Δεν μπορεί η παρούσα κατάσταση να αποτελέσει εθνικό συμβιβασμό, δηλώνει ο ΥΠΕΞ

Τον επιμνημόσυνο λόγο στο Εθνικό μνημόσυνο του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, που οργάνωσε ο Εθνικός Σύλλογος ΖΗΔΡΟΣ, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος. ΚΥΠΕ/Σ.ΚΟΝΙΩΤΗΣ




Οφείλουμε να αναλογιστούμε τις ιστορικές μας ευθύνες και το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα με ουσιαστικές κινήσεις και δράσεις, που θα χαρακτηρίζονται από πατριωτικό ρεαλισμό, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, διαμηνύοντας πως η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελέσει εθνικό συμβιβασμό.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο εθνικό μνημόσυνο του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, που τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στα Πολεμίδια, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η απόδοση τιμής σε όσους πρόταξαν το ανάστημα τους υπερασπιζόμενοι την τιμή και την ακεραιότητα της πατρίδας, αποτελεί διαχρονικό χρέος προς την ιστορία μας, σταθερή υπόμνηση της ανεξόφλητης ευθύνης μας και παντοτινή οφειλή προς τους ήρωες και μάρτυρες της κυπριακής ελευθερίας.

Σήμερα, συνέχισε, 63 χρόνια από τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου, αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες και δίνουμε υπόσχεση ότι με εφόδια την ενότητα και την ομοψυχία, “που θα πρέπει να αποτελούν όχι απλά συνθήματα”, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση της εθνικής μας αξιοπρέπειας και των απαράγραπτων δικαιωμάτων του λαού μας, που βάναυσα παραβιάζονται από τη βία και αλαζονεία της τουρκικής κατοχής.

Λέγοντας πως δεν μπορεί η αποδοχή της παρούσας κατάστασης να αποτελέσει εθνικό συμβιβασμό, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η συλλογική μας ευθύνη είναι ν` αποκαταστήσουμε και να διασφαλίσουμε την ιστορική συνέχεια στον τόπο μας.

Στο διάστημα που διανύουμε, συνέχισε, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αδιάλλακτης προσέγγισης και επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας, “η οποία μετατρέπεται σε κράτος πειρατή και ταραξία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μη διστάζοντας ακόμα και να χρησιμοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο για την εξασφάλιση πολιτικών οφελών”.

Ωστόσο, υπέδειξε, παρά τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις καθημερινές προκλήσεις, ο δικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη συνέχιση των προσπαθειών για εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό, που να επανενώνει πραγματικά το κράτος και τους θεσμούς, να διασφαλίζει τη θεσμική συνέχεια, αλλά και την ασφάλεια, την ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, μια λύσης ΔΔΟ, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Αυτήν την ώρα της εθνικής μνήμης, τόνισε ο ΥΠΕΞ, οφείλουμε να αναλογιστούμε τις δικές μας ιστορικές ευθύνες και το χρέος απέναντι στην πατρίδα, όχι μέσα από δηλώσεις και μεγαλόστομες διακηρύξεις, αλλά με ουσιαστικές κινήσεις και δράσεις που θα χαρακτηρίζονται από πατριωτικό ρεαλισμό.

“Ηθική μας επιταγή και φόρος τιμής, τόσο απέναντι στον υπαρχηγό της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, που πρόσφερε τη ζωή του ως μαγιά στο απελευθερωτικό έπος, όσο και απέναντι στους άλλους αγωνιστές αυτού του τόπου, είναι να σταθούμε με ευλάβεια μπροστά στο παράστημα τους, να αντλήσουμε διδάγματα από τη θυσία τους και ενωμένοι να διεκδικήσουμε την επανένωση της πατρίδας μας”, συμπλήρωσε.

Του μνημόσυνου, του οποίου προέστη ο Χωροεπίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, ακολούθησε πορεία προς το σύλλογο ΖΗΔΡΟΣ, όπου βρίσκεται η προτομή του Γρηγόρη Αυξεντίου, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.
 
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Σταύρος Κονιώτης/ΓΒΑ
Λεμεσός, Κύπρος

18ο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου, Σπύρου Κυπριανού στη Λεμεσό, παρουσία Αναστασιάδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: