Ανησυχεί για τα “ορφανά” κρούσματα ο Τσιόδρας: Δεν μπορώ να μιλήσω για τροχιά τύπου Ιταλίας, θα περιμένω…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (2Α), και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας (Α), παρακολουθούν τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρς Τσιόδρα που μιλάει στην ημερήσια σύσκεψη, για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού και την υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισής του, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Τριάντα οκτώ νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως ανέφερε τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 228.

Συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και να αποφεύγεται ο συνωστισμός

Τον προβληματισμό του για τα 22 «ορφανά» κρούσματα, από τα οποία τα περισσότερα εντοπίζονται στην Αττική, εξέφρασε στην σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως. Σε 2-3 εβδομάδες θα δει κάποιος αν αποδίδουν τα μέτρα για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα «ορφανά» κρούσματα (όσα δεν ξέρουμε πηγή μετάδοσης) που το καθένα έχει δώσει το δικό του κύκλο μετάδοσης κι αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι εκθετικός» τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας και προειδοποίησε με έμφαση ότι « αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν».

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα κι αν βρισκόμαστε ήδη σε τροχιά Ιταλίας, ο εκπρόσωπος του υπ.Υγείας ήταν προσεκτικός στα λόγια του. « Δεν μπορώ να μιλήσω για τροχιά τύπου Ιταλίας, θα μου επιτρέψετε να περιμένω μια εβδομάδα για να το πω αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κος Τσιόδρας συνέστησε να περιμένουμε όλοι για να δούμε πως εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας και μετά να προσπαθήσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιοι πλήττονται περισσότερο από αυτή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αναμένουμε αυτός ιός να πλήξει κυρίως ανθρώπους άνω των 65 με 70 ετών. Προκαλεί σοβαρές πνευμονίες οι οποίες μια στις 1000 περιπτώσεις μπορεί να αφορούν και νέα άτομα. Υπάρχουν λοιπόν και νεωτέρα άτομα άτομα που έχουν κάνει αυτήν την πνευμονία και ήδη νοσηλεύονται στη χώρα μας»

Από τα 228 κρούσματα συνολικά σήμερα στη χώρα μας 3 αφορούν ανθρώπους που κατέληξαν, ενώ συνεχίζουν να νοσηλεύονται 57 ασθενείς, από τους οποίους οι 5 είναι διασωληνωμένοι και 8 έχουν πάρει εξιτήριο. Το 51% όσων νοσούν είναι άνω των 65 ετών και οι περισσότεροι εντοπίζονται στην Αττική. Συνολικά έχουν ληφθεί 3.400 δείγματα για έλεγχο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε και πάλι ότι δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς πολίτες και όσους έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ χρησιμοποίησε μια φράση ενός Βρετανού συναδέλφου του για να μας πει πως πρέπει να συμπεριφερθούμε στο νέο ιό. «Δεν πρέπει να σκέφτομαι ότι δεν έχω τον ιό και προφυλάσσομαι, αλλά ότι τον έχω και δεν θέλω να τον μεταδώσω στους άλλους»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο λοιμωξιολόγος σε όσα συνέβησαν σήμερα σε αρκετά σούπερ μάρκετ όπου παρατηρήθηκε συνωστισμός.

«Όλα αυτά ευνοούν τη μετάδοση. Έχουμε πει να είναι μέχρι 5 άτομα στην ουρά. Να τηρούνται αποστάσεις ασφάλειας πάνω από 1 μέτρο, καλύτερα 2.» Τα σούπερ μάρκετ δεν θα κλείσουν όποτε ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα βρίσκει τρόφιμα ανέφερε και πρόσθεσε: «Το θέμα το ζητήσαμε και σήμερα στην επιτροπή και θα το ξαναδούμε. Ίσως θα βοηθούσε το διευρυμένο ωράριο. Θα δούμε»

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας έκανε για μια ακόμη φορά λόγο για την ατομική ευθύνη και είπε ότι ο αυτοπεριορισμος παραμένει το πιο σημαντικό μέτρο για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Συνέστησε προσοχή στους καπνιστές, καθώς είπε ότι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους να προσβληθούν από τον κορονοϊό, αλλά όχι απαραίτητα να νοσήσουν βαρύτερα, ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από τον ιό.

  • Προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς Ιταλία έως 29 Μαρτίου

Από χθες 14 Μαρτίου 2020 και ώρα 19:45 έως τις 29 Μαρτίου 2020 αναστέλλονται όλες οι πτήσεις μεταφοράς επιβατών από και προς τα αεροδρόμια της Ιταλίας, σύμφωνα με τη νέα ΝΟΤΑΜ από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Από την προσωρινή απαγόρευση πτήσεων που επιβάλει η Ελλάδα προς και από Ιταλία εξαιρούνται οι εμπορευματικές (Cargo) και οι υγειονομικού ενδιαφέροντος πτήσεις (sanitary).

Η ΥΠΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον COVID-19. Καθημερινά αξιολογούνται όλα τα επιστημονικά δεδομένα και με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών δρομολογούνται οι οδηγίες για τις αερομεταφορές.

Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται ως συνέχεια και υπερκαλύπτει τη NOTAM που εκδόθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 και αφορούσε την προσωρινή αναστολή από την Ελλάδα όλων των πτήσεων προς Βόρεια Ιταλία.

  • Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κρούσμα κορονοϊού

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, δικαστικός υπάλληλος.

Η Ένωση καλεί τους δικαστικούς επάλληλους να απέχουν την Κυριακή και την Δευτέρα από τα καθήκοντά τους.

Την ίδια στιγμή οι δικαστικοί υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονται στο Τμήμα που ο υπάλληλος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό θα τεθούν σε καραντίνα, χωρίς να αποκλείεται να τεθούν και εισαγγελικοί λειτουργοί.

Επίσης, η Ένωση ζητεί να απολυμανθεί ο χώρος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι εργασίες που πρέπει να γίνονται.

Η ανακοίνωση της Ένωσης κοινοποιείται στον υπουργό Δικαιοσύνης και στις εισαγγελικές αρχές.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Μετά από την ενημέρωση που είχαμε σήμερα, ότι ένας συνάδελφός μας που υπηρετεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, το Δ.Σ. του ΣΔΥΑ συνεδρίασε εκτάκτως και με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του,

Καλεί όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους που υπηρετούν στην πρώην Σχολή Ευελπίδων να απέχουν από οποιαδήποτε εργασία, την Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, για λόγους προστασίας της υγείας τους.

Ζητάμε :

1. Να γίνει απολύμανση σε όλους τους χώρους του συγκροτήματος της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

2. Να τροποποιηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των Δικαστικών Υπηρεσιών, έτσι ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι εργασίες που πρέπει να γίνονται, δηλαδή μόνο σε αυτές στις οποίες τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή.

Το Δ.Σ. του ΣΔΥΑ θα συνεδριάσει εκ νέου την Δευτέρα, για να εκτιμήσει τα όποια νέα δεδομένα και να καθορίσει την περαιτέρω στάση του».

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ζητεί να κλείσουν παντελώς τα δικαστήρια

Μετά το πρώτο θετικό κρούσμα δικαστικού υπαλλήλου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στον κορονοϊό, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης την πλήρη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία και την καθολική απαγόρευση εισόδου του κοινού σε δικαστήρια και εισαγγελίες.

Συγκεκριμένα, η επιστολή της ΕΕΕ έχει ως εξής:

«Προς: τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Κοιν: – τον κ. Υπουργό Υγείας

– τον κ. Πρόεδρο Αρείου Πάγου

– τον κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή το γεγονός ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό δικαστικός υπάλληλος ερχόμενος λόγω της υπηρεσίας του σε επαφή με το κοινό, και επειδή με την ΚΥΑ 17734/12-3-2020 που εκδόθηκε δεν περιορίζεται η προσέλευση στους χώρους των δικαστηρίων πολιτών, διαδίκων, δικηγόρων, αστυνομικών, δικαστικών υπαλλήλων, δικαστικών λειτουργών, ανεξαρτήτως μάλιστα ηλικίας και προβλημάτων υγείας,

– Σταθμίζοντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, αλλά και το αγαθό της δημόσιας υγείας ως υπέρτερο όλων:

– Αιτείται μετ’ επιτάσεως από τους αρμόδιους φορείς, να λάβουν τη δέουσα νομοθετική πρωτοβουλία για την πλήρη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία και την καθολική απαγόρευση εισόδου του κοινού σε δικαστήρια και εισαγγελίες.

– Η εξαίρεση στην ως άνω απαγόρευση να εξαντλείται στις αναγκαίες υπηρεσιακές ενέργειες (λ.χ αυτόφωρα εγκλήματα, κρατούμενοι, δικαστικά συμβούλια), τις οποίες να διεκπεραιώνει ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, κατά την κρίση του διευθύνοντος κάθε δικαστική υπηρεσία».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί την ολική αναστολή λειτουργία των δικαστηρίων

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μετά την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, ζητεί το ολικό κλείσιμο των δικαστηρίων της χώρας και των γραμματειών τους έως 27-3-2020, μετά το πρώτο θετικό κρούσμα στον κορονοιό δικαστικού υπαλλήλου στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Αντίθετα η ΕΔΕ ζητεί από την ολική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων να εξαιρεθεί η εκδίκαση των αυτοφώρων πλημμελημάτων και των κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους, των οποίων συμπληρώνεται άμεσα το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Μετά την ανάδειξη της αναποτελεσματικότητας εφαρμογής της ΚΥΑ 17734/12-3-2020 και τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορoνοϊού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μόνη λύση για την αποφυγή της διάδοσής του και επιτακτικό αίτημα της Ε.Δ.Ε. είναι η τροποποίηση της ΚΥΑ και η αναστολή λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών της Χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Γραμματειών, μέχρι τις 27-3-2020, με εξαίρεση την εκδίκαση των αυτοφώρων πλημμελημάτων και των κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους, των οποίων συμπληρώνεται άμεσα το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης».

  • Θετικός στον κορονοϊό ανακοίνωσε πως είναι βουλευτής της Ν.Δ.

Θετικός στον κορονοϊό ανακοίνωσε πως είναι ο Λαρισαίος βουλευτής της Ν.Δ Χρήστος Κέλλας, πριν λίγο με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook..

Συγκεκριμένα ο κ. Κέλλας έγραψε:

«Μετά από ήπια συμπτώματα – χαμηλό πυρετό – εξετάστηκα για τον κορονοϊό και βρέθηκα θετικός στον #covid_19. Παραμένω στο σπίτι μου,υπακούοντας στις οδηγίες των επιστημόνων. Χωρίς πανικό, με αισιοδοξία, πίστη και ελπίδα,θα το περάσουμε κι αυτό και θα βγούμε νικητές. #Μένουμε_σπίτι»

Κλείνουν όλες οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα με εντολή Μητσοτάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: