Αν συνεχιστούν βόλτες, εκδρομές και ουρές έρχεται η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας

Υπάλληλος του Δήμου τοποθετεί προστατευτικά κεκλειδώματα μπροστα απο τον Λευκό Πύργο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Το γεγονός ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη συγκρινόμενη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του νότου, φέρνει μια χαλαρότητα στη συμπεριφορά των πολιτών που τυπικά μεν ακολουθούν τις οδηγίες και τα μέτρα, αλλά ουσιαστικά κινούνται στην κόκκινη γραμμή και πάντως όχι στη γραμμή της λογικής.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι βόλτες στην παραλία της Θεσσαλονίκης που ήδη έκλεισε, οι εκδρομές στους λόφους και τα βουνά της Αττικής το Σαββατοκύριακο, οι ουρές συνταξιούχων στις τράπεζες και γενικότερα το ρεκόρ των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν μόλις σε μια μέρα χθες.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα στο να εκδώσει νέα εγκύκλιο με την οποία υπενθυμίζει ότι η παραβίαση των περιοριστικών μέτρων συνιστά αδίκημα και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα και καλεί τους κατά τόπους εισαγγελείς να εφαρμόζουν αυστηρά το νόμο.

  • Παράλληλα όμως, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για την κατάσταση που επικρατεί. Κανείς ουσιαστικά δεν θέλει να βγει από το συρτάρι το σχέδιο της απόλυτης απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά αναζητείται τρόπος να εφαρμοστούν τα μέτρα με αυστηρότερο τρόπο.

Σε πρώτη φάση αυτό που αναμένεται να ανακοινωθεί, εντός των προσεχών ωρών είναι η επιβολή χρονικού περιορισμού στις άδειες μετακίνησης. Από εκεί και πέρα θα γίνουν νέες ανακοινώσεις για τήρηση των μέτρων και την ατομική ευθύνη των πολιτών, ενώ θα διατυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια η «απειλή» ότι μη συμμόρφωση των λίγων θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό της ελευθερίας του συνόλου των πολιτών.

Η εγκύκλιος Πλιώτα

Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων κατά της διάδοσης του κορωναϊού προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιό του, ο κ. Πλιώτας ζητεί από τους κατά τόπους εισαγγελείς της χώρας να μεριμνούν και να σχηματίζουν δικογραφίες τόσο για την παραβίαση του άρθρου 285 (παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών) του Ποινικού Κώδικα, όσο και για άλλα αδικήματα, όπως είναι της τοκογλυφίας, της εκβίασης, των εγκλημάτων κατά συγκοινωνιών κ.λπ.

Νέα παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων διάδοσης του κορωναϊού

Ρεκόρ παραβάσεων: Πρόστιμα και συλλήψεις

Αυξάνονται συνεχώς οι παραβάσεις της απαγόρευσης του μέτρου κυκλοφορίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, που ανήλθαν χθες, Δευτέρα 30 Μαρίου, σε 2.193, ενώ παράλληλα συνελήφθησαν 15 άτομα για λειτουργία καταστημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ, βεβαιώθηκαν στις εξής περιοχές: 750 στην Αττική, 268 στη Θεσσαλονίκη, 156 στη Δυτική Ελλάδα, 140 στην Κεντρική Μακεδονία, 139 στα Ιόνια Νησιά, 119 στην Κρήτη, 117 στην Πελοπόννησο, 115 στη Θεσσαλία, 90 στη Στερεά Ελλάδα, 86 στο Νότιο Αιγαίο, 83 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 65 στην Ήπειρο, 42 στη Δυτική Μακεδονία και 23 στο Βόρειο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 10.634 παραβάσεις σε όλη την χώρα.

Νέο ρεκόρ παραβάσεων της κυκλοφορίας: 2.193 μόνο τη Δευτέρα- Ξεπέρασαν τις 10.000 από την έναρξη του μέτρου

Σιδερένια κιγκλιδώματα στην παραλία

Με 400 σιδερένια κιγκλιδώματα και σχοινί κλείνει από σήμερα η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο κομμάτι από το άγαλμα του Βότση
έως το Μέγαρο Μουσικής, προκειμένου να μην επαναληφθούν εικόνες συνωστισμού.

Δύο φορτηγά της αντιδημαρχίας Καθαριότητας, μαζί με εργαζόμενους, μετέφεραν τα κιγκλιδώματα στο πλακόστρωτο και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να τοποθετηθούν στα κατάλληλα σημεία του παραλιακού μετώπου, υπό τις καθοδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. και της δημοτικής αστυνομίας και μετά τη σχετική απόφαση της αυτοδιοίκησης.

Με 400 κιγκλιδώματα και σχοινί το λουκέτο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης: Πρόστιμα από αύριο

Οι ουρές στις τράπεζες

Καταληκτική ημερομηνία για πληρωμές σε ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ταμεία κι εφορία, με τους ηλικιωμένους πολίτες, που δεν έχουν
πρόσβαση είτε δεν γνωρίζουν πώς να ρυθμίσουν τις οφειλές τους απομακρυσμένα, χωρίς την αναγκαία παρουσία τους στα γκισέ, να στοιβάζονται στις τράπεζες.

Η εικόνα που καταγράφουν οι τηλεοπτικές κάμερες, εκτός από αποκαρδιωτική είναι και πέρα για πέρα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες των ηλικιωμένων που τους χτυπά πρώτους ο κορονοϊός. Νέες εικόνες συνωστισμού μπροστά στα ATM των τραπεζικών καταστημάτων από ηλικιωμένους που θέλουν να πάρουν τις συντάξεις τους, αλλά και να μπουν μέσα για να πληρώσουν στα ταμεία, μεταδίδουν από το πρωί τα κανάλια.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι δεν τηρούν ασφαλείς αποστάσεις ο ένας από τον άλλον, ενώ είναι κι αρκετοί που δεν φορούν μάσκες.

Στο πλαίσιο αυτό, με εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ άνδρες της ΔΙΑΣ μεταβαίνουν έξω από τις υποκαταστήματα τραπεζών για να βάζουν τον κόσμο σε αποστάσεις. Ήδη η κατάσταση σε ορισμένα υποκαταστήματα, όπως αυτό στον Πειραιά, είναι καλύτερη, με τους αστυνομικούς να βάζουν σε τάξη τον κόσμο.

Συνωστισμός συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες: Σπεύδουν αστυνομικοί για την τήρηση αποστάσεων

Hellas Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: