Δήλωση-βόμβα του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ: Να δώσουμε 1 τρισ. διαφορετικά πάμε σε 20% ανεργία

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου. EPA, KEVIN DIETSCH / POOL




Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές την Τρίτη το πρωί ότι χωρίς άμεση δράση η πανδημία του κορωναϊού θα μπορούσε να οδηγήσει την ανεργία στην Αμερική στο 20%, δήλωσε πηγή Γερουσίας στο καλωδιακό δίκτυο CNN.

Οι παρατηρήσεις του κ. Μνούτσιν ακούστηκαν καθώς παρότρυνε τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να ενεργήσουν άμεσα με μέτρα οικονομικής τόνωσης συνολικού ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, τα οποία αποσκοπούν στην αποτροπή αυτού του χειρότερου σεναρίου.

Στην ίδια συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού που θα μπορούσε να είναι χειρότερη από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ανέφερε η πηγή.

Ο κ. Μνούτσιν ζήτησε τη βοήθεια των γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για να εγκριθεί το πακέτο ύψους 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει την άμεση καταβολή ενός ποσού κατευθείαν στους Αμερικανούς πολίτες.

Τα σχόλια του Αμερικανού υπουργού αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Bloomberg News, και ήρθαν εν μέσω της αυξανόμενης αίσθησης επείγουσας ανάγκης που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος στο Καπιτώλιο για την αντιμετώπιση της ολοένα και πιο σοβαρής απειλής της πανδημίας του κορωναϊού – τόσο στην δημόσια υγεία όσο και στα οικονομικά μέτωπα.

Ένα ποσοστό ανεργίας 20% θα είναι διπλάσιο από το ποσοστό ανεργίας κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης και το υψηλότερο στις ΗΠΑ από τη Μεγάλη Ύφεση. Ένα ποσοστό ανεργίας 20% θα άφηνε πάνω από 32 εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός δουλειάς με βάση το σημερινό εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ.

Ο κ. Μνούτσιν παρουσίασε στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές ένα πακέτο οικονομικών κινήτρων ύψους 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα πρώτο κύμα αποστολής επιταγών προς τους Αμερικανούς, το οποίο θα κοστίσει 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οικονομικά μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανακοίνωσε η Fed

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: