Αυξάνονται τα πρόστιμα στην Κύπρο για άσκοπη μετακίνηση από 150 σε 300 ευρώ

File Photo: Το εξώδικο πρόστιμο για όλες τις παραβιάσεις που αφορούν τα διατάγματα του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου θα αυξηθεί από €150 σε €300. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Τα τρία νομοσχέδια για αύξηση του εξώδικου προστίμου για παραβάτες των διαταγμάτων που αφορούν στις μη αναγκαίες μετακινήσεις, από €150 σε €300 και αποσυμφόρηση των Κεντρικών Φυλακών, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με τα νομοσχέδια που αφορούν το σωφρονιστικό ίδρυμα επεκτείνεται η δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού (βραχιολάκι) σε κατάδικους για συνέχιση έκτισης της ποινής εκτός Φυλακών.

Επίσης, επεκτείνεται ο θεσμός της Ανοιχτής Φυλακής και του χρόνου παραμονής των φυλακισμένων στο Κέντρο Επαγγελματικής και Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε ότι τα τρία νομοσχέδια θα υποβληθούν εντός της ημέρας στη Βουλή.

  • Σύμφωνα με τον Υπουργό, το πρώτο νομοσχέδιο αφορά την υλοποίηση της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής, που συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με βάση την οποία το εξώδικο πρόστιμο για όλες τις παραβιάσεις που αφορούν τα διατάγματα του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου θα αυξηθεί από €150 σε €300.

«Το μέτρο αυτό κρίθηκε απαραίτητο γιατί δυστυχώς παρατηρήθηκαν πολλές παραβιάσεις των διαταγμάτων αυτών, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την αναγκαιότητα λήψης σειράς νέων μέτρων, ένα από τα οποία είναι και η αύξηση του εξώδικου προστίμου» είπε ο κ. Σαββίδης.

Διευκρίνισε ότι είναι στην ευχέρεια του Αστυνομικού που χειρίζεται την υπόθεση να επιβάλλει το εξώδικο, ενώ σε περίπτωση που κριθεί ότι η παράβαση είναι σοβαρής μορφής, η Αστυνομία θα έχει την ευχέρεια να οδηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια για επιβολή μεγαλύτερης ποινής. Σε τέτοιες περιπτώσεις, προβλέπεται ποινή φυλάκισης και προστίμου μέχρι €3.000, είπε ο κ. Σαββίδης.

Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι δυστυχώς, υπάρχουν συμπολίτες μας που απειθαρχούν και γι’ αυτό κρίθηκε και η αύξηση της εξώδικης ποινής αναγκαία ως ένα από τα μέτρα που «πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν σε συμμόρφωση εκείνους τους ολίγους, που με τις ενέργειες τους δυναμιτίζουν την ενσυνείδητη προσπάθεια της πλειοψηφίας των πολιτών οι οποίοι σέβονται, συμμορφώνονται και εφαρμόζουν τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας, τους οποίους συγχαίρω».

«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι η παραμικρή αμέλεια είναι αρκετή για να εξαπλωθεί ο ιός και να κατεδαφίσουμε ό,τι κτίστηκε από τους συμμορφούμενους πολίτες, τους επαγγελματίες υγείας, την Κυβέρνηση να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού. Πιστεύω ότι κανείς μας δεν θέλει στη χώρα μας να επισυμβούν καταστάσεις όμοιες με αυτές που δυστυχώς βιώνουν άλλα κράτη» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι η συμμόρφωση δεν μπορεί να είναι κατ’ επιλογή. «Ο κορωνοϊός κτυπά αδιάκριτα, όλες τις ηλικίες, ο οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να γίνει φορέας του ιού, ασχέτως εάν δεν εκδηλώσει συμπτώματα. Βοηθούμε τους επαγγελματίες υγείας στο έργο τους. Βοηθούμε και την Αστυνομία στο δικό της έργο. Καλώ τους πολίτες για μια ακόμη φορά να συμμορφωθούν με τα Διατάγματα. Δείχνουμε την αγάπη μας προς τις οικογένειες και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μένοντας σπίτι. Έτσι μόνο προστατεύουμε όσους αγαπάμε. Έτσι μόνο θα τα καταφέρουμε» κατέληξε.

Περισσότεροι κατάδικοι με βραχιολάκι και στην ανοιχτή φυλακή
————————————-
Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στα άλλα δύο νομοσχέδια που είναι αποτέλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και στην οποία συζητήθηκαν διάφορα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στο σωφρονιστικό ίδρυμα, υπό το φως των νέων δεδομένων όπως έχουν δημιουργηθεί λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και των αρνητικών επιπτώσεων στο σωφρονιστικό σύστημα σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος στις φυλακές.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, αποσκοπώντας σε αποσυμφόρηση των Φυλακών, το νομοσχέδιο επεκτείνει τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού (βραχιολάκι) για συνέχιση έκτισης ποινής εκτός φυλακών σε πρόσωπα που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες και νοουμένου ότι έχουν εκτίσει τουλάχιστον το 1/3 της ποινής τους. Επίσης επεκτείνεται σε πρόσωπα που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης πέραν των 12 μηνών και μικρότερη των 5 χρόνων, νοουμένου ότι έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους.

Της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία εκτίουν ποινή φυλάκισης για ποινικά αδικήματα εναντίον των ηθών, αδικήματα κατά παράβαση των άρθρων 3 και 4 του περί Βίας στην Οικογένεια (πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμου, αδικήματα που περιλαμβάνονται στον περί της Καταπολέμησης της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμου, και αδικήματα που περιλαμβάνονται στον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου.

Με το τρίτο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο δίνεται εξάλλου η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων να ενταχθούν στην Ανοιχτή Φυλακή, ενώ επεκτείνεται ο χρόνος παραμονής κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών.

Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε θα μπορούν να εντάσσονται στον θεσμό της Ανοικτής Φυλακής όσα πρόσωπα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες, αντί για 6 μήνες που ισχύει σήμερα, αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Επίσης, προστίθεται, επεκτείνεται η περίοδος παραμονής των κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών στους 18 μήνες αντί τους 12 μήνες που ισχύει σήμερα. Αυτό θα βοηθήσει πέραν από την αποσυμφόρηση των Φυλακών, στην ομαλότερη κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

Τέλος, τηρουμένων των προϋποθέσεων που θέτει ο Νόμος, κρατούμενοι που διαμένουν στο Κέντρο θα δικαιούνται να επισκέπτονται τις οικογένειες τους χωρίς συνοδεία κάθε εβδομάδα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Υπερχρεώσεις από κλινικά εργαστήρια για γρήγορα τεστ αντισωμάτων καταγγέλλουν στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: