Δεν τρόλαρε τον Ερντογάν ο Πούτιν, λέει το Κρεμλίνο: “Σύμπτωση” οι συμβολισμοί της τουρκικής συντριβής απ’ τη Ρωσία…

File photo: Η αίθουσα συνάντησης Ερντογάν – Πούτιν στο Κρεμλίνο. Εμφανές το αγαλματίδιο της τουρκικής ήττας αλλά και επιβλητικό το άγαλμα της Μεγάλης Αικατερίνης. EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL




Την ανάγκη να διαψεύσει τις θεωρίες  που έχουν πλημμυρίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένοιωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ – θεωρίες που θέλουν τον Πούτιν να ταπεινώνει τον φιλοξενούμενό του Ταγίπ Ερντογάν βάζοντάς τον να καθίσει κάτω από αγαλματίδιο – ρολόι το οποίο παριστά τον ρωσικό στρατό να κατατροπώνει τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…

“Φυσικά και ήταν σύμπτωση” δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά, ενώ ο ερωτών δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στο άγαλμα της Τσαρίνας Μεγάλης Αικατερίνης που επίσης υπήρχε στην αίθουσα υποδοχής και φωτογράφισης των δυο ηγετών στο Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσθεσε πως το εν λόγω αγαλματίδιο υπάρχει στο Κρεμλίνο εδώ και δυο δεκαετίες.

Οι φήμες και οι σχετικές αναρτήσεις στα social media ήθελαν τις δυο αυτές “συμπτώσεις” να μην είναι συμπτώσεις αλλά επιβράβευση των μύχιων πόθων του ρωσικού πατριωτισμού! Βέβαια, τα main stream ρωσικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για “ρωσικό εθνικισμό”.

Ωστόσο, το αγαλματίδιο με την ήττα των Οθωμανών από τα στρατεύματα της Τσαρίνας Αικατερίνης [παρούσης επίσης με το δεσπόζον άγαλμά της στη συνάντηση] που διέλυσε τους Τούρκους και πέτυχε την συμφωνία του Κιουτσούκ Καιναρτζή, της Τσαρίνας που πολέμησε όσο κανείς την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προσάρτησε την Κριμαία και επέβαλε στην υψηλή πύλη, την ρωσική σημαία στο Αιγαίο …. παρά είναι σύμπτωση για όσους πιστεύουν πως στο Κρεμλίνο τίποτα δεν γίνεται τυχαία…

Για την ιστορία, το μπρούτζινο αγαλματίδιο ονομάζεται “Το Πέρασμα στα Βαλκάνια” και το έχει φιλοτεχνήσει το 1880 ο Ρώσος καλλιτέχνης Γιεβγκένι Λανσερέ. Λίγα χρόνια νωρίτερα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία ηττημένη είχε χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών της στα Βαλκάνια.

Η Russia Today σχολιάζει – προκειμένου να ανατρέψει τη θεωρία του τρολαρίσματος – με δεδομένο ότι ο Λανσερέ δεν είναι διεθνώς διάσημος καλλιτέχνης μάλλον δεν θα μπορούσε ο Ερντογάν να αντιληφθεί εκείνη τη στιγμή το συγκεκριμένο έργο και να εισπράξει το μήνυμα που ισχυρίζονται κάποιοι ότι του έδινε το Κρεμλίνο.

Πάντως, δεν ισχύει το ίδιο με το άγαλμα της Αικατερίνης της Μεγάλης που, σίγουρα θα μπόρεσε να αναγνωρίσει. Και με δεδομένο ότι προσφάτως υπήρξε άλλη μια εστία έντασης στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις σχετικά με την Κριμαία, εδώ ο συμβολισμός είναι πιο σαφής. Η Αικατερίνη ήταν αυτή που απέσπασε την Κριμαία από τους Τούρκους. Ο Ερντογάν όταν στις αρχές Φεβρουαρίου από το Κίεβο έλεγε πως θεωρεί “παράνομη την προσάρτησή της” από τη Ρωσία έφερε στα όριά τους τις αντιδράσεις του Κρεμλίνου.

Mε πληροφορίες από Russia Today

Πρόκληση και fake news σε ένα: Ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ παρομοιάζει τον Εβρο με το Άουσβιτς!

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: