Χτύπησε ο κορωναϊός και σε Κιργιστάν, Γκάμπια, σε καραντίνα οι ηλικιωμένοι στην Κολομβία

Οι αρχές της Κολομβίας ενισχύουν τα μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωναϊού. Η φωτογραφία από τις απολυμάνσεις στο αεροδρόμιο El Dorado της Μπογοτά. EPA, Mauricio Duenas Castaneda




Το Κιργιστάν επιβεβαίωσε τα πρώτα τρία κρούσματα του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Κοσμομπέκ Τσολπονμπάγεφ σήμερα.

Πρόκειται για τρεις υπηκόους της χώρας, η μόλυνση των οποίων διαγνώστηκε μετά την επιστροφή τους από ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, εξήγησε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

  • Η Μπογοτά διατάσσει τους γηραιότερους να απομονωθούν

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε δήλωσε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει την κατ’ οίκον απομόνωση των γηραιότερων πολιτών της χώρας από την Παρασκευή, καθώς επιβάλλει ολοένα αυστηρότερα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
Οι κυβερνήσεις σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη ανακοινώνουν περιοριστικά μέτρα, από την διακοπή των ταξιδιών ως την αναβολή αθλητικών διοργανώσεων, ενώ κινητοποιούν μέσα και πόρους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού για τη δημόσια υγεία και την οικονομία.
Ο κορονοϊός, ο οποίος εντοπίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο, έχει προσβάλλει παγκοσμίως τουλάχιστον 191.000 ανθρώπους, εκ των οποίων πάνω από 7.850 υπέκυψαν.
Νωρίτερα, ο δήμος της κολομβιανής πρωτεύουσας ανακοίνωσε χθες ότι θα κάνει μια άσκηση «υποχρεωτικής απομόνωσης» των πολιτών για τέσσερις ημέρες, προκειμένου να προετοιμάσει τους κατοίκους στην Μπογοτά για το ενδεχόμενο επιβολής πλήρους καραντίνας για την αποτροπή της εξάπλωσης της ασθένειας COVID-19.
«Όλος ο κόσμος μένει σπίτι, θα υπάρξουν περιορισμοί της κίνησης από την Παρασκευή 20ή ως τη Δευτέρα 23η» Μαρτίου, προκειμένου «να διεξαχθεί άσκηση υποχρεωτικής απομόνωσης κατ’ οίκον», τόνισε η δήμαρχος της πρωτεύουσας, η Κλαούδια Λόπες.
Η Μπογοτά, πόλη επτά εκατομμυρίων κατοίκων, παραμένει «σε κίτρινο συναγερμό», θύμισε η επικεφαλής της αυτοδιοίκησης της πρωτεύουσας, χωρίς να αποκλείσει τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.
«Πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για αυτό που μπορεί να συμβεί (…) αργότερα, δηλαδή να χρειαστεί να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας», σημείωσε η Λόπες.
Άλλες πόλεις, ανάμεσά τους η Καρταχένα (βόρεια), η Κάλι (νοτιοδυτικά), η Μανισάλες (βορειοδυτικά), η Αρμένια (δυτικά) και η Νέιβα (νοτιοδυτικά) έχουν κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αντιμέτωπες με 75 κρούσματα, χωρίς κανένα θανατηφόρο μέχρι χθες, οι αρχές της Κολομβίας ενισχύουν τα μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2. Τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν πως κλείνουν τα σύνορα ως την 30ή Μαΐου.

  • Οκτώ νέα κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία

Οκτώ νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό επιβεβαιώθηκαν στη Νέα Ζηλανδία· όλα τους σχετίζονται με πρόσφατα ταξίδια στο εξωτερικό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σήμερα.

Ο εντοπισμός των νέων κρουσμάτων αυξάνει τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2 σε 20 στη χώρα.
Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα το Σάββατο: απαιτεί πλέον από όλους όσοι φθάνουν στην επικράτειά της από το εξωτερικό να τίθενται σε αυτοαπομόνωση, ενώ απαγόρευσε τις δημόσιες συναθροίσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 — η οποία παγκοσμίως έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν επτάμισι χιλιάδων ανθρώπων από τον Δεκέμβριο, όταν εντοπίστηκε ο κορονοϊος στην Κίνα, μέχρι σήμερα.

  • Πρώτο κρούσμα στην Γκάμπια μέσω… Βρετανίας

Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού εντοπίστηκε στην Γκάμπια, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας, μερικές ώρες μετά την αναγγελία των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο υπουργός Υγείας της μικρής χώρας της δυτικής Αφρικής, ο Αχμαντού Λαμίν Σαμάτε, εξήγησε πως το κρούσμα είναι μια νεαρή που επέστρεψε πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέθηκε σε αυτοαπομόνωση όταν ανέβασε πυρετό, προτού οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε επιβεβαιώσουν ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.

«Όλοι οι επιβάτες που έφθασαν με την ίδια πτήση» και οι άνθρωποι που «ήλθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα θα βρεθούν και τεθούν σε απομόνωση», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Νωρίτερα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος Αντάμα Μπάροου είχε ανακοινώσει την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων και το κλείσιμο όλων των σχολείων και των πανεπιστημίων για τρεις εβδομάδες, από σήμερα Τετάρτη. Ακόμη, τόνισε ο πρόεδρος, οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Γκάμπια από χώρες οι οποίες πλήττονται από την πανδημία θα τίθενται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπισκέκ, Κιργιστάν / Μπογοτά, Κολομβία / Ουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία / Μπανζούλ, Γκάμπια

Μελέτη της New England Journal of Medicine αναφέρει ότι ο κορωναϊός μπορεί να επιβιώσει για ώρες στον αέρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: