Μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια η γρήγορη αντίδραση της Ελλάδας έναντι του κορωναϊού: Μάθημα η κρίση του 2010

Άδεια πόλη το Ναύπλιο λόγω του κορονοϊού, Σάββατο 21 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Στην ιστοσελίδα του κεντροδεξιού εβδομαδιαίου περιοδικού Le Point δημοσιεύεται τηλεγράφημα του AFP, με τίτλο: Γιατί η Ελλάδα αντέδρασε πολύ νωρίς ενάντια στον κορονοϊό.

Η Ελλάδα αντέδρασε πολύ νωρίς στον κορονοϊό για να αποφευχθεί η «κατάρρευση» των νοσοκομείων της μετά από μια δεκαετία κρίσης και για να εμποδίσει μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση στους υπερπλήρεις καταυλισμούς μεταναστών, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Η προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε ζωές και η δημόσια υγεία, γι ‘αυτό έχουμε επιβάλει έκτακτα μέτρα νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (…) για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά τον πρώτο θάνατο, στις 12 Μαρτίου, και με μόλις 117 περιπτώσεις Covid-19, η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε μια σειρά από δραστικά μέτρα: κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, παιδικών σταθμών, κινηματογράφων, θεάτρων και χώρων ψυχαγωγίας. Και συνέχισε δυναμικά τις επόμενες μέρες, κλείνοντας τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μπαρ και τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία.

Από την Κυριακή, οι ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό τοποθετούνται σε καραντίνα για 14 ημέρες και τα πρόστιμα για παραβίαση των οδηγιών ανέρχονται σε 5.000 ευρώ.

Την περασμένη Πέμπτη, μια εβδομάδα μετά τα πρώτα μέτρα, ο  κορωνοϊός είχε προκαλέσει το θάνατο έξι ατόμων και μολύνει 464 άτομα στην Ελλάδα, με πληθυσμό 10,7 εκατομμύρια.

  • «Η Ελλάδα έλαβε μέτρα εγκαίρως, το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας μας συγκλόνισε όλους», δήλωσε στο AFP ο Κυριάκος Σουλιώτης, καθηγητής της πολιτικής της  υγείας, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η χώρα δεν είχε άλλη επιλογή παρά να «αντιδράσει γρήγορα πριν πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα και τα νοσοκομεία υπερφορτωθούν. Το σύστημα υγείας με τα χρόνια προβλήματα είναι πολύ αδύναμο μετά την κρίση του χρέους», παρατηρεί η Πέννυ Ζόρζου, ειδική στις μολυσματικές νόσους, στο νοσοκομείο της Χίου.

«Ο στόχος είναι να εξοικονομηθεί χρόνος με αυστηρά μέτρα για να αποφευχθεί ο ξαφνικός πολλαπλασιασμός κρουσμάτων κορωνοϊού και να αποφευχθεί η πιθανή “κατάρρευση” του συστήματος υγείας», ανέφερε η Πέννυ Ζόρζου .

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και η φυγή στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, μεταξύ των οποίων πολλοί γιατροί, είχαν μεγάλη επίδραση στον τομέα της δημόσιας υγείας, ο οποίος αγωνίζεται να ανακάμψει.

  • «Η χώρα έχει μόνο το ήμισυ του ευρωπαϊκού μέσου όρου του αριθμού κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας», ανέφερε ο Κυριάκος Σουλιώτης.

Τα νοσοκομεία δεν έχουν επαρκή αριθμό προσωπικού και έχουν ελλείψεις σε βασικό υγειονομικό εξοπλισμό και εμπειρογνώμονες επεσήμαναν την έλλειψη των τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον Covid-19.

Ορισμένοι αναλυτές καταγγέλλουν επίσης την απαγορευτική και επιλεκτική φύση των τεστ στην Ελλάδα, γεγονός που εμποδίζει να υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης σε ολόκληρη τη χώρα.

«Είμαστε στην αρχή μιας μάχης που θα είναι δύσκολη ειδικά για τους επόμενους δύο μήνες», προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός επέκρινε χώρες «που αρνήθηκαν να αναλάβουν δυναμικά μέτρα» κατά του κορονοϊού, υπονοώντας το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ίδιος αποφάσισε να παροτρύνει τους συμπολίτες του πολύ γρήγορα να «παραμείνουν στο σπίτι» προκειμένου να «δώσουν στο σύστημα υγείας περισσότερο χρόνο για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών».

  • Για να καλυφθούν τα κενά στον τομέα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη, με διετή σύμβαση, 2.000 ιατρών και νοσοκομειακού προσωπικού, καθώς και τη διάθεση 1.900 επιπλέον κλινών σε νοσοκομείο κοντά στην Αθήνα.

Άλλη δυσκολία για την Αθήνα: οι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που είναι συσσωρευμένοι σε άθλιους καταυλισμούς. Μια πραγματική «υγειονομική βόμβα» για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, σύμφωνα με τον οποίο οι κίνδυνοι διάδοσης του κορωνοϊού είναι υψηλότεροι όταν οι μετανάστες είναι ελεύθεροι να μετακινούνται.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά κορωνοϊού στους καταυλισμούς.

Ωστόσο, επιβλήθηκαν περιορισμοί αυτή την εβδομάδα για τις μετακινήσεις των μεταναστών, οι οποίοι επιτρέπεται να βγαίνουν μόνο σε μικρές ομάδες σε καθορισμένο χρόνο. Οι επισκέψεις στους καταυλισμούς μειώνονται επίσης στο ελάχιστο.

«Τα μέτρα αυτά είναι πολύ θετικά», δήλωσε η Πέννυ Ζόρζου. «Ο στόχος είναι να μειωθεί η επαφή των μεταναστών με τον αυτόχθονα πληθυσμό που μετακινείται περισσότερο από αυτούς και είναι πιθανώς πιο εκτεθειμένος στον ιό από τους κατοίκους των καταυλισμών», πρόσθεσε η ειδική.

Ο Σωτήριος Τσιόδρας, έγινε ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων: Γνωρίζουν ότι χάρη σε αυτόν, έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: