Δίκοπο μαχαίρι: Τι είναι τελικά πιο σημαντικό για τον Τραμπ και τους υπόλοιπους ηγέτες; Οι άνθρωποι ή η οικονομία;

FILE PHOTO: Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον των ολίγων ανταποκριτών, που επιτρεπόταν να παρακολουθούν τις ενημερώσεις του, λόγω του κορωναϊού. EPA, Oliver Contreras / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, περπατά πάντα σε τεντωμένο σχοινί. Τούτη τη φορά το σχοινί είναι παρατεντωμένο και δεν θέλει πολύ για να κοπεί.

Από την αρχή δεν πίστεψε ότι ο κορωναϊός, ο κινέζικος ιός, όπως τον χαρακτηρίζει, είναι μία σοβαρή υπόθεση.

Στη συνέχεια, υπό την πίεση του αντιπροέδρου Μαικ Πενς και των ιατρών-συμβούλων του, αλλά και ο φόβος ότι αρρώστησε η θυγατέρα του Ιβάνκα Τραμπ, τον ανάγκασαν να ανακρούσει πρύμνα και από τότε συμμετέχει καθημερινά σε πολύωρες συσκέψεις, αλλά και στις συνεντεύξεις Τύπου, που ακολουθούν.

  • Στο μυαλό του είναι και οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, και με τα δεδομένα πριν από την κρίση θεωρούσε ότι η νίκη του ήταν βέβαιη. Τώρα και αν η χώρα ζήσει καταστάσεις όπως της Ιταλίας και άλλων χωρών, τα πράγματα γίνονται καταθλιπτικά για τον Αμερικανό Πρόεδρο. Τέθηκε, την ίδια στιγμή, σε κίνδυνο και το «οικονομικό θαύμα», πάνω στο οποίο έπαιζε την προεδρία του. Και η αλήθεια είναι ότι η αμερικανική οικονομία είχε τεθεί σε μία εξαιρετική πορεία, ανεξάρτητα από το αν συμπαθεί η όχι κανείς τον κ. Τραμπ.

Χθες μίλησε στο κανάλι FOX, το οποίο τον υποστηρίζει, όπου του δόθηκε η ευκαιρία, χωρίς σκληρές ερωτήσεις, να παρουσιάσει τις θέσεις του για την κρίση του κορωναϊού. Μίλησε βεβαίως και για την οικονομία. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε και στη καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, σε ένα άλλο περιβάλλον, αλλά δεν μάσησε τα λόγια του.

Φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το ίδιο δίλημμα, όπως όλοι οι ηγέτες, σε όλο τον κόσμο: Ποια από τις δύο κρίσεις πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτη; Αυτή που αφορά την υγεία των πολιτών ή την «υγεία» της οικονομίας. Διότι η μία κτυπά κεφάλι-κεφάλι με την άλλη. Και η μία μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία από την άλλη.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί ο κορωναϊός, η οικονομία δοκιμάζεται σε απίστευτο βαθμό. Εάν αποφασιστεί να «ανοίξουν» οι πόλεις και οι άνθρωποι να βγουν από τα σπίτια τους για να κινηθεί η οικονομία, η Αμερική μπορεί να γίνει …Ιταλία. Τα παραπάνω αφορούν προσεγγίσεις, σκέψεις και θέσεις σημαντικών ανθρώπων, ιδιαίτερα όσων πιστεύουν ότι ο κινεζικός ιός αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα.

  • Τι είπε ο Πρόεδρος Τραμπ;

Σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις του, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι πιστεύει πως η οικονομία κινδυνεύει περισσότερο από τους ανθρώπους.

Η εκτίμηση του είναι ότι θα προκαλούσε περισσότερα θύματα από τον ιό μία σοβαρή ύφεση της οικονομίας. «Μεγάλη» κουβέντα… Αλλά έχει δόση αλήθειας; Φαίνεται ότι το σχέδιο του είναι να εξέλθει η χώρα από την καραντίνα και να καταργήσει τους αυστηρούς περιορισμούς, που επέβαλε άτυπα η κυβέρνησή του, με εκείνη την έκκληση για δεκαπενθήμερη ανάπαυλα. Αλλά ακόμα και αν το επιχειρήσει, θα πειθαρχήσουν οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι;

Τι θα συμβεί στη Νέα Υόρκη, όπου η κατάσταση έχει καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνη; Ο κυβερνήτης της Πολιτείας και ο δήμαρχος της μεγαλούπολης δεν κρύβουν ότι περιμένουν πολλά θύματα. Χθες, η δήμαρχος της Ουάσιγκτον μας ανακοίνωσε ότι «κλείνει» την πρωτεύουσα μέχρι τις 24 Απριλίου για τις μη απαραίτητες υπηρεσίες. Όλοι προσπαθούν να περιορίσουν το κακό.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, από την άλλη πλευρά, έχει φαίνεται αποφασίσει. Μία δήλωση του χθες προβλημάτισε τους ανθρώπους. Θέλει μέχρι το καθολικό Πάσχα να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα στην Αμερική, που σημαίνει ότι είτε έχει άσσο στο μανίκι του -ένα φάρμακο, ας πούμε- είτε ότι ελπίζει πως μέχρι τις 12 Απριλίου το κακό θα περάσει. Και τα δύο αυτά δεδομένα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι μόνο ευχολόγια και τίποτα άλλο. Μακάρι να διαψευστούμε.

  • «Αυτή η θεραπεία είναι χειρότερη από το πρόβλημα», είπε ο κ. Τραμπ και πρόσθεσε: «Ξανά, άνθρωποι, πολλοί άνθρωποι – κατά την άποψή μου περισσότεροι άνθρωποι – θα πεθάνουν αν το επιτρέψουμε αυτό να συνεχίσει. Πρέπει να επιστρέψουμε στη δουλειά. Οι πολίτες μας θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά».

Παρουσίασε και ένα επιχείρημα, που λίγοι θα αμφισβητούσαν:

«Χάνουμε», είπε, «πολλές χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο από την γρίπη και δεν σταματάμε τη λειτουργία της χώρας».

Το βασικό ερώτημα αποτελεί και είναι το απόλυτο δίλημμα, όχι μόνο για τον κ. Τραμπ, αλλά όλους τους ηγέτες: Να σωθούν οι άνθρωποι; Ή να σωθεί η οικονομία; Αν σωθούν οι άνθρωποι σίγουρα θα επαναφέρουν την οικονομία στην ορθή πορεία. Αλλά αν χαθούν οι άνθρωποι, θα χαθεί μαζί τους και η οικονομία…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Χθες δημοσιεύσαμε ένα κείμενο για τον Ηantavirus, που κτύπησε ένα άνθρωπο στην Κίνα (με τα σχετικά ενεργά links). Στο κείμενο γράψαμε: Σημειώνουμε ότι μέχρι της στιγμής αυτός ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οργανισμός Centers for Disease Control (CDC). Το σημειώσαμε δύο φορές στο κείμενο, το οποίο διαβάστηκε από χιλιάδες ανθρώπους. Χθες το βράδυ μας απάντησε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος (ΕΔΩ) και δημοσιεύσαμε αμέσως τη δήλωσή του, όπως οφείλαμε. Αν δημιουργήσαμε λάθος εντυπώσεις, απολογούμαστε…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Το πιο σημαντικό δίδαγμα είναι αυτό: Θα μπορούσε ένας τρελός ηγέτης ή ένας γιατρός-ερευνητής, να καθηλώσει στα γόνατα όλη την ανθρωπότητα. Με ένα ιό…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: