Αγορές πανικού και κλείσιμο συνόρων φέρνουν πληθωρισμό στα τρόφιμα, λένε οι αναλυτές

File photo: Απολυμάνσεις για τον κορωναϊό σε αγορά τροφίμων στη Σαανά της Υεμένης. EPA/YAHYA ARHAB




Το κλείσιμο των συνόρων και οι αγορές πανικού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσουν παγκόσμιο πληθωρισμό στα τρόφιμα παρόλο που υπάρχει επάρκεια προμηθειών των βασικών και ελαιούχων σπόρων, δηλώνουν ανώτερος οικονομολόγος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας και γεωργικοί αναλυτές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα πιο πλούσια έθνη διοχέτευσαν βοήθεια άνευ προηγουμένου στην παγκόσμια οικονομία καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού πολλαπλασιάστηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τον αριθμό των νεκρών στην Ιταλία να ξεπερνάει αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στην ηπειρωτική Κίνα, όπου και ξέσπασε αρχικά ο ιός.

Με πάνω από 270.000 κρούσματα και 11.000 θανάτους η πανδημία έχει αφήσει τον κόσμο μουδιασμένο και έχει παρομοιαστεί με καταστάσεις όπως ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η πανδημία της Ισπανικής γρίπης του 2018.

  • Τα “συστατικά” της κρίσης

«Το μόνο που χρειάζεται είναι οι αγορές πανικού από μεγάλους εισαγωγείς όπως είναι οι μύλοι ή οι κυβερνήσεις για να δημιουργηθεί μια κρίση», ανέφερε ο Αμπντολρέζα Αμπασιάν, επικεφαλής οικονομολόγος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

«Δεν πρόκειται για ζήτημα προμήθειας, αλλά είναι μια αλλαγή συμπεριφοράς που αφορά την ασφάλεια τροφίμων», δήλωσε στο Reuters κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας από τη Ρώμη, την έδρα του FAO.

Διερωτήθηκε «τι θα γίνει αν οι αγοραστές χονδρικού εμπορίου δεν μπορούν να βρουν φορτία με σιτηρά ή ρύζι;», προσθέτοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια κρίση προμήθειας τροφίμων».

Οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο από την Σιγκαπούρη ως τις ΗΠΑ στέκονται σε ουρές στις υπεραγορές τις τελευταίες εβδομάδες για να αγοράσουν σε ποσότητες από ρύζι και αντισηπτικό χεριών ως και χαρτί υγείας.

  • Τα ορόσημα

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς τα συμβόλαια σιταριού του Σικάγο σημείωσαν άνοδο άνω του 6% αυτή την εβδομάδα, που είναι και το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος εδώ και εννιά μήνες, ενώ οι τιμές του ρυζιού στην Ταϊλάνδη, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας του προϊόντος παγκοσμίως, έχουν σκαρφαλώσει στο ψηλότερο σημείο τους από τον Αύγουστο του 2013.

Η βιομηχανία σιτηρών της Γαλλίας προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει αρκετά φορτηγά και προσωπικό για να κρατήσει σε λειτουργία τα εργοστάσια και τα λιμάνια καθώς οι αγορές πανικού ζυμαρικών και αλευριού έρχεται την ίδια ώρα με μια αύξηση στις εξαγωγές σιτηρών.

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται από ορισμένες χώρες της ΕΕ στα σύνορά τους με άλλα κράτη μέλη ως αντίδραση την πανδημία δημιουργούν επίσης αναταραχή στις προμήθειες τροφίμων, δήλωσαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας και γεωργοί.

  • Τα αποθέματα και η διανομή φαγητού

Ωστόσο, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών στο τέλος του έτους εμπορίας τον Ιούνιο προβλέπεται να αυξηθούν σε 287,14 εκτ. τόνους από΄277,57 εκατ. τόνους τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Τα αποθέματα ρυζιού παγκοσμίως προβλέπεται να φτάσουν τους 182,3 εκατ. τόνους σε σχέση με 175,3 εκατ. τόνους πέρσι.

Η διανομή φαγητού ενδεχομένως θα είναι βασικό παγκόσμιο ζήτημα, είπαν οι αναλυτές.

«Υπάρχουν περίπου 140 εκατ. τόνοι καλαμποκιού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αιθανόλης στις ΗΠΑ και ένα μέρος αυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τρόφιμα καθώς δεν θα χρειαστεί για καύσιμα, δεδομένης της μείωσης των τιμών του πετρελαίου», ανέφερε ο Όλε Χου, διευθυντής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην IKON Commodities.

«Η ανησυχία έχει να κάνει με το αν θα υπάρχουν τρόφιμα την κατάλληλη στιγμή, στον κατάλληλο χώρο», πρόσθεσε.

Οι αγοραστές στην Ασία παρέμειναν αδρανείς αυτή την εβδομάδα εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά.

«Δεν είμαστε σίγουροι για την ζήτηση. Πως θα είναι η εικόνα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο;», είπε διευθυντής αγορών σε εταιρεία αλευρόμυλων που διεξάγει εργασίες σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ασία.

«Η δουλειά των εστιατορίων έχει μειωθεί και ως αποτέλεσμα η ζήτηση είναι κάπως υποτονική αυτή την στιγμή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters μέσω του ΚΥΠΕ
Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη

Προειδοποίηση ΔΝΤ για τον κορωναϊό: Ο αντίκτυπος θα είναι “αρκετά σοβαρός”-Λάβετε περισσότερα μέτρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: