Απορρίπτουν οι Ταλιμπάν την “υπό όρους” απελευθέρωση των 5.000 κρατουμένων τους

File photo: Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν. EPA, WATAN YAR




Η υπό όρους και σταδιακή απελευθέρωση κρατούμενων την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Αφγανιστάν παραβιάζει τη συμφωνία που υπέγραψαν οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ στη Ντόχα τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών σήμερα.

«Εξηγείται σαφώς στην ειρηνευτική συμφωνία ότι πρώτα θα αφεθούν ελεύθεροι 5.000 κρατούμενοι και μετά θα ξεκινήσει ο αφγανικός διάλογος», δήλωσε ο Σουχάιλ Σαχίν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στη Ντόχα.

«Ποτέ δεν συμφωνήσαμε σε οποιαδήποτε υπό όρους απελευθέρωση των κρατούμενων. Αν κάποιος το ισχυριστεί αυτό, θα παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράψαμε στις 29 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.

 

  • Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι προετοιμάζεται να αφήσει ελεύθερους 1.500 κρατούμενους Ταλιμπάν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με διάταγμα που περιήλθε στην κατοχή του Reuters σήμερα.

Το δισέλιδο διάταγμα που έχει υπογράψει ο Γάνι, το οποίο προβλέπει ότι όλοι οι Ταλιμπάν που αφήνονται ελεύθεροι θα πρέπει να «δίνουν γραπτές εγγυήσεις ότι δεν θα επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης», έχει στόχο να ανοίξει τον δρόμο για άμεσες συνομιλίες μεταξύ της Καμπούλ και των ανταρτών.

Το διάταγμα, που πρόκειται να ανακοινωθεί αργότερα από το γραφείο του Αφγανού προέδρου, αναφέρει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει σε τέσσερις ημέρες.

  • «Η διαδικασία απελευθέρωσης 1.500 κρατούμενων Ταλιμπάν θα έχει ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες, με 100 κρατούμενους να βγαίνουν από τις αφγανικές φυλακές κάθε ημέρα», πρόσθετε.

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι συνομιλίες μεταξύ Ταλιμπάν και κυβέρνησης θα διεξάγονται παράλληλα με την απελευθέρωση των κρατούμενων των υπόλοιπων 3.500 κρατούμενων, ενώ απαιτεί από τους αντάρτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για περιορισμό της βίας.

 

Πολιτική ένταση

Ωστόσο μια κλιμακούμενη πολιτική αντιπαράθεση αυξάνει τα προβλήματα στο Αφγανιστάν, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Όρταγκους να επιβεβαιώνει ότι λόγω της κρίσης που προκλήθηκε μετά τις προεδρικές εκλογές καθυστέρησε ο διορισμός της εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας από τον Γάνι.

Ο Γάνι ορκίστηκε τη Δευτέρα για δεύτερη θητεία στην προεδρία του Αφγανιστάν, όμως την ίδια ώρα ο πολιτικός του αντίπαλος Αμπντουλά Αμπντουλά επίσης πραγματοποίησε τελετή για την ορκωμοσία του.

Και οι δύο ισχυρίζονται ότι έχουν κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καμπούλ, Αφγανιστάν

O κορονοϊός ακυρώνει προσευχή στο Ιράκ, κλείνει σχολεία στον Μόλδοβα, φτάνουν τα τρόφιμα λένε οι Γάλλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: