Αυτή είναι η τρίτη και σοβαρότερη οικονομική, χρηματοπιστωτική και κοινωνική κρίση του 21ου αιώνα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria λέει ότι «αυτή είναι η τρίτη και σοβαρότερη οικονομική, χρηματοπιστωτική και κοινωνική κρίση του 21ου αιώνα». EPA, ALESSANDRO DELLA VALLE




Με άρθρο του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria, στην εφημερίδα Le Monde, απευθύνει έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να συντονίσουν και να εντατικοποιήσουν τα μέτρα αποκατάστασης της οικονομίας.

Τόνισε ότι η πανδημία οδηγεί στην τρίτη και πιο σοβαρή οικονομική, χρηματοπιστωτική και κοινωνική κρίση  του 21ουαιώνα, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

«Ήρθε η ώρα να παρέχουμε άμεσες και ευρείας κλίμακας απαντήσεις, οι οποίες πρέπει να υιοθετηθούν σε όλα τα επίπεδα, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές, οι οποίες  πρέπει να υλοποιηθούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ανάλογα με τις διαφορετικές προθεσμίες και  επιταγές», αναφέρει ο ΓΓ, υπογραμμίζοντας, ότι αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση της κρίσης της δημόσιας υγείας, στη συνέχεια, η  επαναφορά και επανεκκίνηση της Οικονομίας και τέλος, μακροπρόθεσμα, άμεση δημόσια δράση για νέες προσεγγίσεις αποκατάστασης των ζημιών και καλύτερη προετοιμασία για μελλοντικές διαταραχές.

Επισημαίνει τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας, τις οποίες έφερε στο φως η κρίση του κορωνοϊού, από τον ανεπαρκή αριθμό κλινών εντατικής θεραπείας και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, μέχρι την αδυναμία παροχής μασκών και  πραγματοποίησης τέστ σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ελλείψεων στην έρευνα και την προμήθεια φαρμάκων και εμβολίων, απευθύνοντας έκκληση για  αξιόπιστες και συντονισμένες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο, βασισμένες σε τέσσερις άξονες. 

Πρώτον, οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τη διεθνή συνεργασία ως απάντηση στην πρόκληση για την υγεία. Ένας εντυπωσιακός επιστημονικός συντονισμός έχει τεθεί σε λειτουργία, αλλά πρέπει να συμπληρωθεί με μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί, ότι τα εμβόλια και οι θεραπείες, μόλις αναπτυχθούν και παραχθούν, θα είναι διαθέσιμα στους ανθρώπους το συντομότερο δυνατό. 

Δεύτερον, οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν κοινές δημόσιες πολιτικές και όχι να ενεργούν  χωρίς συντονισμό. Πρέπει να κινητοποιήσουν χωρίς καθυστέρηση τους αναγκαίους πόρους προς όφελος της υγειονομικής περίθαλψης, των ατόμων και των εταιρειών.  

Τρίτον, ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει τολμηρά βήματα για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, η δημοσιονομική ρύθμιση και εποπτεία παραμένει ένας τομέας, όπου ο συντονισμός μπορεί να αποφέρει πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα. 

Τέταρτον, πρέπει να γίνουν όλα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Προτεραιότητα είναι ο έλεγχος της εξάπλωσης του ιού, αλλά θα ήταν επίσης χρήσιμο να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που επιδείνωσαν την εμπιστοσύνη ακόμη και πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού, ιδίως με την άρση των περιορισμών στο εμπόριο.

Επισημαίνει τις δυσκολίες, στην εποχή της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, επίλυσης πολλών προβλημάτων εντός των εθνικών συνόρων, είτε αυτά σχετίζονται με έναν ιό, το εμπόριο, τη μετανάστευση, τις περιβαλλοντικές ζημιές ή την τρομοκρατία, υποστηρίζοντας, ότι μία πολυμερής δράση έχει αποτελεσματικότερα οφέλη για κάθε χώρα απ’ ό, τι αν είχε ενεργήσει μόνη της. 

«Το επίπεδο φιλοδοξίας μας πρέπει να είναι ανάλογο με το Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο βοήθησε στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κοινό όραμά μας πρέπει να συγκριθεί με τη νέα διαπραγμάτευση,  που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Ρούσβελτ στις ΗΠΑ, μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 1929, αλλά τώρα σε παγκόσμια κλίμακα. Μόνο η ενίσχυση του πνεύματος αλληλεγγύης και η κοινή αίσθηση του ίδιου στόχου θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε αυτές τις απροσδόκητες και δύσκολες περιστάσεις», αναφέρει καταλήγοντας ο κ. Gurria .

Τίτλος: Angel Gurria: «C’est la troisième et plus grave crise économique, financière et sociale du XXIe siècle

Θα είναι χειρότερα από το 2008, υποστηρίζει ο Άνχελ Γκουρία: Ένα παγκόσμιο σχέδιο Μάρσαλ προτείνει ο ΟΟΣΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: