Δεύτερος θάνατος στη Νότια Αφρική, δραματική αύξηση των κρουσμάτων: Πρώτος νεκρός στην Ακτή Ελεφαντοστού

File photo: Άδειοι οι δρόμοι και στο Κέιπ Τάουν της ΝοτίουΑφρικής μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας. EPA, NIC BOTHMA




Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Νότια Αφρική αυξήθηκαν κατά 93 για να φθάσουν τα 1.280 χθες Κυριακή, ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας έφθασε τους δύο, καθώς η χώρα διένυε την τρίτη ημέρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών και η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το δεύτερο θύμα ήταν 74χρονος κάτοικος της νοτιοανατολικής επαρχίας Κουαζούλου-Νατάλ, που διαγνώστηκε πριν από δύο ημέρες, αφού παρουσίασε συμπτώματα γρίπης. Έπασχε από καρκίνο.

Στη Νότια Αφρική τέθηκαν μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών την Παρασκευή για 21 ημέρες, με τις αρχές να προτρέπουν τους πολίτες να μείνουν σπίτι και τις περισσότερες επιχειρήσεις να κλείνουν.

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος της χώρας Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε επίσημα ότι 112 άνθρωποι που βρίσκονταν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε απομακρυσμένο θέρετρο μετά την επιστροφή τους από την Ουχάν της Κίνας — όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο — διαγνώστηκε ότι δεν έχουν μολυνθεί και θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Νότιας Αφρικής δήλωσαν χθες ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υποβληθεί αίτημα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση δανείου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ξέσπασμα της επιδημίας, το πιο εκτεταμένο στην ήπειρο. Ειδικοί εκφράζουν φόβους πως η πανδημία θα έχει συντριπτικές συνέπειες για το εθνικό σύστημα υγείας της Νότιας Αφρικής, το οποίο βρισκόταν ήδη στα όριά του.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις τους προσεχείς τέσσερις μήνες, ύψους 500 ραντ (25 ευρώ) τον μήνα ανά εργαζόμενο, ώστε να αντισταθμιστούν οι ζημίες που υφίστανται λόγω της κρίσης.

Πρώτος θάνατος στην Ακτή Ελεφαντοστού

Ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφηκε χθες Κυριακή στην Ακτή Ελεφαντοστού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Εζέν Ακά Αουελέ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί.

Ο υπουργός Υγείας δεν διευκρίνισε ούτε την ηλικία ούτε το φύλο του θύματος. Τόνισε ότι η διάγνωση έγινε «μεταθανάτια».

Χθες καταγράφηκαν 25 νέα κρούσματα μόλυνσης στη χώρα, με το σύνολο να ανέρχεται πλέον σε 165. Ο αριθμός των ασθενών επταπλασιάστηκε σε μία εβδομάδα: 25 κρούσματα καταγράφονταν την περασμένη Κυριακή.

Ο πρόεδρος Αλασάν Ουαταρά κήρυξε τη Δευτέρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 21:00 ως τις 05:00, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη.

Η απομόνωση της οικονομικής πρωτεύουσας Αμπιτζάν (5 εκατομμύρια κάτοικοι) από την υπόλοιπη χώρα, η οποία αρχικά προβλεπόταν να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη, τελικά αποφασίστηκε να εφαρμοστεί από τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή.

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που αποφασίστηκαν στην Ακτή Ελεφαντοστού (26 εκατ. πολίτες) είναι το κλείσιμο όλων των μακί (των λαϊκών εστιατορίων), των μπαρ και άλλων χώρων διασκέδασης, καθώς και όλων των σχολείων και των πανεπιστημίων. Η χώρα έχει κλείσει τα σύνορά της μέχρι νεοτέρας.

Η γειτονική Μπουρκίνα Φάσο καταμετρά επισήμως 222 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και 12 θανάτους.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γιοχάνεσμπουργκ, South Africa – Αμπιτζάν, Cote D’Ivoire

Η Ιαπωνία θα απαγορεύσει την είσοδο σε πολίτες από τις ΗΠΑ, την Κίνα και πολλές χώρες της Ευρώπης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: