Διαφορετικός λόγω κορωναϊού ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου: Κάλεσμα σημαιοστολισμού από τους δήμους

File Photo: Η ελληνική σημαία κυματίζει πάνω από Παρθενώνα στον βράχο της Ακρόπολης, Αθήνα,. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου βρέθηκε στην «καρδιά» του κορονοϊού και όπως ήταν φυσικό, τα περιοριστικά μέτρα ματαίωσαν, μεταξύ άλλων, από την πρώτη στιγμή για λόγους δημόσιας υγείας, τις εκδηλώσεις και τις παρελάσεις. Ωστόσο, οι δήμοι της Αττικής θα τιμήσουν την ημέρα, ο κάθε δήμος με τον τρόπο του και εντός των νόμιμων διαδικασιών.

Στη Γλυφάδα από τις 11 το πρωί έως και τις 12:30, ο Εθνικός Ύμνος θα ακουστεί διαδοχικά με ηχητική εγκατάσταση σε κεντρικές πλατείες της πόλης. Οι πλατείες είναι: Καραϊσκάκη – Αγίου Τρύφωνα – Εθνικής Αντιστάσεως – Αγίου Παύλου – Μακεδονίας – Αγίας Τριάδας – Μεθενίτη – Κονίτσης – Παλμύρας – Ξενοφώντος – Αγίου Νικολάου – Εσπερίδων – Νυμφών – Δημαρχείο – Παλαιό Δημαρχείο.

  • Ντυμένα με μια τεράστια γαλανόλευκη σημεία είναι ήδη το Δημαρχείο και το Παλαιό Δημαρχείο. «Σηκώστε ψηλά τις σημαίες κι ελάτε από τα μπαλκόνια, τα παράθυρα ή την αυλή σας να τραγουδήσουμε δυνατά τον Εθνικό μας Ύμνο», λέει στο κάλεσμά του ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου.

Λίγο πιο νότια, ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αναφέρει στην ανακοίνωσή του, πως «η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου βρίσκει την πατρίδα μας για ακόμα μία φορά σε κατάσταση πολέμου, καθώς δίνουμε τη μάχη απέναντι σε έναν αόρατο, αλλά όχι ανίκητο εχθρό.

  • Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά κρίνεται σημαντική η ανάρτηση του Εθνικού συμβόλου, της ελληνικής Σημαίας, σε όλα τα σημεία της πόλης. Ο σημαιοστολισμός των κεντρικών σημείων του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έχει πραγματοποιηθεί και καλούνται όλοι οι συμπολίτες μας, με μεγαλύτερη προθυμία από κάθε άλλη χρονιά, να αναρτήσουν τη ελληνική Σημαία στα μπαλκόνια των σπιτιών τους».

Και το Μαρούσι θα εορτάσει κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες την ελληνική Επανάσταση και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Στο εορταστικό μήνυμά του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, κάλεσε τους δημότες να σημαιοστολίσουν τα μπαλκόνια τους. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο φετινός διπλός εορτασμός, της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, βρίσκει την Ελλάδα μας σε μία πολύ κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αυτή τη δύσκολη στιγμή μας δίνουν κουράγιο και μας εμπνέουν οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, που κάτω από τις αντίξοες συνθήκες εκείνης της εποχής έδωσαν το δικό τους υπέρ πάντων αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας μας από τον τουρκικό ζυγό.

Σας καλώ σήμερα, να υψώσουμε όλοι την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι μας, το ιερότερο σύμβολο του Έθνους μας, το σύμβολο της εθνικής ενότητας και της πίστης μας ως ένδειξη σεβασμού στους μεγάλους Έλληνες του 1821 και σε αυτούς του 2020, που με αυταπάρνηση προστατεύουν το Έθνος μας από κάθε σύγχρονη απειλή».

Από τη δική του μεριά, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, λέει μεταξύ άλλων στο μήνυμα του: «Δυστυχώς, οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να εορτάσουμε με τον πανηγυρικό τρόπο που τους αρμόζει, αλλά αυτό δεν μειώνει ούτε τη λάμψη ούτε τη σημασία τους.

Στη σημερινή δύσκολη εποχή, που δοκιμάζεται η πατρίδα μας, τα διδάγματα από τον αγώνα των προγόνων μας είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ. Η ομόνοια, η σύμπνοια, η αγωνιστικότητα και η καρτερία, θα μας βγάλουν νικητές και από αυτόν τον “πόλεμο” απέναντι στον σύγχρονο αόρατο εχθρό, που πλήττει την πατρίδα μας.

Ταυτόχρονα, οι προσευχές μας απευθύνονται προς την Θεοτόκο, που θα μας δώσει τη δύναμη να ανταπεξέλθουμε στις όποιες δυσκολίες. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους, ζήτω η Ελλάδα, ζήτω το Έθνος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμος Ζωγράφου. «Ελληνική Σημαία σε κάθε σπίτι», ζητά από τους δημότες και τονίζει στην ανακοίνωσή του: «Εν όψει της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου και επειδή λόγω της έκτακτης κατάστασης και των σχετικών απαγορεύσεων δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις, ο δήμος Ζωγράφου καλεί τους δημότες να μεριμνήσουν για τον σημαιοστολισμό των σπιτιών τους.

Στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα μας και εφόσον το κράτος κεντρικά και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν τη δυνατότητα να διοργανώσουν επετειακές εκδηλώσεις, ας αποδώσουμε τιμή στους ήρωες της Εθνεγερσίας, ο καθένας ξεχωριστά αλλά ενωμένοι, προσαρμοσμένοι σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες.

Ας βάλουμε όλοι μία ελληνική σημαία στο μπαλκόνι μας, στο παράθυρό μας, σε εμφανές σημείο του σπιτιού.

Ας γεμίσουμε γαλανόλευκες τον ορίζοντα και ας αποδείξουμε ότι ακόμα και σε καιρούς δοκιμασίας και αναγκαίου αυτοπεριορισμού, διατηρούμε υψηλό φρόνημα και τιμούμε αυτούς που αψήφησαν συσχετισμούς, πιθανότητες, τη “λογική”, τον θάνατο, δίνοντας έναν αγώνα χωρίς προηγούμενο και την ίδια τους τη ζωή, δίχως δισταγμό, για την ελευθερία της Ελλάδας».

Στο δικό του μήνυμα ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου αναφέρει: «Η φετινή διπλή γιορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνεγερσίας του 1821, βρίσκει την πατρίδα μας και όλους εμάς τους πολίτες σε μία πολύ δύσκολη και κρίσιμη καμπή. Η πανδημία που πλήττει την ανθρωπότητα και την Ελλάδα είναι η νέα πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Οδηγός μας σε αυτές τις στιγμές είναι το απαράμιλλο παράδειγμα των Αγωνιστών του 1821 που πρέπει να μας εμπνέει, να μας εμψυχώνει, να μας καθοδηγεί!

Η πατρίδα σήμερα, ζητάει από τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά και από όλους μαζί, ως συντεταγμένη κοινωνία, να σταθούμε στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων, ώστε ενωμένοι στο κρίσιμο ζήτημα αυτής της πανδημίας να βγούμε νικητές με τις λιγότερες απώλειες. Η ευθύνη, ατομική, συλλογική και πολιτειακή είναι υψηλή και πρέπει όλοι να την αναλάβουμε.

Επειδή στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων δεν θα μπορέσουμε συλλογικά και πάνδημα να γιορτάσουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την Επανάσταση και την Παλιγγενεσία, σας καλώ όλους να ανεμίσουμε στα μπαλκόνια μας την ελληνική σημαία. Το σύμβολο της ελευθερίας και του αγώνα! Μένομε και γιορτάζουμε στο σπίτι».

Τέλος, ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου αναφέρει για τη διπλή εορτή της Παλιγγενεσίας του Έθνους και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου: «Αποτίουμε φόρο τιμής, ως ελάχιστη συμβολή στη μνήμη των Ελλήνων αγωνιστών του 1821, που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας. Η Εθνική επέτειος, είναι μια ημέρα μνήμης, δόξας και υπερηφάνειας για το σθένος, την τόλμη και τη δύναμη ψυχής, που επέδειξαν οι πρόγονοί μας, που πριν από 199 χρόνια υπερασπίστηκαν τις αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της ισότητας, θεμελιώνοντας παράλληλα τη συγκρότηση ενός σύγχρονου κράτους.

Την περίοδο που διανύουμε, η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει μια μεγάλη δοκιμασία, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, καλούμαστε όλοι να οπλιστούμε με ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα. Καλούμαστε να δώσουμε μια μάχη με πίστη και επιμονή. Πρόκειται για μια προσωρινή μάχη με διαχρονική όμως σημασία και αξία. Όπως, άλλωστε, έχει αποδείξει η Ιστορία μας, μπροστά στις μεγάλες δοκιμασίες, ενωμένοι επιτυγχάνουμε πάντα την υπέρβαση.

Ας έχουμε στο νου μας τα λόγια του Στρατηγού Μακρυγιάννη ότι “βρισκόμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ” και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε».

Και καταλήγει: «Οι φετινοί εορτασμοί της επετείου της 25ης Μαρτίου ματαιώθηκαν λόγω κορονοϊού. Για να μπορούμε σε ένα χρόνο να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση όλοι μαζί… Μένουμε σπίτι. Μαζί θα τα καταφέρουμε. Χρόνια Πολλά Ελευσίνα. Χρόνια Πολλά Ελλάδα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα
Δ.Β.

Οι συμβολικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: