21 νέα κρούσματα κορωναϊού στην Ελλάδα: Πρόκειται για τους συνταξιδιώτες του 66χρονου

Το νοσοκομείο της Πάτρας. Photo via pgnp.gr




Στους 31 ανέβηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας. Άλλοι 21 βρέθηκαν θετικοί στον ιό από τους 24 που ελέγχθηκαν και ήταν στο ταξιδιωτικό γκρουπ που επέστρεψε από το Ισραήλ. Από αυτούς 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο 66χρονός είναι με πιο βαριά νόσηση πνευμονίας και οι άλλοι δυο έχουν εμφανίσει πνευμονία. Έξι είναι σε παρακολούθηση με καλή κλινική εικόνα.

«Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού, η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από την πραγματική επιδημία», επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας

  • Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών. Μίλησε για υποδιάγνωση του ιού λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί.
  • «Ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι ήπια», γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των χωρών με κρούσματα είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ήδη 80 χώρες καταγράφουν συνολικά 96.000 κρούσματα, αλλά «ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος».

Ο ιός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία, είπε και σημείωσε ότι «δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία».

  • «Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού. Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10-15% του πληθυσμού» εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά το 9ο περιστατικό στην Πάτρα και τους άλλους εκδρομείς στο Ισραήλ, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον των ταξιδιωτών.

«Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν όλα σωστά από τα νοσοκομεία που υποδέχθηκαν τα περιστατικά, εξήγησε ότι «τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας».

  • Τέλος ανέφερε ότι συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα.

Ρέθυμνο: Ύποπτο κρούσμα-Κλειστό το Πανεπιστήμιο

Ύποπτο κρούσμα κοροναϊού εξετάζεται στο Ρέθυμνο και αφορά φοιτητή του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου με καταγωγή από την Πελοπόννησο. Η εμφάνιση του κρούσματος οδήγησε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου στην αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους επί τριήμερο μέχρι και το Σάββατο 7 Μαρτίου.

Ο νεαρός φοιτητής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ τα αποτελέσματα για το αν είναι θετικός στο ιό, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από το ειδικό εργαστήριο στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μπορμπουδάκη, «ο νεαρός προσήλθε στο νοσοκομείο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του ιδίου με τους γιατρούς του νοσηλευτικού ιδρύματος του Ρεθύμνου. Άμεσα οι γιατροί έλαβαν δείγμα και το έστειλαν στο Ηράκλειο ώστε να υπάρξει ταυτοποίηση από το τμήμα ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστήμιου και πάντα σε συνεννόηση με τον καθηγητή κ. Σουρβίνο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη διαχείριση του περιστατικού όλα κινούνται με βάση το πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρουσμάτων και όπως είπε η κ. Μπορμπουδάκη, δεν πρέπει οι πολίτες να λειτουργούν κάτω από καθεστώς ανησυχίας ή πανικού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποια σχολεία παραμένουν κλειστά προ του κινδύνου μετάδοσης του κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: