Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στον κυνισμό της Τουρκίας: Χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης άμαχους πληθυσμούς

Η Ευρωπαία επίτροπος για εσωτερικές υποθέσεις Ylva Johansson με τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχινά, στις Βρυξέλλες. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Για να αντιμετωπίσει τον εκβιασμό από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος ανακοίνωσε το άνοιγμα των δυτικών συνόρων του με την Ελλάδα, η Ευρώπη πρέπει ταυτόχρονα να επιδείξει αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα, ρεαλισμό και ανθρωπιά, υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Monde στο κύριο άρθρο της.

Επισημαίνει, ότι δεν είναι νέο το να χρησιμοποιούνται δραματικά οι άμαχοι πληθυσμοί ως μοχλός πίεσης στους διεθνείς αγώνες εξουσίας, αλλά θεωρεί, ότι ο εκβιασμός με τους μετανάστες που ασκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ο Recep Tayyip Erdogan υπερβαίνει σε κυνισμό, αλλά και στη δυναμική αποσταθεροποίησης, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι οι πρόσφυγες, που απειλεί ο Τούρκος Πρόεδρος να σαρώσουν την Ευρώπη, φεύγουν από έναν πόλεμο, που ο ίδιος προσπαθεί να παρατείνει, αυτόν γύρω από το Ιντλίμπ, το τελευταίο οχυρό της Συρίας.

Θεωρεί, ότι με την αναγγελία ανοίγματος των δυτικών συνόρων με την Ελλάδα, η Άγκυρα δεν έδωσε σιωπηρά μόνο το σήμα προς την Ευρώπη στους 3,6 εκ. πρόσφυγες από τη συριακή διαμάχη που υπάρχουν ήδη στην Τουρκία, αλλά εξαπέλυσε την απειλή να κάνει το ίδιο για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που, φεύγοντας από την κόλαση του Ιντλίμπ, συγκεντρώνονται γύρω από τα τουρκικά σύνορα.

Κατά την άποψη της εφημερίδας, το μήνυμα είναι σαφές: η Τουρκία επιθυμεί να επαναλάβει το σενάριο του 2015, όταν 1 εκ. άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας πέρασαν από το έδαφός της για να διασχίσουν τα σύνορα της ΕΕ, προκαλώντας στην Ένωση μία κρίση ανθρωπιστική, ασφάλειας και πολιτικής, η οποία δεν έπαψε να τροφοδοτεί την άκρα δεξιά.

  • Υπερεκτιμώντας τη ροή των εκτοπισθέντων, που επιδιώκουν να διέλθουν στην Ελλάδα, η Τουρκία επιδιώκει να αναπαράγει τις βλαβερές επιπτώσεις , όπως διάσπαση και αποσταθεροποίηση των Είκοσι επτά, σκληρότητα των απόψεων και άνοδο των λαϊκιστών, αναφέρει η εφημερίδα.
  • Σημειώνει ότι σκηνές που δείχνουν Έλληνες αστυνομικούς να απωθούν μετανάστες με δακρυγόνα ή επιθετικότητα ορισμένων κατοίκων της Λέσβου κατά των αιτούντων άσυλο, αντικατοπτρίζουν τόσο την κακοήθεια της τουρκικής στρατηγικής, όσο και την ευθραυστότητα της ΕΕ, αναγκασμένης να χρησιμοποιήσει την ισχύ, παραβιάζοντας τις αρχές της.

Υποστηρίζει, ότι η Ευρώπη, που, κατά την άποψη της, οι δικές της αποτυχίες και αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών τη μείωσαν στο καθεστώς του θεατή της συριακής τραγωδίας, καθώς Πούτιν και Ερντογάν θα εξετάσουν την κατάσταση την Πέμπτη, 5 Μαρτίου στη Μόσχα, χωρίς τη Γαλλία και τη Γερμανία, δεν πρέπει, επιπλέον, να πέσει στην τουρκική παγίδα και να καταστεί ‘ένα ανεπιθύμητο φρούριο. Προφανώς, ο κύριος στόχος της Άγκυρας είναι η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του 2016, με την εξασφάλιση νέων ποσών για την διαχείριση των μεταναστών , που δεν θα καταβάλλονται στις ΜΚΟ, αλλά στις τουρκικές αρχές, σημειώνει η εφημερίδα.

Κατά την άποψή της, η ΕΕ, αντί να υποχωρήσει έναντι οιουδήποτε πανικού, πρέπει να επιδείξει ταυτόχρονα αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα, ρεαλισμό και ανθρωπιά, καθώς και οικονομική και πολιτική αλληλεγγύη με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, χώρες στην πρώτη γραμμή. Αποφασιστικότητα έναντι του εκβιασμού της Τουρκίας, η οποία, όπως τονίζει, πρέπει να διαχειριστεί τις ανθρώπινες συνέπειες της καταδικαστέας στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία και να σταματήσει το διφορούμενο παιχνίδι της μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Δεν υπολείπεται αναφοράς στον ρεαλισμό, αυτό της γεωγραφίας και ιστορίας που, κατά τη γνώμη της, καθιστούν την Τουρκία υποχρεωτικά εταίρο της ΕΕ.

Τέλος, επισημαίνει την ανθρωπιά, τονίζοντας, ότι χωρίς αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αξίζει πλέον το όνομά της, εάν δεν συμμετέχει στην υποδοχή των προσφύγων. «Ποτέ πριν η ανάγκη, για τη βιωσιμότητα της ΕΕ, μοιράσματος του βάρους της ζήτησης ασύλου και μιας κοινής στρατηγικής για το μεταναστευτικό, δεν ήταν τόσο πιεστική», αναφέρει καταλήγοντας η εδημερίδα.

Τίτλος: Migrants : l’UE face au cynisme de la Turquie

Ο Σαρλ Μισέλ είπε στον Ερντογάν ότι στηρίζει απόλυτα Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: