τον κορωναϊό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: