Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ λόγω covid 19: Τι ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας, τι ζήτησε από τον Ρέγκλινγκ

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (2ος Α), ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης (2oς Δ), υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και τη δημοσία περιουσία Απόστολος Βεσυρόπουλος (Δ) και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης παίρνουν μέρος σε συνέντευξη τύπου με θέμα την ανακοίνωση οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού, Αθήνα, Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Την πρώτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών τόσο από τη μεταναστευτική κρίση όσο και με την επιδημία του κορωναϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ταυτόχρονα κατέθεσε τα αιτήματα της Ελλάδας στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Σταϊκούρα, το Υπουργείο Οικονομικών, σε απόλυτο κυβερνητικό συντονισμό, αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που εδράζονται πάνω σε 4 πυλώνες.

1ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών

Έχει τεθεί στη διάθεση της Κυβέρνησης ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για άμεση επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες, αναφορικά με θέματα υγειονομικού και οικονομικού περιεχομένου, που αφορούν τον κορονοϊό.

Έχει ήδη αποσταλεί, μέσω της ΑΑΔΕ, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, προς όλους τους φορολογούμενους, ενημερωτικό υλικό για τον ιό.

Και έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες δράσεις προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών για τη δυνατότητα μείωσης της απευθείας και άμεσης επαφής τους με τις δημόσιες αρχές, μέσω της διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών.

2ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας

Υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.

Ήδη ενισχύθηκε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

3ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, από κοινού με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών, στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία

Βασικές κατευθύνσεις αυτών των πρωτοβουλιών θα είναι η τόνωση της ρευστότητας και η διαφύλαξη της απασχόλησης.

Σήμερα, από κοινού με τα συναρμόδια Υπουργεία, παρουσιάζουμε την πρώτη δέσμη τέτοιων μέτρων.

Μέτρα όπως είναι:

Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

Αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών, για τα οποία θα σας μιλήσει ο συνάδελφος Υπουργός κ. Βρούτσης, προσθέτοντας πρώτες, ουσιαστικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας.

Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

4ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν, έγκαιρα, συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις

Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν, άμεσα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.

Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.

Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα συνιστούν την δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων των τριών συναρμόδιων Υπουργείων, θα κατατεθούν, προς συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τις επόμενες ημέρες.

Απαιτείται, από όλους, ενημέρωση, νηφαλιότητα, προνοητικότητα και ορθολογισμός.

Τι ζήτησε από τον Κλάους Ρέγκλινγκ

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, αφ’ ενός για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την παγκόσμια εξάπλωση του κορωναϊού και αφ’ ετέρου για την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών για το μεταναστευτικό από το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας, έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι, ως προς τις επιπτώσεις από τον κορωναϊό, τα δεδομένα και οι έως σήμερα εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτές θα είναι μεν παροδικές στην οικονομία (σ.σ. στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία), αλλά τελικά πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ως εκ τούτου, είπε ο υπουργός, αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στην ανάπτυξη και στα δημόσια οικονομικά. Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να στοχεύουν τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και στην τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης. Και αυτές, πρόσθεσε, πρέπει να εξαιρεθούν- ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις- από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την σχετική ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Σταϊκούρας προχώρησε στην επισήμανση πως η χώρα φυλάσσει τα πιο δύσκολα εκ των συνόρων της Ευρώπης και ότι, ειδικά την τελευταία περίοδο δέχεται μια οργανωμένη και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειάς της, την οποία, όμως, περιφρουρεί, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Ο υπουργός κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να αναγνωρίσουν έμπρακτα αυτό και, στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, η Ελλάδα έχει ζητήσει και επιδιώκει την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό για τη διαχείριση των μαζικών πιέσεων από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορα, από την προσμέτρησή τους στο- κατά πρόγραμμα- δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστική η αποστροφή στον λόγο του υπουργού ότι «θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Διεκδικούμε, όμως, τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Πρόσθεσε δε, ότι αυτήν τη διεκδίκηση επανέλαβε σήμερα στον κ. Ρέγκλινγκ, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία, τα οποία καθιστούν τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου και εφικτή και ωφέλιμη. Σημειώνεται ότι, τα στοιχεία αυτά, περιλαμβάνονται στην Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Όμηρος Εμμανουηλίδης

Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: