Άμεση απάντηση του Πενταγώνου στον Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα λάβει το σύστημα Patriot αν δεν επιστρέψει τους S-400

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν με τον εκπρόσωπος της Αεροπορίας, Πάτρικ Ράιτερ, στο Πεντάγωνο. Photo by U.S. Navy Petty Officer 2nd Class James K. Lee




Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την υπόθεση της προσφοράς των συστημάτων αεροπορικής άμυνας Patriot στην Τουρκία με την ταυτόχρονη επιστροφή στη Ρωσία των S-400. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα επανέφερε το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Η δήλωση απάντηση στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, έγινε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζόναθαν Χόφμαν σε μια ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη.

“Η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει το σύστημα Patriot αν δεν επιστρέψει τους S-400”, ήταν η απάντηση του Χόφμαν στους δημοσιογράφους.

Σημειώνουμε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μαλακώσει τη στάση τους όσον αφορά την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 και μείωσαν τα αιτήματά τους και δεν ζητούν από την Άγκυρα να μην ενεργοποιήσει το εν λόγω ρωσικό υπερόπλο.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του αμερικανικού Πενταγώνου, δεν είναι ορθή η δήλωση του κ. Ερντογάν. Η Αμερική δεν άλλαξε τη θέση της στο θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος.

Εάν η Τουρκία επιστρέψει τους S-400 στη Ρωσία, οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να συζητήσουν την προμήθεια του Patriot αλλά και των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Μέχρι της στιγμής οι Τούρκοι δεν έχουν αποδεχθεί την αμερικανική εισήγηση.

Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αν δεν παραιτηθεί από τους S-400, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία «σε ένα όχι και τόσο απώτερο μέλλον», εάν η ίδια δεν παραιτηθεί από τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

  • «Εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα των S-400 ακόμη και αν υποστηρίξουμε τον ρόλο της Τουρκίας στο Ιντλίμπ και την Λιβύη, όπου αντιπαρατίθεται στις πρωτοβουλίες των Ρώσων, τότε το πιθανότερο που μπορεί να γίνει σε ένα όχι και τόσο απώτερο μέλλον, είναι να επακολουθήσουν νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά και την εφαρμογή του νόμου CAATSA (Countering America`s Adversaries Through Sanctions Act”, Νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων), βάσει του οποίου έχουν επιβληθεί νέες κυρώσεις στην Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ είπε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές μέσω όλων των οδών … ότι η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας S-400 είναι εκ βάθρων ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλους του προγράμματος των F-35, αυτό είναι ασυμβίβαστο με τον ρόλο της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες από την άποψη του νόμου CAATSA».

« Πρέπει να επιλυθεί η κατάσταση με τους S-400, ώστε τα ζητήματα που ανέκυψαν εξαιτίας αυτής της ενέργειας να επιλυθούν πλήρως. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί « δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

F-16 από τις 115 και 116 ΠΜ συνεκπαιδεύτηκαν με F-18 του αεροπλανοφόρου USS Eisenhower (photos)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: