Χωρίς ενδείξεις προόδου οι συναντήσεις του Μάικ Πομπέο στην Καμπούλ με τους πολιτικούς ηγέτες

Από την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στο Αφγανιστάν. EPA/PRESIDENTIAL PALACE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πραγματοποίησε σήμερα μια μονοήμερη επίσκεψη στο Αφγανιστάν.

Αυτό, σε μια προσπάθεια να επιλύσει ένα πολιτικό αδιέξοδο που απειλεί την ιστορική συμφωνία που συνήφθη στα τέλη του Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στους Ταλιμπάν. Εντούτοις, αυτή η μη προαναγγελθείσα επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ δεν άφησε άμεσες ενδείξεις για κάποια σημαντική πρόοδο.

Ο Πομπέο συναντήθηκε με τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι και τον πολιτικό του αντίπαλο Αμπντουλά Αμπντουλά, και ξεχωριστά και μαζί. Και ο Γάνι και ο Αμπντουλά αξιώνουν ότι είναι ο καθένας τους είναι ο νόμιμος ηγέτης της χώρας έπειτα από τις αμφιλεγόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η διένεξη έχει εμποδίσει την επιλογή μιας διαπραγματευτικής ομάδας που θα εκπροσωπήσει την αφγανική κυβέρνηση σε προγραμματισμένες συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας πριν από τις συναντήσεις, τόνισε ότι ο σκοπός της επίσκεψης του Πομπέο ήταν να προσπαθήσει να επιτύχει μια λύση μεταξύ των δύο ανδρών.

«Ο φόβος είναι ότι αν δεν ξεπεραστεί αυτή η κρίση… σύντομα, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ειρηνευτική διαδικασία… η συμφωνία μας με τους Ταλιμπαν θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ένας διπλωμάτης στην Καμπούλ, που ενημερώθηκε σχετικά με τις συναντήσεις, και άλλοι δύο Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συζητήσεις ήταν ατελέσφορες.

«Δεν έφερε αποτέλεσμα. Κανείς από τους δύο δεν υποχώρησε», είπε ο διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ένας εκπρόσωπος του Γάνι αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι λεπτομέρειες σχετικά με τις συναντήσεις δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί.

Ο Ομίντ Μαϊσάμ, εκπρόσωπος του Αμπντουλά, δήλωσε ότι εάν υπήρχαν περισσότερες συναντήσεις, η λύση δεν ήταν «αδύνατη», τονίζοντας πως επιθυμούν ένα ειρηνικό τέλος στην κρίση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως ο Πομπέο θα συναντηθεί σήμερα στην Ντόχα με αξιωματούχους των Ταλιμπάν στον δρόμο επιστροφής του από το Αφγανιστάν.

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καμπούλ, Αφγανιστάν

 

Στα 33.453 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού στις ΗΠΑ: Στους 400 οι θάνατοι

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal